Dober dan,
pred kratkin sem kupil motor yamaha F4A. Motor je letnik 2008 vendar naj bi imel le nekaj 10 ur dela. Ker mi je prejsnji lasnik povedal da ga je vsake toliko prizgal motor na suhem brez vode (?!?) sem se odlocil za zamenjavo impelerja. Ko sem odsraufal spodnji del in odprl crpalko sem videl da je impeler zakurjen pri straneh zakurjena in povita je bila tudi salica iz inox-a. Odlocil sem se za menjavo vetrnice, salice in spodnje plocevine.
Nasvet: ce prizigate doma motor, pa ceprav samo za par minut vedno uparabljajte 'slusalke' ali kanto z vodo.
Problem: hkrati z impelerjem sem se odlocil za zamenjavo olja v peti. Pri prazni peti pa ima osovina katera povezuje motor in peto luft gor in dol za par milimetrov in kar je se bolj zaskrbljujoce ce vrtim osovino (motor - peta) cutim kot da nekaj hrusta ali kot da utori na osovini nekam tolcejo. Ce pa jo dvignem (za par milimetrov) pa tece lepo. Se nekaj lufta predn prime zobnik vodoravne osovine je za priblizno 60 stopinj.
Je imel kdo kaksne taksne izkusnje? Je to normalno?
Hvala za odgovore.
Zasmojen impeler in luft na osovini Yamaha F4A
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
To da vertikalno gred lahko malo potegneš ven in not iz noge je normalno. Pomik najverjetneje omejuje ležaj na gredi. Stožčasti zobnik v menjalniku itak ima še svoj ležaj.
Ko je noga sestavljena skupaj in motor v prostem teku, ne sme biti hrustanja. Ko je noga oddvojena od motorja in pumpa sestavljena bi praviloma morala biti v "prestavi" za naprej saj nič ne tišči čeljusti menjalnika v prosti tek.
Kolikor vidim na eksplozijski shemi tega motorja praktično ni možno da bi lahko karkoli zaje... pri sestavljanu.
Ti lepo sestavi zadevo skupaj, uporabi original tesnila (predvsem zaradi debeline slednjih) in potem verjetno ne bo 0 hrustalo.
Gledal pa sem to sliko:
http://aquamarket-spb.ru/catalog_yamaha/OM/2/1B68D300F1.PDF
Ko je noga sestavljena skupaj in motor v prostem teku, ne sme biti hrustanja. Ko je noga oddvojena od motorja in pumpa sestavljena bi praviloma morala biti v "prestavi" za naprej saj nič ne tišči čeljusti menjalnika v prosti tek.
Kolikor vidim na eksplozijski shemi tega motorja praktično ni možno da bi lahko karkoli zaje... pri sestavljanu.
Ti lepo sestavi zadevo skupaj, uporabi original tesnila (predvsem zaradi debeline slednjih) in potem verjetno ne bo 0 hrustalo.
Gledal pa sem to sliko:
http://aquamarket-spb.ru/catalog_yamaha/OM/2/1B68D300F1.PDF
Ni nujno, da je pri sneti nogi menjalnik vedno v prestavi, saj je menjalniška šipka vedno v dveh delih, da lahko snameš nogo. Spodnjo šipko lahko ponavadi obračaš in prestavljaš, čeprav recimo pri T 18 ponavadi kar sama skoči v prestavo.
Pri vertikalni polosovini motor - noga je bolj pomemben luft levo desno (ne vrtenje, ampak pomik levo desno), ker lahko pomeni slab igličasti ležaj v ohišju vodne pumpe (odvisno od izvedbe), gor dol je manj pomemben. Pri motorjih z menjalnikom je vedno precejšen luft propelerja, predenj začutiš upor in zobniki zgrabijo.
Pri vertikalni polosovini motor - noga je bolj pomemben luft levo desno (ne vrtenje, ampak pomik levo desno), ker lahko pomeni slab igličasti ležaj v ohišju vodne pumpe (odvisno od izvedbe), gor dol je manj pomemben. Pri motorjih z menjalnikom je vedno precejšen luft propelerja, predenj začutiš upor in zobniki zgrabijo.
Ni nujno, da je pri sneti nogi menjalnik vedno v prestavi, saj je menjalniška šipka vedno v dveh delih, da lahko snameš nogo. Spodnjo šipko lahko ponavadi obračaš in prestavljaš, čeprav recimo pri T 18 ponavadi kar sama skoči v prestavo.
Ja se popolnoma strinjam. Vendar vsaj kakor je iz sheme razvidno se menjalniška šipka pomika gor-dol in se ne vrti kot pri T10/18. In sklepam da je naklon kajle in moč vzmeti takšna, da potisne čeljust v prestavo.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
če je tam pod impelerjem konozni valjčni ležaj kot pri mercu potem aksialne zračnosti NE SME BITI! ke rs tem dobi sam konozni ležaj zračnost. če pa je ležaj iglični pa je zračnost načeloma lahko in boos pri obremenitvi vedno silila navzgor ker se zobnika med sabo "odrivata" ampak v tem primeru iglični ležaj ne pride u poštev. lahko je le kroglični ali konozni valjčni.
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Lej,če je bila peta prazna,jo je pač treba preventivno PODRETin preverit kako je s tem in onim.So dovoljene določene zračnosti, ne more pa kar nekej skakat in laufat sem ter tja.Peta ni pi..a, da vse kar utakneš lahko laufa kakor hoče.Preveč sem jih že podru in vidu vse sorte.Upam,da veš kaj storit. 
mašinfirer
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 27 gostov