električni avto

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 15, 2015 07:15

glens napisal/-a:SR, poštimaj enote, ker delo in moč nista ista stvar. Me je že v prejšnjem prispevku motilo, ko si razlagal o smučarjih, ki porabljajo kW, da pridejo na smučišče.
Daj si še enkrat preberi tisi (in ta) prispevek in boš videl kako si sekal mimo

Je Kwh delo?
Vedno sem bil mnenja, da je pri elektro motorju Kw moč na gredi, Kwh pa poraba. V kolikor ni tako, sem z Kwh delal napake, mislil sem dejansko porabo energije. Zdaj, ko to pišem se mi res zdi, da sem ga lomil, hvala!
Vem, da jedrska energija ni tak bav bav, ampak mene spominja na holesterol. Vse lepo in prav, dokler nenadoma ne useka.

Kar se tiče govedoreje je zopet strel v temo! Mravlje iz pragozda proizvedejo več toplogrednih plinov kot vso govedo sveta!
In zadnjič smo imeli na obisku islandca. Seveda je padla beseda tudi o vulkanih. Ko en tamkajšni ali kak drug vulkan malce močneje prdne, spusti ven toliko toplogrednih plinov, kot jih pridela cela civilizacija v nekaj letih! In v vsakem trenutku piha po svetu precej vulkanov...

In še ena toplogredna:
V starem veku je bilo na višku rimske civilizacije tako toplo, da so celo na Švedskem pridelovali vino! Ko se je shladilo je nastal mračni srednji vek in triglasvki ledenik je ostanek te male ledene dobe. Bolj kot globalno segrevanje je problemto, da merimo in primerjamo temperature zadnjih sto let.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Če Okt 15, 2015 09:55

Vse to je res, skozi vso zgodovino so se ciklično menjavala topla in hladna obdobja, vendar nikoli ni človek toliko vplival s svojim egoističnim in destruktivnim ravnanjem do uničevanja narave, kot danes. To si moramo priznati. Kljub vsemu, naše "civilizacijsko" ravnanje do našega planeta ni tako zanemarljivo, kot si naivno predstavljamo!
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Če Okt 15, 2015 10:10

Vidim, da se je razprava docela razvnela in nekoliko oddaljila od osnovne teme.
Morda le še ena misel. V kolikor bi na primer vsa vozila, ali vsaj pretežni del bil električen in bi proizvodnja električne energije zadostovala za polnjenje le teh, mar nebi postalo distribucijsko omrežje izrazito ozko grlo?
Prav tako se postavlja vprašanje učinkovitosti porabljene energije, saj vsaka pretvorba in prenos električne na večje razdalje predstavlja dodatne izgube, ipd.

Moje osebno mnenje je, da bodo postala električna vozila zanimiva v trenutku, ko bo rešen problem skladiščenja energije zanje. Trenutna tehnologija tega problema žal ne rešuje v zadostni meri. Do tedaj je zadeva zanimiva izključno zaradi morebitnih subvencij, mikro razmer pri uporabi, ali zaradi manj racionalnih želja kupcev.
Lep pozdrav.
igor_k
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a igor_k » Če Okt 15, 2015 10:22

Pravilno je kW in kWh, da bomo čisto točni.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 15, 2015 10:28

DR76 napisal/-a:V kolikor bi na primer vsa vozila, ali vsaj pretežni del bil električen in bi proizvodnja električne energije zadostovala za polnjenje le teh, mar nebi postalo distribucijsko omrežje izrazito ozko grlo?

Itak. Občutnega povečanja števila električnih vozil obstoječe električno omrežje ne bi preneslo. Dokler jih je samo za vzorec, se lahko afnamo z brezplačnimi polnilnicami, ampak če bi se njihovo število občutno povečalo, bi bilo treba prilagoditi električno omrežje, ter zgraditi nove (termo in jedrske) elektrarne. Pozabite na veter in sonce... na ta način pridobljena električna energija ne bi niti približno zadostovala.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 15, 2015 11:06

Na norveškem, kot proizvajalka fosilnih goriv je vsak 4. avto na elektriko.
Vsi pozabljate, da razvoj ene industrije za sabo potegne vse odvisne industrije.
V začetku 20. stoletja ni bilo niti ene črpalke za gorivo. Avto obili so pa že bili. Z povečevanjem potrošnje se povečuje tudi ponudba.
Ne pozabit da je bil standard fv panelov še pred parimi leti 190w. Zdaj je 250, v prodaji pa so že 300W. Osebno verjamem da bo že leta 2020 standard 400w. Ne bi se pa načudil če bodo prišli do 50% izkoristka, kar pa pomeni ca 800w. Cene panelov pa se ne dvigujejo.
In ce se vrnemo k moji garaži. Če bi imel panel 800w jaz samo na garaži proizvedem skoraj 20.000kWh letno.

Nekdo je pisal o ceni transferja elektrike. Pri fv ta strosek skoraj odpade saj skoraj ni omejitve kje lahko stoji. Ce jaz proizvajam v soncnem dnevu 10kW, porabljam pa za AC hladilnik in klimo 2kW pomeni da ostalih 8kW porabljajo moji najbližji sosedi.
Če pa imajo fv vsi moji sosedi pa to elektriko porablja v mojem primeru belinka.
Dejstvo je da brez HE JE ali TE ne bo šlo. Ponoči elektrarne mečejo elektriko stran in to elektriko bi porabljali avtomobili...

Slovenci smo narod, ki bi tekmoval kdo bo imel večjo in bolj sodobno sončno elektrarno, samo ob tej zakonodaji ni interesa.
Uvesti bi morali netmetering in zmanjšati papirologijo.
Če bi jaz lahko postavil elektrarno kakor meni paše na objekt brez da rabim za nekaj jurjev soglasij... Jaz bi presežke celo podaril in bi bil še vedno vesel.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Okt 15, 2015 11:10

Za malo provokacije:
Elon Musk ima dva velika cilja. Prvi cilj, človeštvo želi obvarovati pred podnebno kataklizmo. Zato je zasnoval družbi Tesla in proizvajalca sončnih elektrarn SolarCity. Če mu ne bo uspelo, pa ima plan B: prebivalcem Zemlje bo ponudil rezervni planet. Mars. Zato je ustanovil Space X, družbo, s katero opravlja polete v vesolje.

Kako dobro se prodaja ta zgodba (pravljica?) pa se vidi na grafikonu rasti Tesla delnic .
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 15, 2015 11:18

mamaMicka napisal/-a:Na norveškem, kot proizvajalka fosilnih goriv je vsak 4. avto na elektriko.

Kje si pa to pobral? Na Norveškem je 2 milijona in pol vseh avtomobilov, od tega 74.000 električnih, kar je manj kot 3%.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Če Okt 15, 2015 11:22

Lep pozdrav.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 15, 2015 11:35

Jaz pa letos upam da dokončno nadgradim obstoječe pohodne sončne celice s fiksnimi in windgeneratorjem.
Mrzlo pivo celo poletje. Na eko naravne vire 8)
Vprašanje pa je, koliko Co2 proizvedem po petih pirih in mastnem gyrosu :D :lol:
Pa še nekaj: vsi biološki odpadki gredo takoj v reciklažo-čez palubo. Pa "kanalizacija" tudi. Nahranim cel zaliv ušat :D

Beat that Frenkie boys!! :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Okt 15, 2015 11:42

al napisal/-a:Vprašanje pa je, koliko Co2 proizvedem po petih pirih in mastnem gyrosu :D :lol:

Ne sekiraj se. Še vedno proizvedeš bistveno manj toplogrednih plinov, kot morje :wink:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Okt 15, 2015 12:20

H2O napisal/-a:
mamaMicka napisal/-a:Na norveškem, kot proizvajalka fosilnih goriv je vsak 4. avto na elektriko.

Kje si pa to pobral? Na Norveškem je 2 milijona in pol vseh avtomobilov, od tega 74.000 električnih, kar je manj kot 3%.

Se posipam z pepelom. Misli so uhajale.
Nenamerno sem kot politiki obrnil besede, da so bolj pasale v kontekst :)

Takšna trditev bo bolj pravilna:
"Na norveškem je tendenca da je vsak četrti na novo registriran avto električen."
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Okt 16, 2015 00:06

Micka, če je tendenca, da vsi v vodo skočijo in tulijo kako je prijetna, bo taka tudi tebi, pa čeprav ima 8 oC?

Elektrika na cesti zaradi izkoristka in ekologije nikakor in na noben način ne pije vode! Četudi bi v osnovi delovalo pomisli o posledicah trčenja dveh elektro kamionov, ki bi se zgodilo v strjenem naselju in bi se vžgala. kar ne bi uspelo dovolj hitro zbežat, bi verjetno imelo posledice do smrti, ki bi vsekakor prišla precej hitreje kot brez takega pripetljaja. Vem, da se LiFe ne prižgejo tako hitro kot LiPo, ampak se pa in takrat se enako kadi.
Tudi edin dovolj zmogljivi vir energije za tak preskok ima svoje muhe. Jedrske elektrarne so čudovite in varne, ampak le dokler ne poči. Černobilu je odpihnilo pokrov in še zdaj je nenaseljive zemlje več kot je velika Slovenija, Ukrajinci pa čutijo posledice hujše od tiste v Hirošimi in nagasakiju. Pa da ne bo Rus osamljen je tu še japonski tsunami, otok treh milj in tista severno britanska zadeva, ki je konstantno spuščala atomčke v okolje. In na japonskem ni problematična le Fukošima, že prej so jih nekajkrat dobili po riti od tovrstne elektrike!

p.s.
Na cesti sem že nekajkrat srečal Teslo in to dopoldne sem prvič doživel, da je eden na poti iz Salzburga proti Rosenheimu prehiteval. Navadno se vozijo v koloni skupaj z tovornjaki.
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Okt 16, 2015 08:22

al napisal/-a:Jaz pa letos upam da dokončno nadgradim obstoječe pohodne sončne celice s fiksnimi in windgeneratorjem.
Mrzlo pivo celo poletje. Na eko naravne vire 8)

Podoben projekt tudi mene še čaka (da bom na sidru lahko kaj več kot en dan brez motorja) - upam, da boš poročal na forumu o tem projektu.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Okt 16, 2015 08:44

Jaz motorja sploh več ne kurim od kar imam celico in self made hladilnik z vakuumsko izolacijo. Pir je ledeno mrzel tudi če sonca ne vidim 2 dni.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti