Kolesarske rute, izleti in popotovanja

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Feb 08, 2011 22:46

Brez dobre opreme res ne gre! Nekaj podobne zimske opreme mi je ostalo še iz časov treniranja smučarskega teka in jo s pridom uporabljam tudi na kolesu. Prevleka za čevlje pa je prav za kolesarjenje.

Ko smo pred leti prijurišali na Vršič, totalno premočeni, so nam za spust v dolino dali par listov časopisa, ki smo ga vtaknili pod majico. Odlična in zelo efikasna pogruntavščina.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Feb 09, 2011 08:14

pri nas je bil začetek sezone že 1.1.
zgledalo je pa takole :)
Slika

glede na to, da zime še ni konec opozorilo zaradi nizkih temperatur :
pri nekaj stopinjah pod ničlo postanejo trde vilice, še bolj nevarno je nedelovanje zavor - meni pod -9 rada zmrzne zajla, za števce in senzorje pa so potrebne sveže baterije (meni je "zmrznil" senzor pod -10)

kar se oblačil tiče, prakticiram nahrbtnik za dodatna oblačila za spuste

največji problem so res prsti na nogah, ko je pod 0 obujem kar pohodne zimske čevlje, tja do -8 se obnesejo
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 09, 2011 10:44

Pravi ledeni kolesar :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne, ne, za mene mora biti vsaj nad 0°C, do takrat pa poje sobno kolo.
LP NT
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 09, 2011 20:12

Za danes sem planiral Lj- Grosuplje. Prepozno sem prišel domov in tako šele ob 16h sedel na kolo. Turo sem malo prilagodil glede na to, da je sonce že pričelo zahajati in se je zelo ohladilo.
Lj_Bežigrad - Škofljica - Ig - Matena - Vič - Lj Bežigrad
Skupaj: 41km
čas: 2h10
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Mar 25, 2011 00:37

Tole si je vredno ogledati.
Intervju - Jože Marolt, s kolesom čez Ameriko.

Slika

Slika

na Floridi
Slika

Slika

Slika

Slika

Statistika

Popotnik: Jože Marolt
model, letnik: 1939
teža pred potovanjem: 95 kg
teža po potovanju: 79 kg
število potovalnih dni: 88
prevozno sredstvo: tricikel Greenspeed GTO, Avstralija
leto izdelave: 2008, sestavljen v Kaliforniji
dolžina poti: 6000 km
največja višina 3307 m (Skalno gorovje, prelaz Wolf Creek, Kolorado)
nočitve v motelu: 3x
pri dobrih ljudeh: 7x
v kampih: 5x
v čakalnicah: 3x
spanje na prostem: 70x
najhujša vročina: 46°C, puščava Mojave v Kaliforniji
najslabše ceste za kolesarje: Misisipi, Louisiana
najdaljša razdalja v enem dnevu: 120 km
največ popite tekočine na dan: 10 litrov

Cesta v neskončnost
Slika

Jožetu čestitam za pogum, opravljeno pot in trud, da nam je opisal svoja doživetja.
Lep pozdrav
Nikola Tesla
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Ne Mar 27, 2011 14:25, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
racman
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Pe Mar 25, 2011 11:21

no tale pa je legenda! čez ene 20 let ko bo več časa grem z veseljem po njegovi poti, sedaj si pa moram vzeti le čas za prebiranje njegovega bloga!
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Mar 25, 2011 13:46

zakon :!:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 25, 2011 23:58

Men se pa zdi, da sem frajer, ko se 80 km v kosu odpeljem... :shock: :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Mar 27, 2011 14:53

Včeraj sem obiskal muzej Janeza Pucha.
Ali ste vedeli, da je zaslužen za obliko današnjih biciklov prav Janez Puch saj je predelal dotedanja zelo nerodna in nevarna kolesa z velikanskim kolesom spredaj in majhnim zadaj tako, da je kolo dobilo obliko, ki se je ohranila vse do danes.

Slika

Za prvo puhovo kolo velja že leta 1889 izdelano kolo, ki je še danes ohranjeno !!! v zasebni zbirki v Gradcu družina Edegger,dvorna pekarna Gradec.

Leta 1890 je Puh predstavil znamko styria.
Styria 1 je imela polne gume in 19 kg, styria 2 je imela 21 kg, pri styria 3 pa je Puh želel ponuditi enostavnost vzdrževanja, zato so bili vsi vijaki na kolesu samo v treh velikostih, za katere je ustrezal en ključ! Leta 1890 je ponudil tudi opremo aparat za trajno oljenje verige!!
Leta 1891 je ob polnih gumah,ki jih je naročal v Angliji, ponudil tudi Dunlop pneumatske gume, razen tega so bili opremljeni z prahotesno zaščito ležajev, TER LETA 1891 VZMETENE PREDNJE VILICE NA KOLESU !!

Dirkalno kolo Puch styria iz l.1893 je tehtalo samo 9 kg !!

Oprema pri tedanjih kolesih, ki si jo lahko izbirali pri nakupu je bila:
svetilke z osvetljavo na sveče ali olje,zvonce in hupe, deset različnih modelov sedežov-tedaj so bili pri tem zelo visoke zahteve ,različne pedale in DRŽALA ZA BIČE DA SI ODGANJAL PSE KI SO NASKAKOVALI KOLESARJE, zaponke za hlače...
(Vir: starodobnik.net)

Plakat, ki ga je za svoja kolesa Styria (ime izhaja iz imena Štajerska), oblikoval Janez Puch in se tudi na tem področju zapisal v zgodovino, saj so njegovi plakati znani in cenjeni ravno tako kot prvi za Moulin Rouge v Parizu
Slika

prvi plakat na svetu, (Henri de Toulouse-Lautrec’s).
Slika

Lautrec je bil zelo premožen in kot sem nekje zasledil je bil nekaj časa tudi borzni posrednik, ki se je naveličal laži in licemerstva in zapustil dotedanje luksuzno življenje in ga zamenjal z boemskim v Parizu, kjer je spoznal največje slikarje tedanjega časa. Njegov prijatelj je bil tudi trčeni Paul Gogain, katerega slike so znane po motivih sončnic, zato je v njegovih plakatih čutiti močan vpliv Paula Gogaina in Van Gogha.

LP Nikola Tesla
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 29, 2011 18:43

En za kolo zanimiv cilj je Zgornja Slivna (geografsko središče Slovenije, GeoSS) pri Vačah. Tokrat sem šel s ceste od Zagorja proti Moravčam pri kraju Kandrše v klanec z nekom, ki nima kolesa (in trenutno tudi ne zdravja zanj), tako da sem, kar zadeva kolo, tokrat samo 'cedil sline'.

Pot mora biti zanimiva, a ker nimam primerne elektronike, ne bo podatkov o klancih in razdaljah.

Bila je cvetna nedelja, precej pozno popoldne. Pomlad, primeren letni čas za cvetno nedeljo. Vreme polno zanimivih oblakov in svetlobe, spremenljivo - ni mi uspelo s fotoaparatom zajeti, kar sem videl, sem se pa potrudil.

Pogled proti severozahodu
Slika

Take so s te strani Kamniške planine, konica na desni je Ojstrica, Planjava je od tod res videti planjavasta, luknja levo od nje je Kamniško sedlo. Zadnja konica na levi bi moral biti Grintovec. Ne pomnim, da bi te hribe že videl v taki svetlobi. Spominja me na kake stare slike...
Slika

Tole je pa malo kasneje, skoraj naravnost na zahod
Slika

Vreme se je potem odločilo, da bo samo videti dramatično, ne bo pa nič dramatičnega ukrenilo.

Pogled na levo v Zgornji Slivni
Slika

in zanimivosti kar ne zmanjka
Slika

veje, korenine, kamni - to že samo pri eni domačiji
Slika

No, tole je geografsko središče Slovenije (GEOSS), oziroma je vsaj bil, dokler se ne zmenimo okrog meja s Hrvati.
Slika

Pogled na desno - in če je GEOSS srce Slovenije, je tole nogometno igrišče Sloveniji prav pri srcu. Potem pravzaprav ni čudno, da je tudi toliko Slovencem nogomet pri srcu.
Slika

Vse je sveže zeleno. Ampak ali nima tisto drevo zraven hiške brkov?
Slika

Še zanimivosti...
Slika

Če je že toliko zanimivega, bi v zahvalo tam lahko vsaj kaj spili.

Tudi v gostilni Vrabec se vidi, da je cvetna nedelja
Slika

Tole cvetje je sicer drobno, ampak lepo diši
Slika

Jabolčni sok je domač in zelo dober, tu bi se najbrž splačalo tudi kaj pojesti. Malo smo spraševali in malo smo se zmišljevali, nato pa vsak samo eno gobovo juho, ker imava oba nekaj 'kil viška' in bi bilo dobro kaj te porabiti...
Slika

Skledica žgancev zaven ni bila naročena (in mislim da tudi ni bila zaračunana, in čeprav nismo veliko zapravili, je še vedno ostal občutek, da so nas veseli. Gobova juha je bila pa za referenco - ne vem, če bom imel kje kmalu priložnost jesti tako dobro. Razen če - ozrioma ko - pridem spet, seveda.

Take so pa domače butarice - pozabil sem vprašati, katere različne rastline morajo biti v njej, da velja. Pisano obarvani oblanci so pa za prodajo...
Slika

Hrana, prijaznost, zanimiv kraj - primerno tudi za kako srečanje morjeplovcev, samo najbrž nimajo primernega prostora? Ne drži, tudi to imajo.

Če stopiš malo čez dvorišče
Slika

prostora ne manjka - celo oprema za projekcijo je, če imel kdo kaj pokazati.
Slika

Začuda se mi ni tresla roka, ko sem slikal, kako je skozi oblake sijalo 'fantovsko sonce', polna luna, ko smo odhajali.
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Maj 29, 2011 21:31

22.5.2011 - 64km, Lj, Šk. Loka, Kranj, Zbilje, Lj
23.5.2011 - 35km, Lj, Polje, Sostro, Lj
29.5.2011 - 84km, Lj, Šk. Loka, Kranj, Mlaka, Crklje, Komenda, Križ, Mengeš, Trzin, Lj
To sem zapisal, da ne pozabim kdaj sem kolesaril. Sicer pa je marsikdo s foruma naredil dosti več km.
LP NT
odojk1975
Kapitan
Kraj: KRANJ

OdgovorNapisal/-a odojk1975 » Po Maj 30, 2011 09:36

Če je kdo iz okolice Kranja al pa tudi ne naj vam povem da so do Sv.Jakoba na Preddvorom naredili lepo makadamsko cesto in je lepa turca za kolo.Je pa cca.6km klanca-ne preveč ampak bučno olje se pa začne cedit :lol:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jun 17, 2011 07:16

16.6.2011 Lj - Zalog - Lipoglav - Grosuplje - Škofljica Lj. 56km
Ter cel kup krajših rut v glavnem okoli Rašice.
LP NT
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Ne Jun 26, 2011 19:51

odojk1975 napisal/-a:Če je kdo iz okolice Kranja al pa tudi ne naj vam povem da so do Sv.Jakoba na Preddvorom naredili lepo makadamsko cesto in je lepa turca za kolo.Je pa cca.6km klanca-ne preveč ampak bučno olje se pa začne cedit :lol:

ker sem bil že "glih na tistmu konc" sem šel probat, če imajo dobro pehtranovo potico :)

http://www.sports-tracker.com/#/workout/jutrotisto/9k0r2usd2mmq85vc

lep vzpon, 9-10% povprečen naklon, ker je v glavnem na čistini, ni priporočljivo za srčne bolnike v sončnem vremenu :)
bo treba preverit še jabolčni štrudel naslednjič, pa za še večji užitek zamenjat gume na biciklu z bolj traktorskimi :)
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Avg 28, 2011 21:22

Danes v spremstvu boljše polovice.
Dol pri Lj., Črnuče, Gameljne, Pirniče, Zbilje, Vodice, Mengeš, Domžale, Ihan, Dol pri Lj.
59 km, čas 3 ure

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti