Ročni vitel za dvig sidra
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Ročni vitel za dvig sidra
Pozdravljeni.
Zanima me kje bi lahko kupil ročni vitel za dvig sidra za 6mm verigo ? Malo sem brskal po internetu in sem zasledil le Električne sidrne vitle.
Lp
Zanima me kje bi lahko kupil ročni vitel za dvig sidra za 6mm verigo ? Malo sem brskal po internetu in sem zasledil le Električne sidrne vitle.
Lp
Re: Ročni vitel za dvig sidra
Navtik1 napisal/-a:Pozdravljeni.
Lp
Neuporabno, prepočasi, nevarno ...
Moja jadrnica, ki sem jo kupil cca. 12 let nazaj, je bila regatna izvedenka in ni imela nikakršnega sidrnega vinča. Da je bilo manj dela z montažo, sem prek eBay-a nabavil ročni sidrni vinč, ki pa je bil za 10 mm verigo, ki sem je imel cca. 30m. Dvigovanje je bilo res težko ... sicer se je potem poznal vsak vikend v sezoni (dobiš nekaj kondicije). Po cca. 2-3 sezonah sem ga zamenjal z električnim. Primerjave ni ... tak ročni vinč je primeren res samo za sidranje v lepih razmerah. Pa če bi imel 6 mm verigo namesto 10 mm in kako 5 kg sidro namesto 16 kg, bi bilo seveda lažje. Vsekakor pa je ročni sidrni vinč boljše kot vlečt verigo na roke.
Če želiš na vsak način ročni vinč, vidim 2 opciji:
a) Kupi električni vinč s 6 mm verižnikom in pač električnega dela ne zmontiraj; bodisi odšraufaj motor dol ali pa reši še glede napeljave v kaki od prihodnjih sezon. Večina električnih ima možnost navijanja na roke, če elektrika odpove.
b) Redno spremljaj angleški eBay, išči za znamkama Simpson Lawrence in Muir - so izdelovali ročne sidrne vinče, brez električnega dela.
Če želiš na vsak način ročni vinč, vidim 2 opciji:
a) Kupi električni vinč s 6 mm verižnikom in pač električnega dela ne zmontiraj; bodisi odšraufaj motor dol ali pa reši še glede napeljave v kaki od prihodnjih sezon. Večina električnih ima možnost navijanja na roke, če elektrika odpove.
b) Redno spremljaj angleški eBay, išči za znamkama Simpson Lawrence in Muir - so izdelovali ročne sidrne vinče, brez električnega dela.
Nazadnje spremenil Grega295, dne Po Avg 23, 2021 12:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Grega295 napisal/-a: Pa če bi imel 6 mm verigo namesto 10 mm in kako 5 kg sidro namesto 16 kg, bi bilo seveda lažje. Vsekakor pa je ročni sidrni vinč boljše kot vlečt verigo na roke.
No ja, mi smo na prejšnji barki imeli 10kg sidro pa 10m 8mm verige, ostalo pa vrv in smo sidrali manualno brez problema, samo malo tehnike in pameti je treba uporabit. Počakat da se barka obrne v veter in počasi pridobiva na hitrosti proti vetru, potem dvgneš BP. Na roke gre lahko celo hitreje kot z električnim. In pri majhnih čolnih ni potrebe niti smisla imeti samo verigo ampak je varianta z vrvjo boljša, bolj kompenzira sunke vetra.
Varianta z ročko in vitlom pa je mukotrpna in nevarna, kot rečeno, ker pri dvigovanju sidra pogosto štejejo sekunde, ko lahko še varno izpluješ stran od obale.
Sam imam 8mm verigo in 16kg sidro in vse skupaj spuščam/dvigujem ročno. No, sidro spušča moja (jaz poiščem primerno mesto za sidranje, ona ga spusti na moj znak). Jaz ga pa pri izplutju potem dvignem (vedno si pomagava z motorjem - moji spredaj pokažem z roko naprej,levo, desno, stop, tako da dvigam samo težo verige in sidra in ne vlečem zraven še cele barke).
Hvala za odgovore. Električno vitlo je že bilo na jadrnici, ki sem jo kupil pred kratkim, vendar je okvarjen elektromotor, ki ga bom dobil verjetno v sredini septembra, medtem sem še razdrl mehanizem za dviganje ter zamenjal ležaje in semeringe.
Ročni vitel sem mislil kupit kot začasno zamenjavo(če bi bila kakšna ugodna opcija), ker imam naslednji teden dopust pa bi se tudi kje zasidral, ampak verjetno bom kar na roke kot kaže. Na jadrnici je sidro delta 10kg in 50m 6mm verige ter dve rezervni sidri (bruce 5kg in danforth 7kg).
Ročni vitel sem mislil kupit kot začasno zamenjavo(če bi bila kakšna ugodna opcija), ker imam naslednji teden dopust pa bi se tudi kje zasidral, ampak verjetno bom kar na roke kot kaže. Na jadrnici je sidro delta 10kg in 50m 6mm verige ter dve rezervni sidri (bruce 5kg in danforth 7kg).
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Navtik1 napisal/-a:Hvala za odgovore. Električno vitlo je že bilo na jadrnici, ki sem jo kupil pred kratkim, vendar je okvarjen elektromotor, ki ga bom dobil verjetno v sredini septembra, medtem sem še razdrl mehanizem za dviganje ter zamenjal ležaje in semeringe.
Če bi tako opisal že na začetku, bi takoj dobil relevantne nasvete, tako pa...
Sam sem mislil, da so ročni vitli za dvig sidra na boljšem glasu in bolj uporabni kakor se je izkazalo iz izkušenj uporabnikov.
Na manjšem čolnu sem imel 4kg težko sidro privezano na vrv, ki sem ga brez problema dvigoval na roke, pri 10kg sidru in verigi pa nisem bil prepričan če gre na roke.
Kakorkoli bi se zahvalil vsem za mnenja in odgovore. Odločil sem se, da bom dvigoval sidro na roke dokler ne dobim elektromotorja za električni sidrni vitel.
Lp
Na manjšem čolnu sem imel 4kg težko sidro privezano na vrv, ki sem ga brez problema dvigoval na roke, pri 10kg sidru in verigi pa nisem bil prepričan če gre na roke.
Kakorkoli bi se zahvalil vsem za mnenja in odgovore. Odločil sem se, da bom dvigoval sidro na roke dokler ne dobim elektromotorja za električni sidrni vitel.
Lp
Navtik1 napisal/-a:Sam sem mislil, da so ročni vitli za dvig sidra na boljšem glasu in bolj uporabni kakor se je izkazalo iz izkušenj uporabnikov.
Lp
Investiraj v dobre delavske rokavice, da ne bo preveč žuljev. Pa ne pretiravat pri ceni, ker bodo ves čas močene s slano vodo in ne bodo za dolgo tako ali tako.
Kvadri so širine 20 cm..teža 20 kg,25 cm širine teža 25 kg,30 cm širine 30 kg..za eno bajto se jih kup 2500 kosov..pol jih je treba pol na grušt dvignat in leeepo ob špago na malto položit..in pol maš prvi štuk prpravljen za prvo plato .. Tko se hiše delajo..no včas smo jih tko.....in tle jokate kok bi 10 al pa 16 kilski sidr dvignal..men bi blo nerodn take oslarije pisat..ste kej dedca madona horn..ma to primeš spuliš in greš..
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Jaz imam ročni vinč (Simpson – Lawrence) oz vitel na barki in sem zelo zadovoljen z njim. Edina pomanjkljivost je, da težko hkrati sam delam na obeh koncih barke, če je kdaj treba…
Je za sidro 10 kg in 50 metrov 8 mm verige, pri barki, ki ima dobre 4 tone. Stestirano tudi za 15 kg sidro in ni problema. Hvala bogu vsaj nekaj čez jadralno poletje, da dobiš in ohraniš malenkost kondicije.
Bistveni plus te zadeve zame je res hitro spuščanje verige, kadar to potrebuješ in to, da za dviganje sidra ne potrebuješ delujočega motorja. Sam pogosto zjutraj odplujem na jadra brez da bi štartal motor – kar pri elektro vinču ne bi bilo izvedljivo. Tudi dviganje je lahko hitrejše od električnega vinča, če ima dvigovalec primerno kondicijo in spretnost.
Poleg tega je servis precej enostaven – in v resnici se nima kaj kvariti. Naš dela in dela… in dela že leta.
Ne vem kje bi se ga sedaj dalo kupiti – a ne tvojem mestu bi gledal po angleških trgovinah in internet straneh za pomorske male oglase – če se novih ne da več dobiti
Je za sidro 10 kg in 50 metrov 8 mm verige, pri barki, ki ima dobre 4 tone. Stestirano tudi za 15 kg sidro in ni problema. Hvala bogu vsaj nekaj čez jadralno poletje, da dobiš in ohraniš malenkost kondicije.
Bistveni plus te zadeve zame je res hitro spuščanje verige, kadar to potrebuješ in to, da za dviganje sidra ne potrebuješ delujočega motorja. Sam pogosto zjutraj odplujem na jadra brez da bi štartal motor – kar pri elektro vinču ne bi bilo izvedljivo. Tudi dviganje je lahko hitrejše od električnega vinča, če ima dvigovalec primerno kondicijo in spretnost.
Poleg tega je servis precej enostaven – in v resnici se nima kaj kvariti. Naš dela in dela… in dela že leta.
Ne vem kje bi se ga sedaj dalo kupiti – a ne tvojem mestu bi gledal po angleških trgovinah in internet straneh za pomorske male oglase – če se novih ne da več dobiti
Jaz imam 27.5 kg sidro.Z sidrisča sem se že 100 krat,nazadnje to nedeljo,odsidral in odpelja na jadra.Aku ima 800 A zagonskega toka..kaj bi mu pa skodilo če 1 minuto daje 50 A toka,več pa vinc ne rsbi na barkah k jih imamo v glavnem.
jaz sem imel na prejsnji barki rocni vinc ni bil slab in sila vleka je bila minimalna
Rok-11 napisal/-a:Jaz imam ročni vinč (Simpson – Lawrence) oz vitel na barki in sem zelo zadovoljen z njim. Edina pomanjkljivost je, da težko hkrati sam delam na obeh koncih barke, če je kdaj treba…
Koliko hitro pa dvigneš recimo 30m verige?
Na mojem Lofransu Cayman, ki ima tudi manualno možnost, kot verjetno vsak, je en premik z ročico pribl. 20cm. Če bi šlo vse ok, bi ročno 30m dvigoval vsaj 5x počasneje kot elektro vinč, ki ima hitrost vitla v povprečju 30m/min.
Verjetno so manualni vinči kaj drugačni od manualne možnosti na električnih, ker tisto je neuporabno? Ali ne?
Imajo pa pri SVBju tudi manualne.
https://www.svb24.com/en/lofrans-royal- ... dlass.html
Demonstracija manualnega vinča
https://youtu.be/64IP8U_n29U
Ima pa tudi vsak električni vinč ročno zavoro, tako da lahko sidro spuščaš tako je je najbolj pravilno, hitro in učinkovito.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Marchi napisal/-a:Rok-11 napisal/-a:Jaz imam ročni vinč (Simpson – Lawrence) oz vitel na barki in sem zelo zadovoljen z njim. Edina pomanjkljivost je, da težko hkrati sam delam na obeh koncih barke, če je kdaj treba…
Koliko hitro pa dvigneš recimo 30m verige?
Na mojem Lofransu Cayman, ki ima tudi manualno možnost, kot verjetno vsak, je en premik z ročico pribl. 20cm. Če bi šlo vse ok, bi ročno 30m dvigoval vsaj 5x počasneje kot elektro vinč, ki ima hitrost vitla v povprečju 30m/min.
Verjetno so manualni vinči kaj drugačni od manualne možnosti na električnih, ker tisto je neuporabno? Ali ne?
Imajo pa pri SVBju tudi manualne.
https://www.svb24.com/en/lofrans-royal- ... dlass.html
Demonstracija manualnega vinča
https://youtu.be/64IP8U_n29U
Ima pa tudi vsak električni vinč ročno zavoro, tako da lahko sidro spuščaš tako je je najbolj pravilno, hitro in učinkovito.
Uffff, ne takšni kot je tole na linku in videu. To je počasno za znoret. Sam lahko spustim s skoraj enako hitrostjo, kot bi sidro samo vrgel iz roke. Pri tem je omejitev samo to, kako hitro leti veriga – da ne poškoduje koga ali česa.
Hitrosti dviga sicer nisem meril – a ocenjujem da cca 15 sekund na 10 metrov. Tole je sicer ugibanje - štopal sem svoj občutek. Plus je pa to, da v ekstremnih razmerah človek lahko ekstremno pohiti – elektromotor pa ne. Ocenjujem da bi pod pritiskom šlo tudi hitreje.
Ja, tak vinč kot je naš, je bistveno drugačen. Izgleda kot navaden vinč za jadra – le večji – in spodaj, pod vinčem za vrv, ima element za vleko verige. Navijaš enako kot svoj vinč za genovo.
Mislim da je Anchorman Manual in sicer tisti na desni – ki ima spodaj verižnik, zgoraj pa vinč za vrv. Podobno temu:
https://picclick.co.uk/Simpson-Lawrence ... id=1&pid=1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov