nakup dinghy jadrnice

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

ivob

nakup dinghy jadrnice

OdgovorNapisal/-a ivob » So Mar 21, 2015 11:24

Zdravo!

Kupujem jadrnico za prezivljanje prostega casa med dopusti ali pa ob koncu delovnega tedna. Imam obcutek, da je "dinghy scena" pri nas saj an internetu nekako mrtva. V oglasih se tudi ne najde kaj pametnega. V primerjavi s tujino smo tu prav bogi.

Zelje so Contender, kaj pa se bo iz tega na koncu izcimilo ne vem. Ali kdo pozna koga v kaksnem klubu. Ali kje v kakem klub obstaja moznost izposoje. Rad bi predvsem navdusil mlade clane druzine, da zacnejo jadrati na teh jadrnicah.

Sem iz Ljubljane. Kam se lahko oddide na "stih probo". Velenje? Se kako jezero blizje kjer se ze jadra? Gradisko? Grem tudi na obalo brez tezav. Vem, da je doli dosti klubov vendar je malo nerodno hoditi od kluba do kluba in sprasevati. Ali pac...

Iscem nekaj v tem rangu:
Contender
Laser 2000/3000
Laser Vago
...

LP
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

dinghy

OdgovorNapisal/-a kinpur » Ne Mar 22, 2015 20:43

Najmočnejša sta fireball in flying junior.

Če te zanima več o tej sceni vtipkaj fj slovenija

Ali pa se javi na zs.
Jk neptun izvaja na Zbiljskem jezeru akcijo.
Ob vikendih smo tam.

Lp. Bostjan.
kinpur
Kapitan fregate
Kraj: Zbilje, Ankaran, Sesljan

vse gate v igri

OdgovorNapisal/-a kinpur » Ne Mar 22, 2015 21:25

JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Po Mar 30, 2015 13:32

Če boš želel tudi na kako regato ti priporočam Fireball ali Sea Scape, saj se edinole s temi kaj dogaja v Sloveniji. Verjemi pa, da je jadranje v družbi veliko lepše in več se naučiš, kot pa če sam jadraš. Regate imajo tudi na jezerih itd.

Fireballa sam prodajam, saj nimam več časa za jadrat.
http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=180171

Brez novih (regatnih) jader je cena 3.700 - je pa popolnoma obnovljen, tudi štriki. Če te več zanima lahko pošljem link na video, da vidiš jadrnico še v akciji.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

Re: nakup dinghy jadrnice

OdgovorNapisal/-a Splav » To Mar 31, 2015 10:56

ivob napisal/-a:Zdravo!

Rad bi predvsem navdusil mlade clane druzine, da zacnejo jadrati na teh jadrnicah.

LP

Za otroke je primeren tudi kak manjši katamaran (4 m), na katerem po potrebi lahko tudi cela družina pluje.
Mirno morje in široko obzorje.
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Mar 31, 2015 11:52

Splav napisal/-a:

Rad bi predvsem navdusil mlade clane druzine, da zacnejo jadrati na teh jadrnicah.

LP

Za otroke je primeren tudi kak manjši katamaran (4 m), na katerem po potrebi lahko tudi cela družina pluje.

Katamaran je nevaren za otroke. Imel sem sicer tekmovalno klaso (6m) pa je bilo jadranje v malce močnejšem maestralu hudo adrenalinsko. Letelo je k sneta skira, obračanje velika težava. Če si obrat zajebu preblizu obale je postalo izredno nevarno, da zapluješ v skale. Edina rešitev je, da obrneš z vetrom, kar napolni jadra in zadeva v sunku pospeši. Ga pa ni boljšega filinga k se vzdigne na en plovec.

Imel sem elan 430, družinska jadrnica z veliko prostora, relativno majhno kvadraturo jader. Ni bolšga za učenje otrok in da jih ne prestrašiš. Na njej sem veliko prejadral od 8-17 leta. Priporočam!
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Mar 31, 2015 12:42

Dimen napisal/-a:
Splav napisal/-a:

LP

Katamaran je nevaren za otroke. Imel sem sicer tekmovalno klaso (6m) pa je bilo jadranje v malce močnejšem maestralu hudo adrenalinsko.

S tako posplošeno oceno se ne bi strinjal. Tudi jadrnica (sploh kaka hitra, tekmovalna) je lahko za otroka nevarna - sploh če ni kos jadrnici in razmeram na morju.
Jaz seveda nisem imel v mislih 6 metrskega katamarana z 9 ali več metrov visokim jambormom. Imel sem v mislih plovilo z največ 4 metre dolžine in s primerno podhranjenimi jadri, da pri navadnem maestralu ni nevarnosti preobračanja. Zanimiv se mi zdi zato, ker je na katamaranu zaradi same širine relativno več prostora. Z njim lahko pluje recimo 4 članska družina ali pa z njim enostavno sam upravlja 10 letnik, seveda potem, ko se nauči osnov jadranja.
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 31, 2015 14:37

Sem iz Ljubljane. Kam se lahko oddide na "stih probo". Velenje? Se kako jezero blizje kjer se ze jadra? Gradisko? Grem tudi na obalo brez tezav. Vem, da je doli dosti klubov vendar je malo nerodno hoditi od kluba do kluba in sprasevati. Ali pac...

Naš član Marjan Tomki jadra (uči jadrati) na Zbiljskem jezeru. Sem glede teh kategorij jadrnic laik, ne vem če je to kar gledaš ti enako, izgleda že podobno kot lahko na Zbiljah vidim.
isvarc
Naddesetnik

dinghy 12

OdgovorNapisal/-a isvarc » To Mar 31, 2015 16:56

Vabljeni na ogled naše internetne strani
www.dinghy.si

Ko utegnem, lahko še kaj napišem. Na voljo je klubska jadrnica dinghy 12 v marini Portorož
Dimen
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Dimen » Sr Apr 01, 2015 11:13

Splav napisal/-a:S tako posplošeno oceno se ne bi strinjal. Tudi jadrnica (sploh kaka hitra, tekmovalna) je lahko za otroka nevarna - sploh če ni kos jadrnici in razmeram na morju.
Jaz seveda nisem imel v mislih 6 metrskega katamarana ...

Vse tekmovalne jadrnice so primerne zgolj za izkušene jadralce. Sem enkrat reševal dva mulca na evropi. Vse super in fajn dokler ni potegnil iza rta malce močnejši veter. Mulca nista popustila pravočasno in sta se obrnila cca 300m od obale. Fotr pa čist živčen na obal, ker ni mogel pomagat.

Tudi manjši katamarani ala Hobbycat 14 (dobre štiri metre) so nevarni. K ga pihne se odzivni časi za reagiranje skrajšajo na milisekunde.

"S tako posplošeno oceno se ne bi strinjal" Meni je prav. O teoriji ne vem veliko, prakse imam pa zadosti, da stojim za napisanim. Jadrat zna večina, malo njih pa je zmožna pravočasno/refleksno pravilno odreagirati. To pa da sam "kilometrina". Teorija, prepričanja in samozavest serijsko se na morju ne obnesejo. Elan 430 za družinske potrebe ne razočara. Praktična, prostorna in varna jadrnica/barka.

Sem videl pred časom neke napihljive katamarane. Nisem ga plul, zgleda varno a hkrati skrajno neuporabno.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 01, 2015 15:53

Vse jadrnice lahko varno uporabljajo tisti, ki jih znajo.

Tisti, ki še ne znajo, pa se tega zavedajo in bodisi poiščejo koga, ki jim pokaže, bodisi so oprezni in nabirajo izkušnje v zmernih razmerah, niso v posebni nevarnosti. Čiste brez nevarnosti se po mojem ne moreš naučiti ničesar - tudi jadranja ne.

Zares nevarno pa je neznanje (zlasti, kar zadeva prakso, torej izkušnje) skupaj z lahkomiselnostjo - ne glede na tip barke.

Praviloma torej ni nevaren tip barke zato, ker je tekmovalna, oziroma katerakoli že.

Vse tekmovalne jadrnice se da varno naučiti pluti - in če so take, da se lahko prevračajo, je med prvimi lekcijami postavljanje nazaj po prevračanju. In ko je postavljanje nazaj rutinsko, si varen kljub prevračanju.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 01, 2015 15:53

Mini-12 ki ga je omenil kasaudio, je med malimi tekmovalnimi barkami izjema. Bil je razvit za invalide in se ne sme prevračati.

Štiri take so približno do 20.4. na Zbiljskem jezeru, kot je napisal kasaudio.
Slika
Tale deklič je zdajle že velik, takrat pa mislim da je imela okrog deset let. Doma imajo okrog 10 m jadrnico, ki pa ima dovolj podobno urejeno jadrovje in ravnanje z barko, da je mogoče vse, kar poskusiš na mali, neposredno uporabiti na veliki (recimo 10 m najeti kabinski jadrnici). Velja tudi, če si se na taki peljal samo kak dan ali dva.

Na optimistu, laserju in podobnih je malo drugače - treba se je na malem naučiti več, preden lahko porabiš na večjem - bolj je podobno prehodu s surfa na jadrnico kot prehodu z mini-12 na jadrnico.

Je pa na Zbiljskem jezeru ob nedeljah tudi kinpurov Flying Junior, naj bi pa prišlo tudi nekaj optimistov.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov