Transfer iz Grčije

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

Transfer iz Grčije

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Okt 24, 2011 02:06

Odločitev je padla. Barka se iz Grčije vrača v domače vode. Razlogi so jasni.

Datum transferja sem določil za začetek oktobra. Kasneje bi lahko bile težave z vremenom. Ekipa je bila tudi dokaj hitro znana. Prijatelja Boris in Ivan, s katerima smo kar nekaj skupaj prejadrali, tudi po regatah ter naš morjeplovec RobertB, s katerim sva se spoznala na srečanju morjeplovcev v Skopem.
V soboto, 01.10.2011 zjutraj se vsi dobimo na kavi na italijanski meji. Robert je organiziral prevoz do Benetk.
Odhod trajekta Anek Lines je napovedan za 12 uro, vendar kot ponavadi malo zamuja.

»Check in«
Slika

Končno startamo
Slika

Morjeplovec RobertB
Slika

Tukaj je pa res gužva
Slika

Nedeljska uživačica
Slika

Dolgočasenje na palubi, še dobro, da je bil sonček
Slika

Slika

Eden najlepših trenutkov
Slika
Robertov pršut in teran sta hitro polzela po naših grlih
Slika

Kontrola hitrosti
Slika

Po 22 urah plovbe dosežemo grški otoček s svetilnikom, med Krfom in Albanijo v ozadju.
Ponoči sva ga z Borisom obplula po desni, napačni strani. Spregledal sem svetilnik. Globina OK
Slika

Po pristanku trajekta v Igoumenitsi smo nadaljevali s taksijem do Preveze. Lina nas je že čakala pripravljena. Dotočili smo samo še rezervno gorivo v kante
Slika

Cleopatra zbogom
Slika

V mestu Preveza smo se oskrbeli s hrano in pijačo
Slika

To ni Bluetooth, prej Bluehead. Je pa samo moja glava po čiščenju refetnice, da bo izkoristek pri plovbi čim boljši
Slika

Nočni trening in nastavitve radarja, ki nam je bil v ogromno pomoč
Slika

Naslednji dan dopoldan že plujemo mimo albanske obale
Slika

Mimo nas se pripelje albanska Coast Guard in nas pozdravijo – brez kontrole
Slika

Lina veselo poskakuje proti domu, Boris pa ima puno kapo tega jahanja. Izjavi, da gre na Visu dol.
Slika

Ampak do tam je še daleč
Slika

Že čisto obupanemu Borisu za ušesi zapoje ribiška mašinca. V trenutku je v akciji
Slika

Borba je na vrhuncu, tuna se bori kot nora
Slika

Naslednji trenutek je bil eden najbolj žalostnih, ribica se je snela. Adijo pojedina. Seveda, če pa barka ne premore niti kavlja ali kakšnega drugega ribiškega pribora.
Slika

Ponoči smo na trajektnih linijah srečevali »neznane ploveče predmete« . Pa vedi brez radarja, koliko blizu je in kam ter kako hitro pluje
Slika

Naslednji dan spet nekaj zabrenči
Slika

Uboga ribica
Slika

Tokrat mu je uspelo
Slika

Takoj se lotimo čiščenja
Slika

In pečenja. Končno smo dočakali pojedino, najedli smo se do sitega.
Slika

Tudi hitrost barke nam vliva upanje, da kmalu uzremo kopno
Slika

Čaka nas še ena noč
Slika

Proti jutru, okoli 4:00 ure plujemo mimo Visa. Po planu naj bi tam pristali in opravili luške formalnosti. Ker ne želimo zgubljati časa, se raje odločimo za nadaljevanje plovbe
Slika

Po nočnem dežurstvu
Slika

Kornati
Slika

Voda je bila fantastična
Slika

Končno pristanemo v Saliju in opravimo prijavo in odjavo. Poslušamo pridigo in negodovanje policistke, ker smo šli takoj po pristanku na kosilo. Kakšna je že kazen za te vrste prekrška?
Slika

Ekipa čaka, da si napolne želodčke
Slika

Ko odplujemo iz Salija, še dotankamo gorivo v Zaglavu (spet smo v prekršku).
Po kosilu pašejo opijati. Čaka nas zadnja noč in zadnji dan plovbe
Slika

In še eno nočno dežurstvo. Morje v Kvarnerju pa razsvetljeno od ribiških ladij, lovijo na veliko
Slika

Zastava se počasi prebuja v jutro
Slika
Slika

Veselje ob odkritju zadnje steklenice vina
Slika

Čeprav je jutro, nam prija
Slika

Še zadnje zdravljenje depresije? Ne ne, to je le veselje ob …….
Slika

….pogledu na Piran
Slika

Pomagamo si še z genackerjem
Slika

Moram se priporočit šefu za novo zastavo. Pa tudi jadro je že načeto
Slika

Ob petih popoldan se končno privežemo v Izoli. Pred tem smo se najbrž zadnjič letos okopali pod Belimi skalami.
Slika

Prepluli smo 540 Nm v 94 urah, v štirih dneh in štirih nočeh. Plovba iz Grčije nazaj je bila dosti bolj zahtevna zaradi neugodnega vetra in valov direktno v premec. Predvsem pa smo želeli pripluti v najkrajšem času zaradi napovedi poslabšanja vremena.
Zahvaljujem se ekipi za dosego cilja, za potrpežljivost in predvsem za dobro družbo.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Okt 24, 2011 07:59

Lepo lepo :)
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Okt 24, 2011 08:53

Super - lepo !!!! :D
Še več takšnih opisov popotovanj :D ,jih je prav prijetno prebirat :!:
azimutdoo
Desetnik
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a azimutdoo » Po Okt 24, 2011 10:13

bravo fantje, se priporočam!
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Okt 24, 2011 11:54

Lepo vreme (še zadnje pred poslabšanjem), lepo ste ga gonili, lep ulov, kopanje, meni simpatična Preveza...
Krasno!
Škoda, da nima Grčija bolj toplih zim. Bi kar dol vegetiral....
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Okt 24, 2011 12:00

Super post, ampak nikjer pa ni slikanega "rjuharskega šampanjca" oz vode z mehurčki, da te požene... :twisted:

Slika

:twisted: :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Okt 24, 2011 14:06

Tex, kako pa naj bo slikan, če pa ga ni bilo na barki. Mi rjuharji pijemo samo in same prave pijače. :D

Enkrat sem ti že povedal, da mi rjuharji nikoli ne bomo tolk šampanjca popil, kot vi hlaponarji nafte in bencina pokurte :lol:

Saj vem, kaj me hočeš vprašat: kakšna je pa bila poraba????

1,5 litra na uro :twisted:

Pa tudi vem, zakaj si v Istri: ker se voziš samo okoli naftnih terminalov.
Slika
Prodaj že tisto ameriško kanto :lol:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 24, 2011 14:43

Bravo, lepa reportaža!
Ste pa res ušli slabemu vremenu, ki je sledil. Človek si vzame čas, pa se vedno nekaj najde, ki stvar preganja. Če je to vreme, nimaš kaj.

Koliko pa ste kaj jadrali v primerjavi z motoriranjem? In kako je bilo ponoči z jadranjem?
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Okt 24, 2011 17:43

Marchi, ves čas smo motorirali, drugače ni šlo. Motor ni deloval le takrat, ko smo dolivali gorivo iz kant.

Pred povratkom sem se pogovarjal z morjeplovci in tudi nekaj prebral, kako iz Grčije nazaj. Zavedal sem se, da jadranje ne bo mogoče ali pa bi si krepko podaljšali čas plovbe. Mi pa smo želeli s transferjem na hitro opravit, tudi zaradi vremena. Že naš kurs mimo Albanije je nakazal direktno plovbo proti Visu.

Valove smo imeli celo pot direktno v premec, tudi veter ni kaj prida spreminjal kota. Motor je deloval za max. 2200 Rpm, ves čas pa smo imeli odprto tudi glavno jadro za stabilizacijo. Genovo smo bolj malo uporabili, le ko smo pluli mimo Visa proti Saliju. Ob Istri smo nekaj časa jadrali z genackerjem, to pa je bilo tudi vse.

Nekajkrat smo se zaradi vetra in valov skoraj ustavili. Takrat sem s strahom pogledal proti krmi, če mi propeler sploh deluje. Po nekaj sekundah pa je barka spet kar poletela. :shock:

Še zanimivost: pri prvem nočnem dežurstvu z Robertom sva plula mimo mesta Krf, ko nama pod barko nekaj močno useka. Obrati so drastično padli, barka pa se je začela tresti. Na srečo motor ni crknil, sem pa zmanjšal obrate. Po posvetovanju smo se odločili za nadaljevanje plovbe, ker v tistem trenutku ni bilo druge izbire. Lahko bi zavili proti marini Gouvia poleg mesta Krf in zjutraj pogledali, kaj je na stvari, vendar bi izgubili veliko časa. Sčasoma je tresenje ponehalo. Zjutraj, ko smo pluli v bližini otoka Erikoussa, sem se parkrat potopil in detaljno pregledal propeler. Ni bilo videti nobenih poškodb. Šele tisti hip sem postal pomirjen. :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 24, 2011 20:54

Odlično, me prav veseli, da smo še mi lahko malce doživeli to pot v sliki in besedi...
Joško, za takšno pot absolutno dobiš novo zastavico na naslednjem srečanju! :wink:

Tisto, kar je počilo pod barko pred Krfom in potem počasi ponehalo pa je bila skoraj zagotovo polivinil vrečka... Mogoče kakšen močnejši kos polivinila, od umetnega gnoja... :wink:
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » To Okt 25, 2011 01:34

Kot vedno lepa reportaža. Vidim pa, da Skopo le daje dodano vrednost. Bravo RobertB. :D
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » To Okt 25, 2011 20:42

Joško in ekipa čestitam in sem vam kar malo fouš. Lp Luftar
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Okt 25, 2011 23:38

luftar napisal/-a:Joško in ekipa čestitam in sem vam kar malo fouš. Lp Luftar

Joj Luftar, ni potrebe. Kaj bi potem šele zate rekli, ki si že parkrat preplul to pot.

To je bil dobesedno transfer in časa za uživanje ni bilo.

Zdaj je potrebno barko uredit, popraviti določene stvari, morda kaj dodati in počakat kakšno leto, dve da Julia zraste. Potem pa bomo videli. Ideja o doooooooolgi plovbi še vedno tli :D

Hrast že draži; zima bo dolga, časa za branje potopisov pa bo tudi zadosti :D

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=8065
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Sr Jun 20, 2012 08:52

Joško!
mal sem brskal po starih potopisih. pa sem se ustavil še na tvojem,
marina mi je zelo znana :D
mal sem ti fouš, samo za ulov.
Kolk hitr si vozil in kaj si imel zadaj.
Kolk daleč.
Povej v cm koliko dolgo ribico si imel
Jaz 10 let vlečem pa sem šelej lani ujel tuno v Tarantskem morju. Od takrat samo polivinil in travo.
Pls zaupaj skrivnost!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost