Kako začeti z jadranjem - od osnov do profi jadralca

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Jan 26, 2013 01:33

Vem, da marsikaj delam narobe oz. drugače, kot na resnih tečajih učijo, a mi do sedaj (z izjemo zadnje klopi in navigacijskih luči) morje še ničesar ni odtrgalo z barke.
Pred prejšnjim posnetkom se je dogajalo tole http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=2aiRIO2GUkQ, vmes pa je bila ena divja ploha s točo, ko je veter pribijal preko 60 vozlov in sem raje stal ob krmilu, ter se nisem upal snemati.
Genova je močna, razvite pa sem imel toliko, da me valovi od zadaj niso preveč zalivali in da je bila barka dovolj hitra, da je ni postavilo povprek.
Ne se zgražati še zaradi čolna :), sem ga že naslednji dan potreboval v Puerto Williamsu, sicer pa ga za dolge poti pospravim.
LP Miran
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Jan 26, 2013 01:39

glavnega jadra pa zadnja dva dni pred Hornom sploh nisem imel gor, ker je precej pihalo in se Skokica z genovo v krmnem vetru boljše obnaša (ob refulih manj sili v veter).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jan 26, 2013 10:19

Pri nepospravljenih bokobranih se rado dogaja, da se škota genove zna zaplesti ravno takrat, ko je najmanj potrebno. Enako velja za tender. Ko je potrebna "urgenca", je vsa navlaka na palubi odveč.
Sicer pa Miran, kako naj ti sploh solim pamet, ko si pa Horn obplul z vso to navlako na palubi in ob tem naredil še čudovite posnetke.

Lahko še malo pokomentiraš vetrovne primerjave med oceanskimi vetrovi in jadranskimi, predvsem burjo. Kakšne so tvoje izkušnje?

In pa še, kakšni so bili občutki, ko si plul mimo Horna (utrujen, premražen, prestrašen...)? Če se ne motim, si štartal v Čilu in bil solo?
al

OdgovorNapisal/-a al » So Jan 26, 2013 10:53

Miran, ti si desc.
Samo tist čoln bi res lahko pospravu :lol:
Jaz ga že iz Krka na Rab dobr privežem :D
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Jan 26, 2013 12:14

Bokobrani so mi znotraj barke vedno v napoto, pri ta velikih imam težavo, da jih sploh stlačim skozi vrata v kabino, zato pač ostanejo na ograji, le bolj na kratko jih privežem, da se ne zapletajo.
Čolna v tistem južnem mrazu ni najbolj preprosto nekajkrat na teden pospravljati in potem spet napihovati, je pa na krovu vedno dobro privezan in me pri jadranju ali hoji po barki ne ovira. Sploh pa se še nisem odločil, kaj bi bilo v krizi (potapljanje) bolje storiti, skočiti v čoln ali v splav. Na jugu Pacifika je bolj malo verjetnosti, da bi te kdo prišel reševati in če si blizu obale, si v čolnu vsaj malo bolj mobilen. Sredi oceana so možnosti preživetja v splavu in z EPIRBOM seveda precej boljše.

Po čilski Patagoniji in seveda tudi okoli Horna je z menoj jadral Robi. Na splošno je bil večino druge poti naokoli vsaj še kdo od prijateljev zraven na barki. Je precej bolj varno in ponavadi lažje, če je na dolge proge še kdo zraven.

Težko je primerjati kakšno hudo jadransko burjo in oceanska neurja. Predvsem zato, ker se na Jadranu, če je prehudo, v nekaj urah ponavadi lahko kam skriješ, na oceanu pa stvar lahko traja tudi nekaj dni, ki jih nekako moraš preživeti. Paziti moraš na barko in barka pazi nate. Veter je veter, če pretiravaš z jadri, lahko ostaneš brez jader ali jambora, tako na Jadranu, kot na oceanu, kjer veter pogosto ni enakomeren, temveč prav tako piha v sunkih. Glede valov, pa "oceanske razmere" lahko doživiš, ko greš po nekaj dneh vsaj srednje močnega juga jadrati na odprto po srednjem Jadranu.

V bistvu, če malo posplošim, sem imel na prvi poti verjetno manj kot 5 % časa takšne razmere na morju, kakršnih ne bi mogel doživeti na Jadranu - le razdalje so malo drugačne. Na drugi poti je bilo bolj živahnih razmer morda tretjina.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jan 26, 2013 13:05

A ima barka kaj ojačano snast? Verjetno je v močnem krmnem vetru, kot opisuješ, krmna pripona obremenjena maksimalno? Si imel na barki kakšno rezervno pripono?
Še to me zanima, kako je z valovi s krme. Kolikokrat se ti je zvalil v kokpit in posledičćno vprašanje ali je smiselno tender voziti privezan na krmo? Plosko na krmi seveda, ne v vodi. :)
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » So Jan 26, 2013 13:05

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 11:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jan 26, 2013 19:31

Jaz sem začel z jadranjem prek jadralnih šol; prva je bila Navigator v Izoli, nato pri Marjanu (JŠ Porta), pa enkrat vmes RYA tečaj za male katamarane.

Najlepše spomine imam na prvo šolanje; lastnik in inštruktor Andrej nas je brez ego tripanja temeljito naučil osnovnih stvari. Navigator je omogočal tudi najem jadrnice po zelo ugodnih cenah in že po prvem tečaju smo nato sami začeli počasi pluti po naši obali.

Ista druščina smo potem čez ene 2 leti ugotovili, da bi bilo dobro iti spet en korak naprej in smo poiskali Marjana, ki je tedaj s punco (zdaj ženo) plul po jadranu, preživljala sta se pa s tem, da sta bodisi izvajala čarter ali šolo; kar je posadka želela. Mi smo želeli (zahtevali) zelo "zajebano" šolo ... in smo jo dobili :) Sredi avgusta, v najhujši vročini in med lepimi dalmatinskimi otočki je bil dril cel dan ... npr. je štopal koliko časa traja menjava prednjega jadra in "drkali" smo toliko časa, da je bila menjava dovolj hitra, pristajali smo toliko časa, dokler ni bil pristanek izveden popolno, zadolženi za navigacijo je moral cel čas prek papirnih kart vedeti kje smo. Nekdo je pa bil npr. v podpalubju in ga je čez čas poklical ven in je moral ugotoviti kje se nahajamo (brez elektronike - svetilniki, hribi in azimuti ter laufati spet v salon in risati na zemljevid; štoparica je pa tekla).
Za začetnike je to neprecenljivo in to je tisto pravo, kar nekoga, ki štarta iz nule počasi pripravlja na to, da bo nekoč sam varno peljal posadko - vsaj vidiš česa vsega še ne znaš in na kaj biti pozoren ob naslednjem čarterju, regati, kjer potem prosiš specifično nekoga naj ti še kaj pokaže.

RYA tečaj za katamarane, ki sem ga naredil v Grčiji mi za jadrnico ni skoraj nič koristil (delati sem ga seveda šel, ker tedaj imel katamaran), na malih barkah ni nič sidranja, pristajanja, krajšanja, menjave jader etc. Zato sem tudi vedno skeptičen, ko kdo svetuje začetnikom, naj gre npr. jadrati z jadrnicami mini na Bohinjsko jezero ali kako 470 itd.

Ko postaneš lastnik jadrnice, pa se ti spet odpre "nov svet"; namreč prej si na čarterju dobil ključe v roke in zrihtano barko; sedaj pa moraš sam skrbeti, da ti vsi sistemi delujejo.

Moj naslednji tečaj bo RYA na Kanarskih; me zanima kako zadevam strežejo v RYA, pa da vidim še razmere na Atlantiku, predvsem kar se tiče plime, tokov etc. V meni simpatičnem mestecu z marino Puerto de Mogan pride npr. 1 tedenski tečaj 500 €
http://www.aistrac.com/sailing_courses_schools.htm

Tečaji so torej super zadeva za nekoga ki ni mogel začeti drugače; recimo nekdo, ki je odraščal v morjeplovski družini in bil z navtiko v stiku od malega ... tak seveda tega ne rabi; tisti naj samo nabavi barko in pluje, ker ga je že vse kot mulca naučil foter.

So pa prvi stiki z morjeplovstvom pomembni; ti dajo nek pečat, podobno kot si se naučil na začetku, boš plul tudi kasneje, vsaj jaz to opažam. Recimo jadral sem s človekom, ki ne krajša jader; ko pihne malo preveč, jadra pospravi in pluje na motor. Je pač samouk, ki mu je krajšanje zoprna zadeva in pravi, da je ne rabi. Ima sicer jadrnico, vendar jo uporablja kot motorni čoln; če karikiram - jadra ima samo za to, da ne kuri nafte. Uživa pa veliko na sidru in v ribolovu; pač vsak po svoje ... ampak sigurno bi plul drugače, če bi na začetku naredil en kvaliteten tečaj.

PS. Še glede Tajske ... enkrat nas je dobila nevihta, ko smo šli z motornim čolnom na Phi Phi - zelo slaba izkušnja, predvsem zato, ker se mi je zdelo, da je tam morje (tip valov) in nevihte tako drugačno, da mi tedanje znanje in intuicija iz Jadrana čisto nič ne pomaga ...
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » So Jan 26, 2013 20:46

Graga 295, ali šola Navigator v Izoli se obstaja ? Ce se prav spomnim, je imel ta Andrej 3xelan 295 za učenje, na ta modri barki sem še jaz parkart plul...o tem Andreju sem toliko dobrega slišal, da bi šel k njemu po kak nasvet če se vse prav počnem na barki, predvesm pa na tečaj off shore : vem , da je tečajnike vozil po odptrem v 3 dneh do kornatov in nazaj...imaš kak nalov ali telefon ?

PS : še neki Grga, jaz se z elan 295 ne bi upal čez atlantik.sej nisem nek morki volk, ampke če si pa že spraševal ..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jan 26, 2013 20:59

Navigator sedaj že nekaj let ne deluje več.
Mislim, da več šol ponuja tečaje, da se pluje nekaj dni non stop, poglej na stran od šole Porta.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Jan 26, 2013 21:10

Marchi,
Skokica ima oceanski jambor z ustreznimi priponami. Poleg klasične postavitve so tu še baby stay in cutter naprej ter dve leteči priponi nazaj.
Jambor je veliko bolj, kot pri jadranju z vetrom, obremenjen pri orcanju, ko zaradi nabijanja v valove prihaja do stresnih sunkov, pri katerih so se meni trgale zajle.
Podkrižne pripone sem imel za rezervo s seboj, ostale sem po potrebi začasno učvrstil z vrvmi in potem popravljal v pristaniščih, ali prinesel s seboj od doma, nekaj teh opravkov pa sem si prihranil še za letošnjo pomlad.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jan 27, 2013 20:15

Mat2000 napisal/-a:...
Marjan tomki mislim, da je že čas da nehaš nakladat.
...
.

Bilo bi lepo, če bi napisal, s čim se ne strinjaš, oziroma kaj in kje je bilo narobe v tem, kar sem napisal - ampak ne v tej temi - recimo tule.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Blsku
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Blsku » Ne Jan 27, 2013 20:25

uhhh....

Od kar sem zadnjikrat obiskal "moje" vprašanje, ste me zasuli z veliko podatki, ki pa so si že v "amaterskemu" pogledu nasprotujoči. Nekateri zagovarjate tuje jadralne šoile RAY, nekateri domače, spet drugi pa namigujejo da je najbolje najeti nekega prijatelja ki obvlada jadranje in se mu "pripojiti" na barko.
Kot sem že sam povedal, sem sam začetnik, ki bi pa rad postal čez čas samostojni jadralec za Sredozemlje in mogoče tudi Atlantik.
V samem začetku nimam namena kupovati drage jadrnice, ker nimmam toliko denarja, da bi lahko Hrvatom postavljal nove drage koralne grebene in nove WRECK potapljaške destinacije.
Zanima me, tisti ki ste lastniki plovil - jadrnic, me zanima, kako ste vi pričeli z kaksnimi plovili? Ali pogosto menjate plovila, ali je plovilo takorekoč življenska naložba?

Zlasti uporabnika "mirante" pa bi uprašal, kako je kaj z potaljaško opremo (jeklenke, regulator....) na samem plutju po sredozemlju oziroma Atlantiku? Na nekem tujem forumu sem zasledil, da v nekaterih državah ni dovoljeno imeti potapljaške opreme na plovilu, ker "baje" da so se dogajale kraje na podvodnih Arheološkin najdiščih. Torej kako je s tem?
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Jan 27, 2013 22:43

Blsku,
za potapljanje pa zares nisem pravi naslov, me nikoli ni zares pritegnilo, razen morda na vdih v toplem morju :)
Tudi glede jadranja se ne bi rad delal pametnejšega kot sem. Daleč sem od "profija", s katerim ste me nekateri obložili - je prej obratno, prihranki se mi zaradi jadranja samo manjšajo.
Na morjeplovcu je mogoče prebrati veliko koristnega, tako da se boš s teorijo jadranja v veliki meri lahko seznanil kar preko spleta. Praktični del je še pomembnejši, a si dobil že dovolj nasvetov, da za začetek glej in poizveduj, kdaj kdo na barki potrebuje kakšno dodatno roko za pomoč pri jadranju. Tudi sam sem pred desetletji začel na takšen "nizkoproračunski" način in me je jadranje postopoma "zasvojilo".
Tudi sam sem še nov na morjeplovcu. Moja barka bo na suhem do maja, da si "opomore" od dolgih poti, potem pa morda (če mi bo le čas dopuščal) pridem na opevano morjeplovsko ruto, da vidim, čigave prispevke prebiram in morda bom jaz, ali pa kdo drug od morjeplovcev potreboval pomoč/družbo na poti ...
elizabeta

OdgovorNapisal/-a elizabeta » Pe Mar 08, 2013 22:37

Pozdravljeni.

S partnerjem sva začela razmišljati, da bi se udeležila teoretičnega in
praktičnega tečaja jadranja. Po tečaju bi si v Istri uredila privez za
manjšo jadrnico. Časi sicer niso rožnati a kljub temu, naju zanima katera
šola bi bila primerna( na relaciji znanje-cena).

Hvala za nasvet

L.p. Eli :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta