SACS 410

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

SACS 410

OdgovorNapisal/-a Rey » Pe Nov 18, 2011 18:22

Podravljeni!

Najprej vas vse lepo pozdravljam!
Forum vsakodnevno prebiram že kakšne tri mesece in sem od vas dobil res veliko koristnih informacij, tako da se bom tokrat spet obrnil na vas malo bolj "aktivno" - torej tudi kaj napisal in ne samo bral zanimive teme :)

Letošnje poletje sem si omislil svoj prvi čoln (ni za se hvalit glede na to, da že 27let živim tik ob morju) in sicer zložljiv 4m gumenjak Honda z 20 konjskim Honda 4T motorjem (ročni zagon, ročno upravljanje). S čolnom sem zelo zadovoljen vendar se je porajala želja po "nekaj več" :)

Želja je:
-malo več konjev
- malo bolj "fancy" izgled in upravljanje (volan, elektro zagon, sedež,.. rollbar zaradi izgleda in uporabnosti glede luči)
-plastična kobilica zaradi boljše plovnosti v malček slabšem morju (pa ne mislim nevihte ;)

Trenutno se na mornarju prodaja SACS 410

Kar se tiče dolžine in širine je podobnih mer kot Honda, tako da mi je dovolj (za dve osebi (punca + jaz) oz. kdaj pa kdaj 4 osebe (še kolega s punco) vsi dokaj vitke postave), motorizacija pa se mi tudi zdi ustrezna (sej si želim kakšnih 50 konjev ampak to spet potegne stroške za sabo, tako da bo teh 30 dovolj:).

Zdaj pa bi potreboval od poznavalcev SACSov nekaj informacij (Google ne da nobenih pametnih informacij):
- vrsta materiala PVC ali hypalon? v vpisniku morskih čolnov piše GUMA?
če je PVC je "varno" kupovati tako star gumenjak?

MOTOR: Yamaha 30 DEO 2T l.2002
Zanima me ali je to že "injection" varjanta?

Hvala za pomoč, ter lep pozdrav!

Davor
matja3
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a matja3 » Pe Nov 18, 2011 23:02

Pozdravljen. Če je bil uporabljen res tako malo potem se nimaš česa bati, čoln ni tako kot avto in ta ni niti ne vem kako star. Pa če nima antifoulinga spodaj potem verjetno res ni bil veliko v vodi... Material je definitivno hypalon ne pvc. Motor bo pa malenkost več popil kot kak 4t. Lp, Matjaž
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » So Nov 19, 2011 23:39

Kupi!
Poraba bo cca 8 lit. Menim, da je to super ponudba.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 20, 2011 00:11

BLISS napisal/-a:Kupi!
Poraba bo cca 8 lit. Menim, da je to super ponudba.

o kakšnih 8 litrih ti to govoriš
a si ga preizkusil, a veš, da ima vplinjače, a veš, da je poraba mnogo višja
ne zavajat ljudi s pravljicami
:twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Nov 20, 2011 09:59

T18 porabi pri polnem gasu 8L/h, meni je pri "potovalki" rabil 5L/h. Če ne upoštevam dejstva, da je pri tej yamahi (mislim da ima 3 cilindre in 3 vplinjače) izkoristek nekoliko boljši zaradi boljše tehnologije, potem lahko rečem da bo pri polnem gasu pila 13.3 L/h in pri potovalki 8.3 L/h.

LP
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 20, 2011 10:05

kasaudio napisal/-a:T18 porabi pri polnem gasu 8L/h, meni je pri "potovalki" rabil 5L/h. Če ne upoštevam dejstva, da je pri tej yamahi (mislim da ima 3 cilindre in 3 vplinjače) izkoristek nekoliko boljši zaradi boljše tehnologije, potem lahko rečem da bo pri polnem gasu pila 13.3 L/h in pri potovalki 8.3 L/h.

LP

ampak je čoln težji in težišče tega modela je premaknjeno naprej in s tem rabi močnejši motor za potisk po površini in posledično se poraba poveča jaz mislim, da ne bo manj kot 10l/h raje kak liter več

ne maram, da se daje pavšalne trditve, brez da bi probal vsaj nekaj različnih gumenjakov in bi imel primerjavo

poleg tega pa jaz vidim tukaj večji problem, ker ima ta motor dolgo nogo, ta saksek pa ima zrcalo pripravljeno za kratko nogo
vsekakor bi sam, pred nakupom preizkusil plovnost čolna s tem motorjem
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Nov 20, 2011 11:00

tole prodajalcu ne bo všeč no sprašuje kupec,
spredaj pred konzole je bore malo placa, treba videt če se da konzola in zic kaj nazaj pomaknit ali je fiksno, mašina je tako z dvema kot ti je rekel mare 10-11 s štirimi pa juhu kot da imaš 70 konjev ker boste jedva na meji glisiranja, če bo kak konkretnež zraven ne več če boste sploh zglisirali.
to je itaka navaden 2t motor klasika, sicer čisto ok.
to pa le poglej če je antikavitacijska poravnana z dnom, ker če ni 4 ne boste tudi slučajno zglsirali.
LP.
raje poglej za kakim 4.5m pa daj kakih 300 zraven tudi če je l95 npr vazno je kako je ohranjen ne pa da je samo čimnovejši.

bivša moja guma 94l je bia za odtenek bolje ohryanjena kot ta ki jo imam sedaj l 99
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Nov 20, 2011 13:24

Jah MareC, se strinjam, da je moja trditev nekoliko "pavšalna", pač nisem (in nikoli ne bom) dal toliko gumenjakov čez kot ti. Vsaj glede max. porabe pa upam da nisem preveč falil, saj gre zgolj za matematiko. Torej 13.3 L naj bi bil plafon, kar se porabe pri potovalki tiče pa ti verjamem.

Moj takratni čoln (4.10m) je hitro zglisiral glisiral, glisiral je pri majhni brzini, težišče pa je tudi bilo bolj nazaj kot pri tem. Zato sem imel kar precejšno razliko med max. porabo in porabo pri potovalki.

Se pa zelo strinjam z ostalimi glede potencialnega problema dolge noge motorja in zrcala za kratko nogo. To je vsekakor strup za dobre performanse čolna.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 20, 2011 13:34

kasaudio napisal/-a:Jah MareC, se strinjam, da je moja trditev nekoliko "pavšalna", pač nisem (in nikoli ne bom) dal toliko gumenjakov čez kot ti. Vsaj glede max. porabe pa upam da nisem preveč falil, saj gre zgolj za matematiko. Torej 13.3 L naj bi bil plafon, kar se porabe pri potovalki tiče pa ti verjamem.

Moj takratni čoln (4.10m) je hitro zglisiral glisiral, glisiral je pri majhni brzini, težišče pa je tudi bilo bolj nazaj kot pri tem. Zato sem imel kar precejšno razliko med max. porabo in porabo pri potovalki.

Se pa zelo strinjam z ostalimi glede potencialnega problema dolge noge motorja in zrcala za kratko nogo. To je vsekakor strup za dobre performanse čolna.

nisem mislil na tvoje trditve kasaudio ampak na predhodnikove mislim da Bliss-a
tako počez ruknit eno številko brez osnove
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Ne Nov 20, 2011 18:44

MareC napisal/-a:
kasaudio napisal/-a:Jah MareC, se strinjam, da je moja trditev nekoliko "pavšalna", pač nisem (in nikoli ne bom) dal toliko gumenjakov čez kot ti. Vsaj glede max. porabe pa upam da nisem preveč falil, saj gre zgolj za matematiko. Torej 13.3 L naj bi bil plafon, kar se porabe pri potovalki tiče pa ti verjamem.

Pred tremi leti sem imel novomarine 3,6 m, z 30 KM suzuki 2T 3je cilindri. pil mi je cca 8 lit. Ne pri polnem gasu, ne pri potovalki in ne pri plovbi po marini ampak neko povprečje pri splošni uporabi na dopustu. Napisal sem CCA 8 lit. Marec, ti pa mu lahko tudi do decilitra natančno izračunaš, če se ti to zdi pomembno ali potrebno.

LP
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 20, 2011 20:01

BLISS napisal/-a:
MareC napisal/-a:

Pred tremi leti sem imel novomarine 3,6 m, z 30 KM suzuki 2T 3je cilindri. pil mi je cca 8 lit. Ne pri polnem gasu, ne pri potovalki in ne pri plovbi po marini ampak neko povprečje pri splošni uporabi na dopustu. Napisal sem CCA 8 lit. Marec, ti pa mu lahko tudi do decilitra natančno izračunaš, če se ti to zdi pomembno ali potrebno.

LP

argumenti so važni, ne decilitri, lahko bi že takoj to napisal sicer pa zaradi takih kot si ti in podobni forum zamira
najboljš je bit tiho in spremljat ne , da bi kaj koli pripomnil
najlažje je drkat in napisat super KUPI čoln, ker ti bo pil 8 litrov
mah dajte no ....
Novinec, pa še kdo ima čist prav, nič več ne svetuj in povej in se umakni bo najboljš, samo eno drkanje na forumu in podjebavanje pa vsi pametni NA ČISTO VSEH PODROČJIH, ki jih ne poznajo oz. mislijo, da jih poznajo, a si videl kdaj kak moj post v temi elektrike ali elektronike NISI, ker priznam, da se na te stvari ne spoznam
a vsak, ki si je pred letom kupil nekega gumenjaka in je potem ves pameten, kako je to dobro in nič ne pije a brez argumentov in realnih številk(kako si pa izmeril porabo Bliss??) a maš flow meter al tako na oko po polnosti rezervoarja na oko???)

:twisted: :twisted: :twisted:

MATER SEM SE RAZPIZDU

P.S: Meni se pa zdi pomembno tukaj na forumu ljudem razjasnit določene stvari - očitno pa se tebi Bliss to ni zdi pomembno(po tvojem nastopu sodeč)
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Ne Nov 20, 2011 22:29

MareC napisal/-a:
(kako si pa izmeril porabo Bliss??) a maš flow meter al tako na oko po polnosti rezervoarja na oko???)

Enostavno, Marec; število litrov, ki sem jih nalil v rezervoar, sem delil s številom ur, ki sem jih preplul 8). Za to pa ja ne rabiš nek "hi-tech" board computer.
Ampak jaz sem napisal "kupi" zato, ker se mi komplet (če je ob ogledu ugotovljeno, da je ohranjen) zdi cenovno ugoden. Baje so Sacsi zelo solidni, Yamaha itak preverjena, prikolica obnovljena, na sliki zgleda kar solidno ohranjen, ima tendo, ima rollbar, verjetno ima še kaj in glede na to, kakšne so njegove želje, mislim, da bi to bil ugoden nakup.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Nov 21, 2011 07:59

To bo za 2 osebi čisto vredu čoln, tudi za 4, vendar kot si že sam ugotovil bo mogoče res malo šibek motor. Motor še nima direktnega vbrizga, ima vplinjače. Je pa res, kot je že mareC napisal, če je motor z dolgo peto in je montiran prenizko ne bo glih najboljše. Pri meni je bil motor dvignjen za pet do šest cm gor, tako da ni sedel čisto na zrcalu, pa je bila kavitacijska plošča (plošča nad propelerjem) le za kak cm pod dnom čolna in je bilo vse OK.

Poraba pa bo, tu pa ni debate. :lol:

Moja 25-ka, yamaha, na podobnem čolnu je imela okoli deset, ampak to so vse ugibanja. Ko je prazno natankaš pa greš dalje. Ko zmanjka denarja pa zaveslaš do klančine in potegneš na prikolico in odpelješ domov. Pa to ne leti na tebe Rey.
Čoln pa je potrebno res malo pogledati, ker iz slike ne moreš videti kako je stanje. Kako pa je stanje prikolice pa še manj, saj je niti na slikah ni.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a Rey » To Nov 22, 2011 16:44

Hvala vsem za nasvete.

Kar se moci motorja tice mi je jasno, da zadeva ne bo ravno letela, ampak za normalno plovbo bo dovolj :)
Se pravi ce je kavitacijska plosca prenizko se podlozi motor in je problem resen?koliko cm je se varno podlagat? Kako to naredit? predvidevam da se privijaci inox profil na krmno steno?

Vsekakor pa si bom moral vse skupaj ogledat v zivo, ker na fotografijah se marsikaj ne da videt.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Nov 23, 2011 08:25

Če bi bilo dovolj štiri do pet cm ne rabiš nič podlagat. Jaz nisem imel pa je letelo.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov