OpenCPN navigacijski program

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Pe Apr 19, 2013 13:42

Stestirano tudi na morju.
Deluje boljše kot Raymarine c70, kar se natančnosti kart tiče.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Apr 19, 2013 16:06

CPN ni napačen programček, ko ga enkrat skonfiguriraš. Nekateri člani se trudijo že nekaj mesecev pa jim še vedno ne deluje, zato tvoja izjava da deluje boljše od C70 nima prav nobene podlage še posebej zato, ker uporablja karte Navionics katerih ne proizvajajo sami.

Raymarine instrumenti so profesionalno izdelani za potrebe delovanja na plovilu le uporabljati jih je treba znat. Verjamem pa, da imaš lahko slabe izkušnje še posebej, ker daješ barko v čarter in ti potem uničijo in razštelajo vse živo.

Meni Raymarine C80 v kombinaciji z radarjem 2kW, sonarjem, instrumenti in vgradnim avtopilotom S3 deluje fantastično. Zaupam mu tako, da daljše razdalje preplujem predvsem ponoči in me ni prav nič strah zadremat tudi med plovbo.
LP NT
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Apr 21, 2013 18:50

Naložil, kar uporabna stvarca, a nisem prepričan, da je kvalitetnejša od ploterja, vsaj, kar se kart tiče. Ampak za paralelno zadevo, pomoč ali rezervo super.
Imam pa težavo. Imam bluetooth GPS modul, pa ga ne morem nikakor sparit z programčkom. V setup mi kaže "Garmin USB modul" (čeprav ni Garmin, pa tudi USB ne, ampak bluetooth), ampak GPS signala ni in ni :?:
GPS modul sem pred par leti dobil s Sony Ericsonovim telefonom, na telefonu deluje b.p. PC ga sicer vidi in se spari z njim, ampak SW ne :!:
Kakšna ideja?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Ne Apr 21, 2013 19:37

Pravilno nastavi v nastavitvah gps.
Jaz imam enako miško in super deluje.
Vektorske karte res niso kaj extra.
Rasterske so pa uradne hrvaške karte ,tako da boljših ni.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » To Apr 23, 2013 18:07

Raymarine instrumenti so profesionalno izdelani za potrebe delovanja na plovilu le uporabljati jih je treba znat. Verjamem pa, da imaš lahko slabe izkušnje še posebej, ker daješ barko v čarter in ti potem uničijo in razštelajo vse živo.

Tudi sam velikokrat jadram ponoči, ampak nisem čisto miren. Res bi potem potreboval tvoj nasvet Nikola Tesa kako skalibrirat Raymarina C70. To, da je barka c charterju, mislim, da nima nobenega vpliva, ker, ko jo sam prevzamem preverim nastavitve. Trudim se z chart offsetom. Pred štartom, ko sem v narini nastavim pozicijo, ampak, ko preide iz ene karte na drugo je spet ista zgodba, kar se natančnosti tiče...plujem po kopnu. Letos je bil na servisu, znova so naložili software, pa ni razlike. Razmišljal sem, da so mogoče krive Navionicsove karte (iz leta 2007)?!?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Apr 24, 2013 21:28

zlatko83 napisal/-a:Naložil, kar uporabna stvarca, a nisem prepričan, da je kvalitetnejša od ploterja, vsaj, kar se kart tiče. Ampak za paralelno zadevo, pomoč ali rezervo super.
Imam pa težavo. Imam bluetooth GPS modul, pa ga ne morem nikakor sparit z programčkom. V setup mi kaže "Garmin USB modul" (čeprav ni Garmin, pa tudi USB ne, ampak bluetooth), ampak GPS signala ni in ni :?:
GPS modul sem pred par leti dobil s Sony Ericsonovim telefonom, na telefonu deluje b.p. PC ga sicer vidi in se spari z njim, ampak SW ne :!:
Kakšna ideja?

Vsaka naprava ima ko se poveže s pc-jem določen navidezni com port, preveri na katerem je povezan v nastavitvah bluetootha, še bolje pa je da ga ročno spremeniš, da boš zagotovo vedel, kateri je. Potem pa poskrbi, da se nanj ne bo povezala nobena druga aplikacija. V OPC-ju nastavi potem ta port in če ti ob zagonu OPC-ja javi napako "used by another aplication" ali nekaj takega potem ti nek drug program uporablja port in komunicira z GPS-om...

Meni je vsaj tako delalo, ko sem povezal najprej aplikacijo za GSP modul, potem pa še OPC...

Sicer pa mi na morju, dela, je pa nepraktično, ker ni pri roki zadeva, če bi hotel bi pa moral nabavit monitor, primeren za razmere in ga namestiti nekje zunaj... potem pa je vse že podobno ploterju, ki je morda dražji, a ima vse standarde za uporabo v navtiki in razmerah na morju
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Apr 25, 2013 09:57

Imaš popolnoma prav. Tole jemljem bolj kot raziskovanje in "rezervo", če ti slučajno ploter crkne. Sicer pa je še vedno aktualna klasična navigacija po kartah, GPS samo v pomoč. Kaj češ, stara šola, ko še nismo imeli pojma, kaj je GPS.
Bom GPS modul nekako poskušal sparit z CPN. PC mi sicer najde GPS modul, a ga ne morem aktivirat v CPN. Sem že gledal porte, odpre mi dva COM enega za vhodne in enega za izhodne podatke.
Uporabniški avatar
ECHO
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a ECHO » Ne Maj 19, 2013 17:02

Meni Raymarine C80 v kombinaciji z radarjem 2kW, sonarjem, instrumenti in vgradnim avtopilotom S3 deluje fantastično.

Govoril sem s zastopnikom Raymarina. Pravi, da je čisto druga zgodba kombinacija Raymarina C in radarja. V tem primeru "dublira" sliko in je pozicija zelo natančna. Jaz žal nimam radarja.

Zdaj sem si sposodil nove Navionicsove karte, da vidim, če je kakšna razlika v natančnosti. Mogoče so stare karte iz 2007 krive za nenatančnost. ?!?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Maj 19, 2013 22:07

Ni problem v kartah Navionics. Enako je z C-map. Problem je v Hrvaški kot državi, ker niso naredili nič, da bi svoje uradne karte konvertirali v WGS84 sistem ali vsaj omogočili, da to naredijo drugi, ker skrivajo korekcijske formule in faktorje, še vedno kot strogo zaupno. Res pa je, da bi lahko karte izdelali v Navionicsu sami že samo z uporabo Googla, vendar je tudi tam caka, saj to ni brezplačno. Tujci pa tudi ne smejo izvajat geomeritev niti za to nimajo nekega pretiranega interesa, ker tako ali tako tudi Italijani kot cel ostali svet gleda na nas in Hrvaško izjemno podcenjevalno in nevredno kakršnega koli truda ali vložka. To sem videl na lastne oči, ko sem pred leti pošiljal v Navionics poročila o absurdih na kartah, pa jih to sploh ni zanimalo, čeprav se je na nekaj čereh prav zaradi tega nasukalo precej plovil.

Hrvatje so nam ukradli zastopstvo z ukano. Trdili so, da je Slovenija kot EX Jugoslovanska republika enakovredna hrvaški, čeprav smo bili takrat že skoraj dve leti polnopravni člani EU. Trdili so tudi, da hrvatje in slovenci govorimo ISTI JEZIK, ter še nekaj nesmislov ampak se bom raje vzdržal komentarjev.
Sedanjega zastopnika so nato hrvatje naknadno postavili samo proforma, da niso izgubili zastopstva, saj jim je Raymarine takrat naknadno postavil ta pogoj.
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » So Maj 25, 2013 12:07

Uf hitim razne opcije iščem. Naložil sem program. Prikjučil GPS vse dela le kat ne kaže. Prikazana je samo obala v grobem brez vseh podatkov. Matram se že dva dni pa sem ugotovil, da sem tu blond. V kolikor mi lahko kdo kaj svetuje bom vesel. Lahko se povežemo preko skaypa. Očitno ne bo šlo drugače.
Pa lep deževen dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Maj 25, 2013 12:09

ljubo napisal/-a:Uf hitim razne opcije iščem. Naložil sem program. Prikjučil GPS vse dela le kat ne kaže. Prikazana je samo obala v grobem brez vseh podatkov. Matram se že dva dni pa sem ugotovil, da sem tu blond. V kolikor mi lahko kdo kaj svetuje bom vesel. Lahko se povežemo preko skaypa. Očitno ne bo šlo drugače.
Pa lep deževen dan.

Preko skypa ne bo šlo... imaš recimo remote desktop ali pa team viewer?

Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » So Maj 25, 2013 12:14

preko skaypa pokažem ekran pa se lahko pogovarjava. Tste programe pa ne vem če imam.
pomisli in zgodilo se bo
kavka
Desetnik

OdgovorNapisal/-a kavka » So Maj 25, 2013 13:50

Ljubo pozdravljen!

http://thepirate***.sx/torrent/6685455/Cm93_Januar_2011

S tem torrentom si potegni karte in jih shrani v poljubno mapo.

-Odpri OpenCPN,
-Klikni na ikono s ključem,
-Nato izberi ikono s kartami,
-Izbereš prvi zavihek "Loaded charts",
-Pritisneš gumb "Add directory",
-Greš na mapo, kjer imaš shranjene karte,
-Klikneš OK,
-Nato ti bo naložil karte in to je to.

Potem se lahko še malo poigraš z nastavitvami.
To so vektorske karte, lahko pa uporabiš tudi rasterske, ki morajo biti seveda primerno skalibrirane (tudi te se dobi na netu).

To je to. Za moje pojme program dela super, ne morem pa ga primerjati z raznimi novejšimi Garmini oz. Raymarini, ker nimam izkušenj z njimi.
Drugače se za OpenCPN dela tudi nekaj na temo vkoponiranja slike iz radarja (če si ga seveda lastiš), samo ne vem kako daleč je zdaj to. To je pač odprtokodni program, katerega so sprogramirali zanesenjaki.

LP

Iztok

p.s.: upam da me zdaj ne bo kdo obesil za j****, zaradi zgornjega linka. :lol:
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Maj 26, 2013 08:47

Uspelo hvala vsim za pomoč. Sem pač moral na gonge zadevo prespat pa je bilo v 10 minutah rešeno. Tako je če ne delaš s tem vsak dan. Sedaj pa bom probal še en program pa še ene karte imam za ta program. No zanima me če se lahko še druge karte uporabi za ta program.
Lep dan.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Maj 26, 2013 09:35

No, samo da si rešil, nekih drugih kart pa jaz nisem odkril.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov