KURILNO OLJE-PELETI

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Avg 28, 2012 22:39

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 19:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » To Avg 28, 2012 23:46

Vsak ima svojo ENERGETSKO in FINANČNO politiko :wink:
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
ekonomistt
Praporščak
Kraj: KRANJ

OdgovorNapisal/-a ekonomistt » Sr Avg 29, 2012 07:22

inspiron napisal/-a:Novogradnja, lokacija Gorenjska. Stalna temperatura skozi celo leto med 21-22 stopinjami. Nimam rekuperatorja zraka - bajto prezracim klasicno.

Investicija 'cokom-pokom' (dokumentacija, rudarska dela - vrtina, geosonda, Termotehnika toplotna crpalka 8kW, obtocna crpalka, bojler, zalogovnik, izolacija, bla bla + vsa montaza) leta 2008 je bila 14.312 EUR.

2200 EUR mi je nato vrnila drzava (delno povračilo stroškov investicije z nepovratnimi sredstvi v obliki državne subvencije (po razpisu MOP)).

Talna napeljava + konvektorji seveda posebej - no, ampak to bi itak moral dat ne glede na tip energije.

V 4 letih se je dogrevanje z elektriko na crpalki vklopilo 2x - obakrat zaradi napake na senzorju.

Hisa ima vec kot 50% steklenih povrsin. Steklene povrsine pokrivajo avtomatske krpanke z senzorjem sonca: pozimi ce je sonce se krpanke odprejo, ko se stemni/oblaci se zaprejo. Poleti so vec ali manj zaprte.

Edit: Aha se to: pozimi cca. 3-4 na teden zmerno kurim zvecer kamin v bivalnem prostoru z razpihovanjem toplega zraka - bolj zaradi 'topoline' doma kot zaradi potrebe - je pa res, da precej pomaga pri ogrevanju.

Zdravo inspiron!
Zanima me kakšni pa so stroški v obliki davka za izkoriščanje naravnih dobrin (oziroma kako se temu reče, ker koristiš toplo vodo iz vrtine) na letni ravni?

Lp
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 29, 2012 08:09

ekonomistt napisal/-a:Zdravo inspiron!
Zanima me kakšni pa so stroški v obliki davka za izkoriščanje naravnih dobrin (oziroma kako se temu reče, ker koristiš toplo vodo iz vrtine) na letni ravni?

Lp

Jaz imam sicer sistem zemlja-voda (ne koristim podtalnice, ampak samo temperaturo zemlje) in ne placujem nic. Niti mi ni nihce omenil, da bi moral. Mogoce se je v zadnjih stirih letih zakonodaja na to temo kaj spremenila - drezal pa ne bom po davkariji v smislu 'ne diraj lava dok spava'.

EDIT: ni mi dalo miru - sem poklical izvajalca in mi je rekel da "za geosondo za kaj takega (davek) prvic slisi".
Uporabniški avatar
ekonomistt
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ekonomistt » Sr Avg 29, 2012 08:14

inspiron napisal/-a:

Lp

Jaz imam sicer sistem zemlja-voda (ne koristim podtalnice, ampak samo temperaturo zemlje) in ne placujem nic. Niti mi ni nihce omenil, da bi moral. Mogoce se je v zadnjih stirih letih zakonodaja na to temo kaj spremenila - drezal pa ne bom po davkariji v smislu 'ne diraj lava dok spava'.

Sicer se ne razumem v te zadeve zelo dobro, ampak se mi zdi, da od posameznika je v lasti poleg zemljišča še meter, dva ali tri zemlje pod njim, ostalo pa se smatra kot last države, zato mislim da bi se v primeru koriščenja podtalnice ali tople vode, ki je še nižje plačeval nek davek. V tvojem primeru pa seveda ne, saj so cevi le kak meter pod zemljo.

Če kdo ve točen odgovor prosim da me popravi.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 29, 2012 08:19

ekonomistt napisal/-a:
inspiron napisal/-a:

Lp

Sicer se ne razumem v te zadeve zelo dobro, ampak se mi zdi, da od posameznika je v lasti poleg zemljišča še meter, dva ali tri zemlje pod njim, ostalo pa se smatra kot last države, zato mislim da bi se v primeru koriščenja podtalnice ali tople vode, ki je še nižje plačeval nek davek. V tvojem primeru pa seveda ne, saj so cevi le kak meter pod zemljo.

Ima sprav - po parih metrih globine zemlja ni vec 'tvoja' - zato za globje posege rabis tudi rudarsko dovoljenje. Pri sistemu zemlja-voda imas dva sistema - horizontalnega, kjer prekopljes cel vrt (400+ m2) in polozis cik-cak zanko ali pa vertikalnega (vrtina v globino). Jaz imam slednjega, zato sme tudi potreboval rudarsko dovoljenje pred vrtanjem (vse to je uredil izvajalec).

Le-ta mi je pred parimi minutami (sem ga klical za ta davek) tudi potrdil, da ni na geosondo nikakrsnega dodatnega davka.
Uporabniški avatar
ekonomistt
Praporščak

OdgovorNapisal/-a ekonomistt » Sr Avg 29, 2012 08:50

inspiron napisal/-a:
ekonomistt napisal/-a:
inspiron napisal/-a:

Lp

Ima sprav - po parih metrih globine zemlja ni vec 'tvoja' - zato za globje posege rabis tudi rudarsko dovoljenje. Pri sistemu zemlja-voda imas dva sistema - horizontalnega, kjer prekopljes cel vrt (400+ m2) in polozis cik-cak zanko ali pa vertikalnega (vrtina v globino). Jaz imam slednjega, zato sme tudi potreboval rudarsko dovoljenje pred vrtanjem (vse to je uredil izvajalec).

Le-ta mi je pred parimi minutami (sem ga klical za ta davek) tudi potrdil, da ni na geosondo nikakrsnega dodatnega davka.

Ali morda veš, če je kakšen davek pri izkoriščanju podtalne vode v namene zalivanja - torej porabe? V tvojem primeru vode ne porabiš saj kroži kajne?

Hvala za odgovore,
Lp
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 29, 2012 09:35

ekonomistt napisal/-a:Ali morda veš, če je kakšen davek pri izkoriščanju podtalne vode v namene zalivanja - torej porabe? V tvojem primeru vode ne porabiš saj kroži kajne?

Hvala za odgovore,
Lp

Sem se to preveril pri mojem izvajalcu: pravi da tudi za podtalnico ni nobenih komplikacij ali dodatnih davkov - vso potrebno papirologijo uredijo oni, ti samo podpises.

Problem (in to velik!) pa je pri izkoriscanju tekocih zunanjih voda (recimo da bi sel cez tvojo parcelo potok in bi zele uporabljati tisto vodo) - tam je pa cela vrsta komplikacij zaradi zivalstva ipd zelenovarstvenih stvari...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 29, 2012 09:38

Za štirno verjetno noben ne plačuje davka ali se motim?
Sicer pa toplotne črpalke, kolikor jaz vem, delujejo na principu izmenjave temperature okolja, ne na izkoriščanju podtalnice ali termalnega izvira ipd.

S tole temo ste me zrajcali do te mere, da bom podrl svojo staro hišo in zgradil NEH, nizko energetsko hišo ali še bolje PH, pasivno hišo. Moja jadralska duša bi bila potem pa res na paši.

A ima kdo kaj viška €? 8)

Kaj pa je najbolj smiselno v tej smeri delati na stari hiši? Ok fasado imamo, okna tudi, peč je starejša, sicer na zemeljski plin. Vrta cca. 100m2, sredi LJ.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Avg 29, 2012 11:36

Marchi napisal/-a:Kaj pa je najbolj smiselno v tej smeri delati na stari hiši? Ok fasado imamo, okna tudi, peč je starejša, sicer na zemeljski plin. Vrta cca. 100m2, sredi LJ.

Na starjesi hisi, razen da uredis najbolj ocitne pomankljivosti pri izolaciji kaj dosti vec brez resnih konstrukcijskih posegov, niti ni ekonomsko upraviceno.

Ce mislis, da prevec "kuris", si naroci termovizjo (malo pooguglaj), da ti na slikah tocno pokazejo, kje se najvec izgublja. Tipicno ti podjetja, ki ti delajo termovizjo tudi ze v svoje porocilo dajo priporocila, kaj narest.
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Avg 29, 2012 14:49

inspiron napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Kaj pa je najbolj smiselno v tej smeri delati na stari hiši? Ok fasado imamo, okna tudi, peč je starejša, sicer na zemeljski plin. Vrta cca. 100m2, sredi LJ.

Na starjesi hisi, razen da uredis najbolj ocitne pomankljivosti pri izolaciji kaj dosti vec brez resnih konstrukcijskih posegov, niti ni ekonomsko upraviceno.

Ce mislis, da prevec "kuris", si naroci termovizjo (malo pooguglaj), da ti na slikah tocno pokazejo, kje se najvec izgublja. Tipicno ti podjetja, ki ti delajo termovizjo tudi ze v svoje porocilo dajo priporocila, kaj narest.

Pa še kako bo upravičeno, pričakujte da bo ogrevanje vsak dan dražje.
Osnova: zamenjava oken, izdelava fasade, izolacija podstrešja... kot sem že predhodno napisal OVOJ stavbe. Pred kratkim smo v našem podjetju iz cca 10 lit bajte naredili (izvedli, obnovili) v PH hišo.

Termovizija ter blowerdoor test ob koncu obnove da se preveri ali si dobro izvedel dela in jih po potrebi popraviš. :wink:

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Ne Sep 16, 2012 19:31

Če pogledamo stroške, je najceneje uporabljati kot gorivo polena. Problem polen pa je, da se oddane energije ne da dozirati ( ko polena gorijo, pač gorijo ). Zato je obvezno v tem primeru uporabiti zalogovnik vode. Porabo kurilnega olja ( KOEL ) pa lahko doziramo in v tem je to gorivo enako peletom - tudi količino peletov lahko doziramo in z tem nadzorujemo količino toplote. Peči za pelete se med seboj zelo razlikujejo in tudi pri nas v Slo imamo nekaj dobrih proizvajalcev, ki za zmerno ceno ( primerjava cena - kvaliteta ) lahko ponudijo zelo dober proizvod. Najbolje pa je kupiti celoten komplet; peč in zalogovnik saj je vsaka domača proizvodnja lahko nevarna. Ustvari se lahko lesni plin in v primeru eksplozije je kar precej škode.
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Po Sep 17, 2012 07:18

Inspiron,
koliko pa ta "termovizija stane-približno
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Sep 17, 2012 07:44

akisek napisal/-a:Inspiron,
koliko pa ta "termovizija stane-približno

Pred leti (2008/2009) so bile cene z porocilom okrog 300 EUR. Za sedaj ne vem - najboljse je poklicat kaksnega od punudnikov. Isci Termovizija na najdi.si
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 17, 2012 08:13

Marchi napisal/-a:
Kaj pa je najbolj smiselno v tej smeri delati na stari hiši? Ok fasado imamo, okna tudi, peč je starejša, sicer na zemeljski plin. Vrta cca. 100m2, sredi LJ.

Najprej zamenjaj kurjavo, plin na pelete, pa si že pol prišparal. Do konca avgusta ti je država še podarila 2000 E oz. max 25% stroškov za menjavo peči. Počakaj, morda bo prihodnje leto enak razpis.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov