Navionics Boating HD apikacija za Andrioid

Vse o navtičnih knjigah, priročnikih, revijah, navodilih...

Moderatorji: moderator2, moderator

UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

Re: Navionics Boating HD apikacija za Andrioid

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Nov 25, 2020 19:39

1stofficer napisal/-a:Demo ECDIS ni več na voljo ker ni več razvoja in podpore.

A je se kaj podobnega Navionicsu za Win okolje¿

Kaj pa je Demo ECDIS?

ECDIS je zame Electronic Chart Display and Information System in za tovrstne sisteme maš kar nekaj proizvajalcev.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Nov 25, 2020 21:01

UrbanBatic napisal/-a:

Kaj pa je Demo ECDIS?

ECDIS je zame Electronic Chart Display and Information System in za tovrstne sisteme maš kar nekaj proizvajalcev.

Demo pomeni demonstracija oz free preizkusna verzija programa. Da sploh vidiš kaj zna preden se odločiš zanj.
UrbanBatic
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Nov 25, 2020 21:21

1stofficer napisal/-a:
UrbanBatic napisal/-a:

Kaj pa je Demo ECDIS?

Demo pomeni demonstracija oz free preizkusna verzija programa. Da sploh vidiš kaj zna preden se odločiš zanj.

Sem se narobe izrazil. Kaj je demo vem. ECDIS katerega proizvajalca si uporabljal sem hotel vprašati.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Nov 25, 2020 21:56

UrbanBatic napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:
UrbanBatic napisal/-a:Kaj pa je Demo ECDIS?

Sem se narobe izrazil. Kaj je demo vem. ECDIS katerega proizvajalca si uporabljal sem hotel vprašati.

Razumem zdaj. Sem mislil, da je ECDIS proizvajalec. Google mi je našel Chartworx. Za tega velja, da si dobil demo, sedaj pa ga ni več.

Kaj od ECDIS potem priporočaš?
UrbanBatic
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Nov 25, 2020 22:14

1stofficer napisal/-a:
UrbanBatic napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:

Razumem zdaj. Sem mislil, da je ECDIS proizvajalec. Google mi je našel Chartworx. Za tega velja, da si dobil demo, sedaj pa ga ni več.

Kaj od ECDIS potem priporočaš?

Brezplačni je OpenCPN. Za tega ziher veš. Za profesionalne in 'dostopne' ( :) ) pa reciva MaxSea, dKart Navigator, TELchart.
Vse to potrebuje še dodatno karte, ki jih je potrebno dokupiti ali nekako obiti licence. Ni pa nič tako dodelanega v to smer, kot je Navionics v smislu UX.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Nov 25, 2020 23:12

OpenCPN poznam in je čisto OK, pogrešam le bolj natančne karte globin ob obalah. Te seveda zelo pridejo prav ko stikaš po zalivih z jadrnico, saj se sicer lahko hitro zgodi, da kam zapneš. In za te zadeve, pa še kaj, je Navionic res dober. Navdušil me je z izjemno dobrim podvodnim reliefom, kar je za jadrnice zelo pomembno. Na tablici recimo se tudi trenutna pozicija zelo hitro pokaže na mapi, tako da točno več kaj je pod in pred tabo ! Vse to pa stane le 19 eur letno. Res veliko muzike za drobiž. Pa ravno podaljšal sem subscription...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Nov 25, 2020 23:54

1stofficer napisal/-a:OpenCPN poznam in je čisto OK, pogrešam le bolj natančne karte globin ob obalah. Te seveda zelo pridejo prav ko stikaš po zalivih z jadrnico, saj se sicer lahko hitro zgodi, da kam zapneš. In za te zadeve, pa še kaj, je Navionic res dober. Navdušil me je z izjemno dobrim podvodnim reliefom, kar je za jadrnice zelo pomembno. Na tablici recimo se tudi trenutna pozicija zelo hitro pokaže na mapi, tako da točno več kaj je pod in pred tabo ! Vse to pa stane le 19 eur letno. Res veliko muzike za drobiž. Pa ravno podaljšal sem subscription...

Itak ni dobro 100% zaupat elektronskim kartam, sploh v zalivih in blizu obale. Tam vedno glavno vlogo igra globinomer in pa način plovbe.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Nov 26, 2020 08:46

Marchi napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:OpenCPN poznam in je čisto OK, pogrešam le bolj natančne karte globin ob obalah. Te seveda zelo pridejo prav ko stikaš po zalivih z jadrnico, saj se sicer lahko hitro zgodi, da kam zapneš. In za te zadeve, pa še kaj, je Navionic res dober. Navdušil me je z izjemno dobrim podvodnim reliefom, kar je za jadrnice zelo pomembno. Na tablici recimo se tudi trenutna pozicija zelo hitro pokaže na mapi, tako da točno več kaj je pod in pred tabo ! Vse to pa stane le 19 eur letno. Res veliko muzike za drobiž. Pa ravno podaljšal sem subscription...

Itak ni dobro 100% zaupat elektronskim kartam, sploh v zalivih in blizu obale. Tam vedno glavno vlogo igra globinomer in pa način plovbe.

To je res, sam glih tu pravim, da je Navionics res dober. Globinomer res kaze trenutno globino, ne ves pa kaj je pred tabo tam kamor bi rad recimo sidral ali v smeri kamor plujes. S tega vidika je Navionic res dober in zelo natancen ker vidis kaj je pred tabo. Vedno preverim relief na tablici preden sidram barko ce ne poznam zaliva ali pa gledam mapo ce plujem blize obali.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 26, 2020 10:53

1stofficer napisal/-a:
Marchi napisal/-a:

To je res, sam glih tu pravim, da je Navionics res dober. Globinomer res kaze trenutno globino, ne ves pa kaj je pred tabo tam kamor bi rad recimo sidral ali v smeri kamor plujes. S tega vidika je Navionic res dober in zelo natancen ker vidis kaj je pred tabo. Vedno preverim relief na tablici preden sidram barko ce ne poznam zaliva ali pa gledam mapo ce plujem blize obali.

Prav to skušam povedat, da elektronske karte (mikro lokacija), pa tudi če je navionics, niso zanesljive. Podvodni relief je "prispevek" skupnosti, pa še to zelo fragmentirano, vmesne luknje pa zapolni program. Torej ni vsaka skala not! Kolega z jadrnico (ugrez 1,8m) dostikrat lovi ribe s panulo ob obali in zasleduje relief 10m, pa 5m ... buff, pa je zadel sipino, ki ni vrisana (to je bilo med Barbarigo in Rovinjem). Če bi imel vklopljen alarm bi ga opomnil, da se dno dviguje in pri hitrosti 2vz. kolikor je panulal bi lahko komot odreagiral.
Globinomer ti kaže globino naprej, ta dobri še toliko bolj naprej to je živa slika realnega stanja. Karte to niso.
Pa ne bom strašil, ker so karte zelo uporabne in super ampak, se mi je že zgodilo, da je globinomer alarm zapiskal tam kjer karta ni predvidela težave. Predvsem na jadrnici s kobilico 1,5m+ je globinomer nepogrešljiv del opreme.
Na karti si pogledam kateri del zaliva je primernejši za sidranje ipd. ko pa se približujemo obali na nekaj 10m in manj recimo, pa ti karta bolj malo pomaga.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Nov 26, 2020 11:03

Mas prav seveda. Ce mas tak globinomer, ki kaze naprej je seveda to optimalno. Jaz ga nimam, tko da kombinacija obojega je kar dobra opcija.

Ima pa navionics se eno fajn funkcijo in sicer belezenje globin, ki jih zazna globinomer in ti jih potem vnese v karto. Tko da pocasi ti potem gradi realno sliko.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 26, 2020 11:26

1stofficer napisal/-a:Mas prav seveda. Ce mas tak globinomer, ki kaze naprej je seveda to optimalno. Jaz ga nimam, tko da kombinacija obojega je kar dobra opcija.

Ima pa navionics se eno fajn funkcijo in sicer belezenje globin, ki jih zazna globinomer in ti jih potem vnese v karto. Tko da pocasi ti potem gradi realno sliko.

Snop vsakega globinomera sega tudi naprej, vsaj malo (razen če ga ni). Ni pa to niti toliko pomembno, kot trend, ki ti ga kaže. Torej, če se na globini kjer pričakuješ 10m (po karti) začne globina hitro manjšat, potem veš da nekaj ne štima s karto. Seveda so pri obali hitrosti manjše ampak je tam tudi več pasti.
Pozam ljudi, ki z jadrnicami plujejo že leta brez globinomera in tudi na karte ne gledajo prav dosti. Ok, razen ko ne bo. Zame je globinomer edini inštrument, ki ga ne bi izločil iz opreme, če bi moral, ker so oči pod vodo. Isto ima letalo višinomer saj je trend dviganja in spuščanja poleg hitrosti, ključen podatek.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Nov 26, 2020 12:14

Za jadrnice je vsekakor kljucen. Plus windex. 'Higienski minimum' :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 26, 2020 12:53

1stofficer napisal/-a:Za jadrnice je vsekakor kljucen. Plus windex. 'Higienski minimum' :)

Recimo, da tudi windex ali kaj plapolajočega.
Zategneš jadra do konca in vidiš kje je meja :P
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Nov 26, 2020 13:08

Marchi napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Za jadrnice je vsekakor kljucen. Plus windex. 'Higienski minimum' :)

Recimo, da tudi windex ali kaj plapolajočega.
Zategneš jadra do konca in vidiš kje je meja :P

Pa da vlece ene 10kt. To je to. Vec ne rabis v lajfu 8)
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Dec 14, 2020 13:30

Se strinjam z Marchijem; globinomer je nuja, sploh v motnih vodah - windex niti ne. Koliko piha vidiš takoj, ko se dvigneš izza zavetja. Pa tudi noter sliši veter, čutiš gibanje barke... veš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti