Krmna stena!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

AnnaMary
Štabni vodnik
Kraj: CELJE

OdgovorNapisal/-a AnnaMary » So Apr 03, 2010 18:15

Mike živjo!

V torek pofotkam profile, ki so na Elanu GT 402 in, če ti bodo odgovarjali, navali na demontažo :lol:
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » So Apr 03, 2010 22:03

dogovorjeno. Res hvala za hiter odziv. :wink:
AnnaMary
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a AnnaMary » So Apr 03, 2010 22:36

Mike, že imam fotke. Pošlji mi e-mail, da ti jih posredujem.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Ne Apr 04, 2010 11:55

imaš ZS.
AnnaMary
Štabni vodnik

krmna stena

OdgovorNapisal/-a AnnaMary » To Apr 13, 2010 14:45

Mike našla sem original letvice za tvoje plovilo. Pokliči me.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Jun 01, 2010 15:34

Na krmni steni sem imel gnilo vezano ploščo oz. nek ameriški lepljen furnir navzkriž.( aka osb plošča pri nas) .No in sem jo odstranil in zbrusil krmno steno da je le še lep poliester.Sedaj me pa zanima kako zlepiti poliester steno) z novo vezano ploščo. Pri večino čolnov je poliester - vezana plošča - polister.Pri meni pa je bilo samo poliester in vezana plošča.
Sedaj pa bi na poliester zalimal vezano ploščo in nato še čez vse zalaminiral z poliestrom.
Ali mi priporočate z epoxy lepilom.Kje se ga da dobiti večje količine. Oz. kakšno drugo dvokomponentno lepilo da bi držalo.Hvala za odgovore
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jun 01, 2010 15:57

Naš član Plinko je zadevo lepo opisal in tudi slikovno dokumentiral v članku Obnova klička!
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » To Jun 01, 2010 16:23

Sem videl njegov prispevek in slike.Naredil bom isto.zanima me samo kakšen 2k kit je uporabil oz. 2k lepilo.In pa kje bi se dalo dobiti to lepilo v večji količini.namreč zadnjo steno imam široko 2.4 metra in visoko 90 cm in potrebujem kar nekaj lepila.
ludwe
Kapitan
Kraj: Cerknica

OdgovorNapisal/-a ludwe » To Jun 01, 2010 19:15

za modelarjenje uporabljamo epoxy smolo ,ki prihaja iz elana.Kontakt poiščem pa ga napopam sem gor,ne vem pa, če bo prava stvar za obnovo čolna.
lp Renato
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Jun 01, 2010 22:57

Imel sem nek počasi sušeči kit, ki je bil na neki podobni bazi , kot poliestrska smola. Bil je take svetlo modre barve, že pospešen, mešal sem ga pa z katalizatorjem od smole.

Menda je prav za navtiko, na zs, pa ti lahko dam kontakt, če ga imam še v telefonu. Dobiš ga na kile, po želji. 10, 20, 30 ali pa 200kil:)
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Jun 01, 2010 22:58

Kot so mene učili oz. sem razbral iz foruma polieser in epoksi ne gresta najbolje skupaj.
Uporabniški avatar
Masterpiece
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Masterpiece » Sr Jun 02, 2010 14:31

Ja res je.Poliester in epoxy ne gresta skupaj.
Včeraj sem se še pogovarjal v trgovini in mi je svetoval tesnilmno - lepilno maso od Kent-a.
Bom še razmislil.Ali poliester kit kot si napisal Plinko ali pa Kent.
Hvala za odgovore
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Jun 02, 2010 15:04

Nujno uporabi Vinylester, v katerega vmešaš bombažna vlakna. Da se ne boš zajebal, kot sem se jaz. Sem dilo zalepil z poliester fillerjem, ki je ubistvu poliester kit. Zdej pa ko je čoln končan pa nevem kaj nej naredim. Po teoriji naj bi držalo, če pa ne bo, pa še enkrat žagat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 02, 2010 15:07

Kent je v navtiki zelo uporaben vendar ga boš kar precej porabil ( tuba 15-17 eur) za fiksiranje plošče. Za tesnenje, lepljenje in ostale stvari kjer je prisotna voda pa je gotovo najboljši + zelo dolgo je uporaben, če tubo dobro zapreš.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jun 02, 2010 15:14

Masterpice, vedi, da je pri takem opravilu zelo važno, da med laminatom ne ostane nič zraka, torej se mora nova vez. plošča lepo po celi ploščini prilagajat poliesterski stranici. To pa zato, ker v zračnem žepu , pride do pojave kondeza, vlage, katera ti zopet kar hitro uniči leseno ploščo, katera bo v notranjosti laminata.
Nabavi si čim večje spone z katerimi boš ob pomoči debelejših desčic, stisnil čim večjo površino krmne stene.
Poliester na poliester gre, epoxi na poliester tudi, edino poliester na epoxi ni priporočljivo in se ne dela. Za omenjene dimenzije, boš potreboval precej kartuš Kenta, to pa gre kar fajn v proračun, pa še primeren material ni za tako delo. Torej poli. smola, pospešena kateri dodaš trdilec ( tik pred uporabo) je dobra izbira in nimaš kaj zgrešit. Epoxi je že zahtevnejši pri dodajanju trdilca. Zelo občutljiv na premalo ali preveč trdilca in to v gramih.
Tu , če se odločiš za epoxi, bi ti svetoval nakup West-sistema, kjer dobiš v različnih embalažah obe komponenti, flaške pa so opremljene z dozirnimi pumpicami. Ni pa poceni.
Torej jaz bi bil za poli smolo, katero na debelo naneseš na steno zrcala in desko, katero spodaj pritisneš do koca , da se na tesno prileže zrcalu, potem pa še ob počasnem prislanjanju deske na steno, v odprtino nalivaš ostanek smole. Kot sem že rekel, je važno, da obe ploskvi kar faj in enakomerno stisneš skupaj. Višek smole, kateri bo prišel ven ob robovih, lepo razvleči levo -desno od spoja in daš gor prej pripravljene trakove mate. Dve plasti 450 gr. mate bo zadosti. Drugi dan odstraniš vse spone in pomagala pobrusiš robove na trakih ob spojih in začneš z nanašanjem plasti laminata. Tri plasti 450 gr. , bi bilo kar zadosti, ali pa plast mate, plast rovinga in plast mate. Polagaš pa na mokro, kar pomeni, da drugo plast takoj daš na prvo, seveda po tem, ko si z kovinskim valjarjem iztisnil mehurčke iz svežega laminata. Mora biti lepo prozorno, če je zmes belo, je to zrak, tam naneseš malo smole ali bolje razporediš z valjarjem že obstoječo. Drugo plast, če ni prva že želirala daš kar na prvo in z mehkim valjarjem ( odporen na razredčila), naneseš smolo in ponoviš z kovinskim valjarjem, katerega hraniš v posodi z acetonom. Tako nadaljuješ. Tri ali bolje štiri plasti.
Leseno ploščo pa pred nanosom kar močno naredi hrapavo ( 40-60 granulacija papirja, vlečeš pa pravokotno na letnice v lesu.
Moj predlog pač. Lahko pa si pripravo za stiskanje narediš tudi sam, čisto enostavno, ker tako globokih spon, verjetno ne boš dobil, da si jih sposodiš. O izdelavi pa naslednjič, če boš zainteresiran.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov