Kje se to dobi?
Chart Plotter RC435i nekaj vprasnj
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Re: Chart Plotter RC435i nekaj vprasnj
Jaz bi iskal v smeri, kot na slikah spodaj; podobni nosilci se pogosto prodajajo tudi na ebay-u.

https://www.mauriprosailing.com/us/cate ... ounts.html

Grega295 napisal/-a:Jaz bi iskal v smeri, kot na slikah spodaj; podobni nosilci se pogosto prodajajo tudi na ebay-u.
Uff, tole kar kliče, da kakšna špaga zatakne ali pa majavi mornar rukne.
- 1stofficer
- Admiral
No evo, to je to. Drzalo dam nekam blizu kokpita in je zadeva resena 
Hvala Andrej
Hvala Andrej
- 1stofficer
- Admiral
Danes zakljucena povazava vseh naprav skupaj in povazava na wifi. AP, in Tridata sta ze bila povezana, dodal sem se Wind. Lepo je slo skupaj saj je vse ST1. Potem se je pojavil problem ker nisem mel GPSa. Tega dobit z ST1 je tezko al pa drago ko zefran. Za GPS z drugimi standardi pa rabis pretvornike, ki pa spet nenormalno stanejo. Situacijo sem resil s ChartPloterjem z naslova teme, ki ima vgrajen GPS in signal pelje prek nmea na AP, ta pa v ST mrezo. Vse 4 naprave sedaj lepo delajo in so povezane med sabo. Za Plotter sem dal 100 eur.
Za cesnjo na torti sem si omislil se wifi, ki razume ST1 in nmea ter zna celo prevajat iz enega v drugega. Pa se smesno poceni je. 40 eur in dela kot urca. En Spanec, profesor na njihovi EF v penziji in navtik se malo igra in jih dela. Review ima odlicen in stvar res dela. Ce koga zanima : https://www.vela-navega.com/index.php/multiplexers
Zdaj mi ostane samo se montaza mlincka na jambor. Drat potegnjen, kolega mi dela podlozko ker je vrh nagnjen za 15 stopinj.
Za cesnjo na torti sem si omislil se wifi, ki razume ST1 in nmea ter zna celo prevajat iz enega v drugega. Pa se smesno poceni je. 40 eur in dela kot urca. En Spanec, profesor na njihovi EF v penziji in navtik se malo igra in jih dela. Review ima odlicen in stvar res dela. Ce koga zanima : https://www.vela-navega.com/index.php/multiplexers
Zdaj mi ostane samo se montaza mlincka na jambor. Drat potegnjen, kolega mi dela podlozko ker je vrh nagnjen za 15 stopinj.
Bravo, super si zrihtal.
Če se ti da, enkrat pripni še shemo povezav, da bo še slikovno gradivo.
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:Bravo, super si zrihtal.
Hvala, ni blo pretezko, ko enkrat ves. Po prebiranju neta, predvsem pa odgovorov na morjeplovcu. Tako da hvala vsakemu posebej
Sheme nimam, oz je v moji glavi. Sicer ni nic posebnega, SeaTalk1 'šivana' klasika in nmea iz plotterja na AP. Pa seatalk iz enega instrumenta do wifi. Ce bom mel cas dam na papir in delim... ce kdo rabi kako idejo pa seveda z veseljem pomagam po svojih moceh
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Klik
1stofficer, je nekaj razlogov, zakaj rabiš kompas.1stofficer napisal/-a:Se strinjam, da kompas mora bit in verjamem, da so komentarji dobronamerni. Ponoci sem ze plul in ne bi nasel vhoda v zaliv ali zelo tezko ce ne bi imel navigacije. Posebej navigacija pride prav zaradi globin, ker lahko hitro kam nasedes.
Kaj hocem povedat?
Kar se mene tice, mi je navigacija 100x bolj uporabna kot kompas in jo res zelo, zelo pogosto uporabljam, kompasa pa se nisem nikoli in si niti ne predstavljam kako mi lahko nadomesti navigacijo, ki jo mam za backup mimogrede kar na 4!!!! napravah. Skratka vsakemu svoje, moje izkusnje so pac take. Enkrat bo kompas nazaj na barki, trenutno pa dajem absolutno prednost navigaciji.
- Če strela udari kam v nepsredni bližini, EMP lahko skuri večino elektronike (Šterk mislim da je nekaj nujnih reči pri takem vremenu dajal v ekonom lonec - faradayeva kletka).
- vsaj nekateri GPS-ji niso kazali smeri, dokler se sprejemnik ni premikal; ko se je premikal, pa so kazali smer gibanja (z zanosom zaradi tokov, vetra...), ne smer, kamor je bil obrnjen premec (kurz). Če imaš še nastavljeno kaj drugega kot karto s severom na vrhu, bo v takem primeru tvoja orientacija v temi ali gosti megli najbrž vsaj nekoliko zmedena.
- na najeti jadrnici sem imel kak teden težave s polnjenjem (delovne banke akumulatorjev in s tem na tisti barki tudi telefonov, fotoaparata...); poleg tega je zaradi prenizke napetosti začel čudno delati avtopilot (treba ga je bilo odklopiti, ker tipka stand by ni prijela) in treba je bilo ponoviti dealers setup navigacije (seveda potem, ko je napetost delovne banke, na kateri so bili insatrumenti jadrnice, že bila OK, kar je bilo v tem primeru naslednji dan). V glavnem kakega nekaj dni - vsaj en tudi z gosto meglo - brez elektronskih kart.
- če crknejo sateliti (ali jih na kakem obnočju namenoma motijo - inb včasih so jih), bo elektronska karta mogoče prikazana, ne boš pa imel pozicije, smeri in hitosti brez drugih instrumentov (karta z vrisanimi smermi in razdaljami, kompas, "mlinček"...)
- Ko sem zadnjič gledal (pred nekaj leti), so bili gps ploterji še vedno deklarirani za pomožna navgacijska sredstva. Je kdo kaj bolj na tekočem?
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- 1stofficer
- Admiral
@Marjan
Se zavedam vsega, ceprav ko bodo enkrat crknli sateliti ali jih bo kdo motil, takrat se bomo namesto po zalivih guzvali po atomskih zakloniscih
Skratka, rocni kompas iz SVB onboard alreday...
Se zavedam vsega, ceprav ko bodo enkrat crknli sateliti ali jih bo kdo motil, takrat se bomo namesto po zalivih guzvali po atomskih zakloniscih
Skratka, rocni kompas iz SVB onboard alreday...
- Marjan Tomki
- Admiral
Ni nujno...1stofficer napisal/-a:@Marjan
...
Lahko se zgodi - in se je že dogajalo - tudi v manjšem merilu. Že doslej so pogosto zmanjšali ločljivost GPS signala (verjetno dodajali random spremenljivost) okrog lokacij ob kakih pomembnih mednarodnih srečanjih.
Kadar kdo uporablja GPS signal za vodenje orožja na kak cilj in nasprotnik to ugotovi, bo gotovo poskusil motiti ta signal, tudi ko doslej še nismo v atomskih zakloniščih. Glej tudi tule.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Maj 02, 2023 11:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Zdej pa maš 1stofficer

Btw, čez tri dni bo polna luna
- 1stofficer
- Admiral
H2O napisal/-a:Zdej pa maš 1stofficer![]()
Moja mara rada pove star dober pregovor, ki pravi, da če ne bi bilo če, bi bila čebula samo bula
- Marjan Tomki
- Admiral
H2O, če si ti dodal astronomijo in astrologijo v to temo, bom jaz še vreme:H2O napisal/-a:Zdej pa maš 1stofficer![]()
Pisati utegnem tokrat nekoliko zato, ker dežuje, ne zaradi lune.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov