Joško je odplul proti Grčiji

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » So Sep 04, 2010 19:47

Tale Joškotova slika je pa pravi balzam za tole hladno vreme pri nas.
Stari, dobr žviš!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Sep 05, 2010 00:35

Joško se kopa v zalivu Lakka otok Paxos. Joško uživaj, na kostanjski piknik pa le pridi. Lp (Upam da bo)?
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 06, 2010 13:23

03. September, 2010

danes sva dvignila sidro v Nidri in sva že na otoku Meganisi, mesto Spilia. To mesto je na živi skali in je res čudovito. Danes sledi ogled mesta.

Preplula 4 Nm

Slika

LP
:wink:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 06, 2010 13:27

03.September, 2010 ob 23.30

Pravkar sva se vrnila na barko z raziskovanja mesta. Mesto Spilia leži visoko na skali in je izjemno zanimiv in urejen kraj. Uličice so tlakovane s kamenjem, spodaj pa je zaliv s privezi. Ker me še nihče ni kontaktiral je verjetno sidranje tudi tu zastonj.
Vse danes videno za +5!

LP, Joško

Slika
(fotografijo sem si sposodil z neta)

Nazadnje spremenil Novinec, dne Po Sep 06, 2010 13:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 06, 2010 13:34

Dobr nas rajca 8)
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 06, 2010 14:40

04.September, 2010

38 27 574 N
20 39 801 E

Preplula

Danes je obup na morju! :shock:
Valovi takšni, da sva imela zastavico Morjeplovca mokro. Šla sva po velikih zalivih Meganisija, nato pa jadrala do Ithake. Iz zaliva in lučice Frikes sva zaradi visokih valov v temi pobegnila v sosednji Kloni. Tu je druga pesem - vse je mirno.
Zdaj sva na poziciji:
38 26 963 N
20 41 472 E

Slika

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 06, 2010 15:06

05. September, 2010

pozicija:

38 21 932 N
20 43 063 E

preplula 7 Nm

Slika

Premaknila sva se v zaliv Vahti, še vedno pa sva na Ithaki. Zdi se nama bolj varen in zaščiten zaliv. Popoldan greva na ogled mesta, ki zgleda zelo zanimivo.

Slika
(photo:tspiru)

LP, Joško
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Sep 10, 2010 01:41

Pozdrav vsem

Med tem sva se z Lucko premaknila naprej in sva iz Vathija odplula proti spodnjemu delu Ithake, kjer sva želela prenočiti v zalivu Ag. Andreou (Antri). Sicer dokaj varen zaliv pa kaj, ko se je po zalivu motovililo toliko angleških čarteristov, da sva raje zapustila Ithako in šla naprej proti Kefaloniji. Na srečo je bilo samo par milj plovbe. V zalivu sva hitro našla mesto za sidranje, čeprav me je skrbel podatek iz peljarja, da je tam položen podmorski kabel.
Naslednji dan sva odšla v luko Poros. Nekaj časa sva še celo jadrala, dokler ni veter čisto ugasnil. Potem pa klasika, na motor. Zasidrala sva se pred Porosom v zalivu, kjer sva se celo popoldne namakala. Proti večeru sva odplula v zaščiteno luko, ker me je dajal nek notranji nemir. In prav sva storila, ker je ravno takrat začelo prav luštno pihat. No, ko smo že začeli z izmenjavami opijatov s posadko sosednje barke, pa se ti pripelje Greek Coast Guard in zahteva, naj se vsi skiperji oglasijo v njihovi pisarni. Hvala bogu, sem si rekel, da sem na Krfu uredil vse potrebne papirje. Za "nevemkaj" sem plačal 8,00 Eur, verjetno za privez in vodo. Brat grščine tako ne znam. Nekaj se še matram s cirilico pa se hitro zlomim.
Za finale večera naju posadka sosednje barke povabi na pijačo, ki se je končala zelo pozno, z nekim čudnim šumenjem v glavi. Tako da Porosa nisem kaj dosti videl, čeprav je v najini navadi, da obiščeva in raziščeva vsak kraj, kjer se ustaviva.
Iz današnjega dnevnika:
Zjutraj sva se poslovila od posadke s sosednje barke. Na hitro sva prvič, odkar sva v Grčiji, oprala barko. Natočiva vodo, snameva motor s pomožnega čolna in se odveževa s pomola. Počasi kot vedno, na motor, se usmeriva proti Zakynthosu. Vmes pridno delava fotografije, parkrat se tudi ustaviva in okopava. Kefalonijo imava že daleč za sabo, ko končno začne pihati, z enourno zamudo. Na polno razvita jadra in na ravno pravšnji veter do 15 kts je res užitek jadrati. Dobrih 13 Nm pred obalo Zakyntosa pa veter pojača do 25 in ko naju krmilo ne uboga več, kot bi moralo, skrajšava jadra. Dosegava hitrost krepko čez 7 kts. Na genovo, ki ni vredna piškavega oreha. Očitno ni pravilno skrojena, saj ne vleče popolnoma nič.
Ko prideva v zaliv, Lucka skozi daljnogled poišče vhod v luko, jaz pa pregledam karto. Opazim, da z leve v prihaja v luko en mega trajekt in upam, da bo hitrejši. Saj je bil, samo midva sva bila tako počasna s pospravljanjem jader, da je ravno pri vplovljavanju v luko drugi trajekt odhajal ven. Opozori naju z zvočnim signalom, zato se hitro umakneva. Pri obračanju nama znatno pomaga tudi veter, ki tudi v notranjosti piha čez 20 kts.
Lucka me sprašuje, kako se bova privezala, da lahko pripravi vrvi.
"Pojma nimam. Če je res marina, imajo verjetno mooringe in nama tokrat ne bo treba spuščati verige. Raje si prej vse oglejva, potem pa sledi priprava. Saj je zaliv zadosti velik"
Čez čas pa: "Hja, spet klasika, treba bo spustiti verigo."

Ker piha še vedno premočno, na hitro potegneva čoln iz vode na palubo ter pripraviva vse potrebno. Z obale mi mornar signalizira, na kateri privez naj grem. Točno med dve barki. Pomislim, ta bo pa težka – bočni veter 20 kts, natančno usmerjat barko na privez, vmes še pravočasno in ravno prav daleč stran spustit sidro pa še istočasno prilagajati hitrost barke s spuščanjem verige. Upam samo, da ne bom prepočasen za ta premočan veter, da me ne odnese v druge barke ali verige.
"Kaj pa če sidro ne bo prijelo?" pomislim.
Ni me strah, situacijo obvladam brez problema in priveževa se s pomočjo mornarja. S sosednje barke Nizozemec, ki je priplul iz Portugalske, samo kontrolira dogajanje in je kar zadovoljen, da se mu nisva naslonila na barko. Mornar nama za dva dni zaračuna 30 Eur. Po daljšem klepetu z njim se z Lucko odpraviva v mesto. Ravno ko sva prišla ven iz »marine«, veter pred nama podre ulično svetilko in pade 2m stran. Malce poškoduje avto, še bolj pa skuter. Midva jo odneseva srečno in brez poškodb.

Iščeva kakšen market, vendar so trgovine ob tem času zaprte. Zato pa nama iz bližnjega lokala zelo zadiši po gyrosu. Naročiva tudi souvlaki. Oboje je bilo izvrstno. S pijačo vred plačava 20 Eur. Tako sita se odpraviva na zelo dolg sprehod po mestu, pa ne samo med lokale in razne trgovinice, pač pa tudi bolj med ulice in ljudi. Ob obali je izgled mesta enkraten in lepo urejeno, nekaj ulic stran pa vse mogoče. Življenje domačinov seveda poteka po ustaljenih tirnicah, brez nekega velikega razkošja. Za konec si privoščiva tudi vožnjo s turističnim vlakom, ki naju popelje mimo zgodovinskih objektov. Ko končno utrujena prideva na barko, je že trda tema. Seveda, tu smo v drugem časovnem pasu, eno uro spredaj.

Ulica v mestu Zakynthos
Slika

Cerkev
Slika

Kapitan Joško
Slika

Z vremenom imava srečo. čez dan so temperature čez 30 st, voda pa ima še kar 24-25. Voda ima nenavadno in čudovito modro barvo. Večeri niso hladni, tudi vlage ni pretirane.
Najraje sva na sidru, saj nama omogoča večjo zasebnost in tudi namakava se lahko do onemoglosti. Privezi so v glavnem zastonj, plačala sva: za vodo 3,00 Eur in elektriko 4,00 Eur.

Ljudje so povsod zelo prijazni, ustrežljivi, brez problema poteka tudi komunikacija, saj večina govori angleško. Nekaj malega sva se tudi midva naučila po Grško - recimo "JAMAS" - "Na zdravje"
Ali pa to:
"Θα ήθελα μπύρα" - izg: "Ta itela bira" - "Naročil bi pivo"

Večji je problem z internet povezavo. Saj skoraj v vsakem lokalu ponujajo internet, pa kaj ko imajo samo grške tipkovnice. In šumnikov ne poznajo. Svojega compa pa se mi ne da vlačit s seboj.
Danes, 10.09. imava v planu plovbo okoli Zakynthosa in obisk nacionalnega parka. Upam, da nama uspe napraviti kakšne dobre fotke.

Za konec pa vam izdam še skrivnost, kam KR EN nalaga denar :D :D :D
Pa brez zamere

Slika

Lepe sončne pozdrave iz ZAKYNTHOSA

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Pe Sep 10, 2010 09:27

luštno. ko smo bili začetek avgusta tam je ta ulica pokala po šivih
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Pe Sep 10, 2010 15:11

Hoj Joško! Zakaj si samo vedno ti v prvem planu Lučka pa zmeraj nekam daleč zadaj. Malo obrni zadevo :lol:
Na Zakintosu moraš iti tudi v zaliv st Nicholas na S del. Tam imaš čudovite špricajoče lukne in Dimitrija, ki te bo z veseljem popeljal v divji vožnji mimo čeri in teh lukenj. Če imaš čas in seveda lepo vreme pojdi še najbolj znano Grško znamenitos zaliv z potopljeno ladjo. Jaz sem imel slabo vreme (valove, ki so nevarni za ta zaliv) in nisem šel!
Ejga UŽIVAJ!!!!!! :roll:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Sep 10, 2010 18:55

MicTic in seveda vsi ostali
Danes sva bila z Lucko na dokaj divji plovbi okoli Zakynthosa. Ampak na srečo ne z najino barko, pač pa s turistično ladjo. Lino sva raje pustila v varnem pristanu. Zelo pametna odločitev!! Veter je pihal krepko čez 30kts, spremljali so ga tudi zelo visoki in dolgi valovi. Na zahodno strani smo imeli pravi rodeo po valovih. Da ne povem, koliko bledih obrazov kot smrt je bilo na barki z vrečkami v roki. :? Midva sva tega seveda navajena in sva se zabavala.
Popeljali so nas do "modrih špilj". Notri pa ne, ker je bila ladja prevelika. :D
Naslednja zelo markantna in impresivna postaja je bila zaliv s potopljeno ladjo. Zaradi zelo velikih valov in močnega vetra smo se ladji kljub temu povsem približali. :shock: Kapitanu kapo dol. Nato so nas odpeljali v 15 min oddaljen zaliv. kjer smo se kopali debelo uro. Ves ta del zahodne obale je resnično povsem divji in vreden ogleda. Zelo veliko spilj, velikih in malih, izjemno visoke stene in pod njimi čudovita voda turkizne barve. Otok, kjer koritnjače odlagajo jajca in delfinov zaliv smo videli pred koncem plovbe, ki je trajala od 9.30 pa do 18.00, celih 60 Nm.
Vredno ogleda, super.
Ko uredim slike, jih prilepim na forum. Obljubim ti, da bom dal Lucko v prvi plan. :D

MisTic, tebi pa čestitam za uspešno in odgovorno pot iz Sicilije nazaj v Slo. S tem dokazuješ, da si pravi DOLGOPROGAŠ. Tako poimenujemo vse morjeplovce v Grčiji, ki niso čarteristi. :D
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Sep 10, 2010 22:20

Mace, ravnokar sva se vrnila nazaj na barko. Ulice, lokali in taverne so še vedno povsem polni. Komaj sva našla prosto mizo za pijačo.
Izredno mi je všeč, ko te vprašajo, od kod si in ti takoj izrečejo dobrodošlico.
In ne tako kot prejšnja leta nekje drugje: "šta tražiš ovdje slovenac"?

:D
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Sep 11, 2010 14:21

Joško, prav veseli me, da se imata lepo. Tu je že večkrat kislo vreme in vlaga. Sam sicer raje potujem v Grčijo pomladi, ko je pri nas še mraz tam pa že poletje. Mora biti pa vseeno zanimivo jadrati tudi jeseni. Zanima me kakšno boš imel vreme na potovanju nazaj. Mirno morje in ugoden veter še naprej.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Sep 11, 2010 15:18

Pozdravljen Luftar
Sem vesel, da tudi ti spremljaš najino jadranje po Grčiji.
Zaenkrat imava super vreme, danes se je prvič nekaj skisalo in je celi dve uri deževalo :(, zraven pa je sijalo sonce :D . Temperature lufta so še vedno čez 30, voda pa tudi še drži okoli 24. Vetra pa, saj veš, če se držiš okoli Levkasa, Meganisija do Kefalonije po notranji strani, ga ni ali pa ravno prav, zunaj na odpretm pa tam do 6 Bf. In seveda je pomembno, ob kateri uri si zunaj. Najraje jadrava, včasih se premikava s samo 2kts. Samo da ne poslušava ropotanje motorja. Danes sem prvič na dopustu prižgal radio, ker sem včeraj kupil CD z njihovo tradicionalno glasbo. Imela pa sva tudi parkrat adrenalinska jadranja.
Nazaj pa skoraj ne verjamem, da pridem z barko. Za pol cene kot v Izoli jo raje pustim v Grčiji. Morda kdaj povabim kakšnega Morjeplovca na jadranje po Grčiji. :D
Za naju je jadranje tu nepozabno doživetje. Čeprav sem bil pred tem že večkrat v Grčiji, je to povsem nekaj drugega. O tem sva se pogovarjala tudi z Dimitrisom iz Platarije. Tudi on postavlja spoznavanje Grčije in otokov z jadrnico na prvo mesto. Letos imava v planu spoznavanje odličnih destinacij in verjemi, da se jih je nabralo kar nekaj. Nekatere sva namerno izpustila za kdaj drugič.

Imej se lepo in maksimalno izkoristi še lepe dni na jadrnici.

Enake želje pošiljava iz Zakynthosa tudi vsem Morjeplovcem. Če prideva nazaj do takrat, vam na morjeplovskem pikniku razloživa, kako si lahko za malo denarja privoščiš nepozabne počitnice.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » So Sep 11, 2010 17:38

Obljubil sem vam slike iz Zakynthosa

Uživajte, tako kot sva midva včeraj

Mesto, kjer sva privezana na obalo
Slika

Ali vidite zastavico Morjeplovec. Sicer moram dobiti naslednje leto večjo :D
Slika

Znamenite modre špilje na severu Zakynthosa
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Svetovna znamenitost
Slika

Slika

Slika

Zaliv, kjer sva se namakala
Slika

Obala in morje
Slika

Slika

Slika

MicTicova želja
Slika

Še kakšnih 2500 slik pa lahko vidite na Srečanju Morjeplovcev 16.10.2010 :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov