Predali v gumenjaku

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

snezak
Kapitan korvete

Predali v gumenjaku

OdgovorNapisal/-a snezak » To Mar 17, 2015 09:01

Pozdravljeni !

Že kmalu na začetku morjeplovskih dogodivščin sem hitro spoznal uporabnost in potrebo po skladiščnih prostorih pod palubo čolna. Problem s katerim pa sem se hitro soočil, pa je njihova napraktičnost, saj so skoraj vsi narejeni kot en prostor, kjer se vse stvari med seboj mešajo, prepletajo zapletajo...
Zato sem se odločil, da z lesenimi prekati ta prostor predelim na manjše ločene volumne, ki bodo omogočili, da imajo posamezne stvari kolikor toliko točno določeno mesto. Tako je v primeru, da iz prostora vzameš eno stvar, ostale stvari še vedno ostajajo na prejšnjih mestih.

Lanskoletne izkušnje so potrdile smiselnost tekšnih prekatov, saj je večino stvari dostopnih iz prve poteze, brez da bi premetal celoten predal.

Slika

Uh .. ! sem uspel prilepiti prvo sliko

Tako imam pa urejeno spredaj za vrvi in sidro

Slika

Še dodatno ob bočnih prostorih

Slika

In zaradi predvidenega potovanja z družino sem si omislil še dodatno površino ob volanski konzoli.

Slika

Prostora več, kot dovolj, vsako stvar lahko pospraviš na svoje mesto. Zaradi vgradnje polic nisem izvrtal niti ene luknje v poliester čolna.
Med vožnjo so seveda vse površine pokrite z blazinami, tako, da je ležalnih in spalnih površin dovolj.

Na sredini (temna deska) je original dvižna mizica, ki se po potrebi lahko postavil.

Lep pozdrav

Snezak
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Mar 17, 2015 13:24

A so zunanje vezane plošče lakirana plošča Okuma? Kako se obnese v stiku z vodo?
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » To Mar 17, 2015 16:01

Tista svetle je navadna bukova vezana plošča, ki sem jo prebarval z lakom za čolne. V lanskem letu je bila večkrat namočena (kopanje v morju) a voda takoj odteče in se posuši, tako da je še vedno kot nova.
VaLy
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a VaLy » Sr Mar 18, 2015 12:43

lepo narejeno....

kam pa je pritrjena tale dodatna (rjava) površina ob volanski konzoli, če ni bilo nikjer zvrtanih dodatnih lukenj oz. prilepljene na tubuse dodatne opore?

ali samo prosto stoji na kaki opori "klocnih". Se ne premetava ob vožnji, če nikjer ni pritrjena?
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Sr Mar 18, 2015 20:00

Pozdravljeni Valy

Ker sem delal sam sem tudi določal mere oziroma dimenzije, ki so ravno prav velike, da se lepo uleže v prosto mesto.

Vse skupaj si lahko predstavljaš, kot omarico zgolj z enimi vrati, ki jo položiš v ležeči položaj. Stranski robovi tako postanejo nosilni, zgornji in spodnji rob ter police pa vse skupaj (z vijaki) poveže v stabilno strukturo.
Vrata pa postanejo pohodna površina.

Tik ob konzoli bočno je večji predal, pred njo pa manjši. Spodaj pa sta konstrukciji povezani skupaj.

Pri vožnji po valovih je stvar še vedno stabilna, saj praktično nima prostora, da bi se sploh kam primaknila.

LP Snezak
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Mar 19, 2015 09:12

Sicer si lepo naredil ni kaj reči glede izvedbe. Me pa zanima, kako bo sopotnik na zadnji klopi "preživel" daljšo plovbo v malo nemirnem morju? Moj oče je 1x reku da bi najraje imel zadaj montiran sedež s pasovi, da bi se lahko zavezal.

Če bi delal jaz, bi vsekakor pustil prostor za noge zadaj.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Če Mar 19, 2015 19:13

Kasaudio

Daljše vožnje po nemirnem morju si tudi sam ne predstavljam, tudi zato ne ker v tem primeru ne bom družine več dobil na čoln. Pa ravno uživati so začele.
V lanskem letu sem uspešno (za ženo in otroke) pripeljal iz Paških vrat do Karlobaga, kljub temu, da so bili valovi visoki od 08-1m.
Sicer priznam, da sem se hitro naučil lekcije kako najlažje pluti v takem morju, a na krovu ni bilo panike.
Drugače pa smo na čolnu v 90% štiričlanska družina (otroka 10 in 12 let) in med vožnjo ležijo na oblazinjenih površinah pred konzolo. V primeru, da pričakujem obisk (večje število oseb na čolnu) pa preprosto odstranim nadgradnjo oziroma jo pustim doma.

P.S. Če bi imel na sedežih sopotnika, bi načeloma lahko tudi odprl predal in se z nogami oprl na tla oziroma vgrajene police, ali pa bi se vsi premaknili okoli sredine čolna (temno rjav pokrov) kjer je lesen pokrov dvižne mize pod njim pa prostor namenjen ravno za noge.

Snezak
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Mar 19, 2015 21:27

@snezak

Kakorkoli že, na manjših gumenjakih (5m) se v nemirnem morju ljudje zadaj počutijo bistveno bolje kot od konzole naprej. V hujših valovih je najbolje kar stat namesto sedet. Višina valov tu ne igra takšne vloge... lahko so 0.5m pa taki kratki, ki se lomijo in bo hudič...

Tudi mi smo 4 članska družina, otroci so sicer še malo manjši od tvojih. Lani je bilo vreme res u p...i, lahko si bil vesel če ni deževalo in ven smo velikokrat šli tudi v malo valovitem. Vsi sedeli zadaj.

To pišem samo zato, ker želim tistim, ki bi tudi naredili takšno predelavo le svetoval da je prostor za noge (stat) pomemben.
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Pe Mar 20, 2015 14:56

Spremljam forum in sem vesel kakršnega koli predloga. V primeru, da bi pred izdelavo razmišljal o prostoru za noge bi mogoče že v osnovi napravil drugače. Trenutno se bom lotil predelave, če se bo pokazala potreba.

To pomanjkljivost pa bo lahko v osnovi odstranil morjeplovec, ki se bo tega lotil za menoj in mu bom (bomo) dali kakšen nasvet več, saj na forumu kaj podobnega (vsaj kar sem pregledoval) nisem opazil.
Zato sem z namenom, da koga vzpodbudim za kaj podobnega prilepil slike in glede na željo in vprašanja bom posredoval izkušnje, ki sem jih pri tem dobil.

Snezak

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov