Gliser kliček, elan 401/402 - mnenja

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

Gliser kliček, elan 401/402 - mnenja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Sr Sep 10, 2014 10:41

Pozdravljeni,

letos sem malo okusil morje na drugačen način (wakeboard) in me je zagrabilo. Sem se lotil izpita za čoln, tako da bi naslednje leto že vozil in se vlekel na svojem čolnu.
Naj poudarim, da kampiram v Medveji (blizu Opatije/Rijeke) in tam ni nekih bližnjih eksotičnih otokov. Tako da se nagibam bolj vleki z wakeboardom, tuba itd kot pa potovanju. Vsaj za prvi čoln :)

Torej imam vprašanje glede izbire oz. primerjave čolnov kot so kliček ter elanov 401 ali 402. Vem da je veliko napisanega, sem dosti prebral in klička že pogledal v živo. Mnenja od znancev sem dobil različna, seveda vsi odsvetujejo te tamale čolne in naj vzamem nekaj nad 5metrov. Žal trenutno ni potrebe ne sredstev za take velikosti.
Kar me skrbi pri nakupu je sama moč motorja, da nebo zadeva prešvoh. Pri kličku in 25hp naj bi lepo vlekel wake če je eden na čolnu. Recimo pri elanu pa mi nekako 25hp deluje premalo glede na konstrukcijo.

Primer ta elan:
http://www.mornar.net/view/media.asp?ID=176073

Moja mnenja:
Pri kličku katerega sem si ogledal (za 700€) je potreben barvanja in nakupa nove prikolice, ker le ta nima A-testa. Je pa mašina 25 yamaha (se mi zdi nek nov letnik po izgledu). Torej nakup in nova prikolica ter delo pa je nekaj čez 1000€. Res da me moti pri kličku prostor med nogami in volanom -premalo!. Kako je pri elanu? Ga še nisem uspel pogledati.

Kot rečeno zanima me bolj mnenje teh dveh s primerjavo motorja.
Še najbolje pa mnenje iz prve roke.

Hvala vsem za odgovore in upam, da bo kmalu že kaj doma :)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 10, 2014 11:12

Kliček je dober zgolj za mirno morje, placa je malo oz nič.

Če že, potem glej 402 s kakšno 40 konjsko mašino.

Ko sem enkrat kolegu (ki wakea) reku, da ga lahko s svojim čolnom potegnem me je vprašal kakšen motor imam? In ko sem mu rekel etec 75 je samo z roko zamahnu in reku - premalo.
Uporabniški avatar
AtKo
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana-Opatija/Medveja

OdgovorNapisal/-a AtKo » Sr Sep 10, 2014 12:00

He sej to je vsepovsod nikoli nebo dovolj moči :) Ja ta, ki prodaja klička s 25hp se lepo wakea (videno na posetnkih). Ampak predvidevam da enaka 25hp na 401/402 ni toliko efektivna kot na kličku, ali pa se motim?
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Sep 10, 2014 13:34

Moje priporočilo:

Upoštevaj navete od Kasaudija in vzemi min 40 KS. na 25 se je smučalo včasih ko več bilo. Prberi teme kjer smo pisali kako se smuča z 25 KS. Kako tehniko uporabit da sploh zglisiraš itd.
taktat ko bo zadaj človek težki od 70kg, kar poazabi da boš smučal ali wakeal.
Mato :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 10, 2014 15:22

Oba pozabi in kupi gt 435 in 50 do 60 konjev.Ja saj vem,dražji so.Sam ko boš kupu kaj od onih dveh,ne boš imel ne dnarja ne čolna,ne željenih užitkov.Verjami,sem imel vse tri.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 10, 2014 16:49

Jaz imam elana z 40hp za prodat. Na prikolici.

Dam za jurja ce prides predno ga odpeljem nazaj na zimovanje. Ohranjen je zelo lepo. Cerada zelo dobra. Opremo ti tudi dam.

cena zadnja.

vec na sz ce te zanima...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 10, 2014 16:52

polanc napisal/-a:Oba pozabi in kupi gt 435 in 50 do 60 konjev.Ja saj vem,dražji so.Sam ko boš kupu kaj od onih dveh,ne boš imel ne dnarja ne čolna,ne željenih užitkov.Verjami,sem imel vse tri.

Pozabi vse tri... kupi raje xyz z 115 konji... ja saj vem je še drazji samo...

Upam da si razumel moj point. Ce bi bili tako slabi ne bi pluli z njimi. Pa se veliko jih je.

med klickom in 402 pa je razlika ogromna v prid 402. Z 435 pa se nisem plul.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 10, 2014 16:56

Se to. Z 25 konji se da wejkat. Samo jaz poznam le enega ki lahko pride ven iz vode. Jaz sem komaj ven prisel z 90. Nekateri malo manj nekaterim pa niti 90 ni dovolj. Odvisno je od znanja in moci. Mocno dvomim da bi lahko zacetnik kadarkoli se nau il z le 25 konji
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Sep 10, 2014 17:34

Tud js ti povem da pod 40PS ne kupuj. Če boš že prišel ven boš po par dneh na površini vode želel več(zlasti v zavoju) tam mora bit prekleto močn čoln da se mu nebi poznalo. Za tubo pa glih tak pod 40 je bolj ko ne žalost. Če si adrenalinski človek in nimaš težav s hrbtenico ti bo zelo zanimivo čene boš pa pač menjal slej ko prej :)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Sep 10, 2014 18:39

mama,kličkov je velik,je res oblika spodaj je boljša od 402 stokrat.402 nabija že pri 10 cm vala.Testiran je biol na jezeru.Pa vsi imajo segnito sredinsko ojačitev in ker so škatlasti se radi lomijo v kobilici preverjeno.435 je pa cenovno v rangu 3000 e kar je za začetnika sprejemljivo. ja z 300 konji je še bolje sam brez veze je tko se sploh menit
402 je pa boljši od klička sam po tem da lahko vanj zmečeš več krame,pluje pa slabo
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Sep 10, 2014 19:20

Glede denarja. Svetoval si mu 3x drazji coln kot jih gleda on.

Razlika med klickom in 402 ni samo v krami. Klicek je pri re imo 20 vozlih ze loterija da ga ne prevrne. Jaz sem bil na kli ku z 40 motorjem. Val je bil recimo 30cm. Pa sem z zelo trdo roko pritisnil do konca... da bi tako plul me prevrne garantirano v nekaj miljah.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Sep 11, 2014 07:08

Jaz sem začel z maestralom 18 in tomosom 4,5 in to kar nekaj let pa mi ni čisto nič žal. Kupi če lahko po zmožnostih največjega kar lahko in če boš imel mali čoln pa 40-50KM motor boš lahko počel marsikaj. Vsaj za začetek.
Guma je guma, zaenkrat.
jramsa
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a jramsa » Če Sep 11, 2014 08:31

Pozdravljen.
Tudi sam sem pred leti razmišljal podobno kot razmišljaš ti.
Kupiti plastičen čoln s katerim lahko še nekaj vlečeš za čim manj denarja.
Na koncu sem kupil Elan 402 z Yamaho 40 dvotaktno.
Imel sem ga 5 sezon. Z mojo sva bila cele dopuste na vodi, ona je wejkala jaz pa smučal, večinoma z eno smučko. Pri 40 ks je bilo rezerve, tako da če je prišel še kdo na obisk, so lahko bili na čolnu trije, eden pa je še vedno smučal zadaj- ali pa na tubi. To so bili nepozabni dopusti.
Pri nakupu je treba najbolj pogledat motor.
No sedaj imam 435 z Yamaho 60, tu je pa moči že skoraj preveč za takšen čoln.
V tvojem primeru bo 25ks verjetno za nekaj časa dovolj, res pa je, da bo v čolnu lahko le eden, medtem ko boš wejkal. Predlagam ti 40ks.
mika2023
Desetnik

OdgovorNapisal/-a mika2023 » Če Sep 11, 2014 09:00

mi smo waikali na beograd sport in yamaha 6 odprta na 8 KS.

Vsi v zalivu so samo gledali kako je možno. Ob priliki priložim video, samo iz fotoaparata ga staknem. :D :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Sep 11, 2014 09:31

Fantje zdaj se pogovarjate da ste prišli iz vode in vozli naravnst(s tremi na krovu al pa z 8PS motorjem...) Sej se da ja in vi ste priča temu ampak vse skupaj je matra za motor in onega zadaj. Naš G-370 s 50PS na 4 cilindrih(kar je veliko navora) je nekak ravno prav še dokler ne postaneš profi. Na tubirecima če maš 25PS ne morš niti človeka v vodo strest ampak je vse skup panoramska vožnja. In pa tud tako obremenjen 25PS motor bo mel porabo isto kot 50PS motor in bolj bo podvržen okvaram. Mi vozimo Merca 500 na 10-15l na uro s polnim gasom praktično skos ko gre za adrenalin. Dogajalo pa se je to od 30-35NM na uro. Ko še ni bila zadeva dobr optimizirana...

Če boš kupoval v kompletu ne bo bistvene razlike v ceni če bo gor 25 ali 40PS. Sam glej da gre s tabo nekdo ki se spozna na motorje in čolne da ne boš mel kasnejših nepredvidenih stroškov in skrbi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov