Pa se je začelo - začasni uvoz v RH?????

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 18, 2014 10:01

Hrvaška politika pa je v teh primerih, toliko spretna (hote ali nehote), da postavi relativno kratke roke s precej nedorečeno zakonodajo, pri kateri izvajalci (marine, carina...), do zadnjega ne vedo kakšna so pravila igre. In to je vse voda na mlin priliva v proračun, ker pravila igre, če si jih uradnik tolmači po svoje, nikoli niso bila v škodo države ali boje rečeno niso v korist malega človeka.
Kaj je najboljša taktika v taki situaciji?
Po prebiranju primerov na forumu in poslušanja izkušenj morjeplovcev iz prakse, najbolje pridejo skozi tisti, ki čakajo do konca, dokler praksa ne izoblikuje izvajanja zakonodaje in organom postane jasno, kako izvajati nek odlok.

Zato trenutno nima smisla razpravljati o nesmiselnosti zakonodaje ampak zbirat čimveč praktičnih izkušen s terena. Sezona je blizu :wink:
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

OdgovorNapisal/-a albint » Ne Apr 27, 2014 13:31

Treba je preveriti kakšna potrdila itd. Veliko plovil pluje pot ..... zastavo z namenom izogibanja davkov (bilo kje) zato tisti, ki pluje pod resnično SLO zastavo in plačuje še letna (dva davka) v SLO za plovilo bo verjetno hitro lahko dokazal, da je davek plačan. Kdo pa ni plačal, pa se bo verjetno že spet nekako znašel. :D
AT
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Maj 01, 2014 22:59

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Maj 02, 2014 17:13

albint napisal/-a: zato tisti, ki pluje pod resnično SLO zastavo in plačuje še letna (dva davka) v SLO za plovilo bo verjetno hitro lahko dokazal, da je davek plačan. Kdo pa ni plačal, pa se bo verjetno že spet nekako znašel. :D

verjetno :lol: :lol:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Če Maj 08, 2014 14:38

zadnja novica, ki mi jo je posredoval špediter iz Pule:
"Trenutno je prišlo do zastoja carinjenja vseh, ki niso izstopili iz države zadnjih 18 mesecev. Če imate potrdilo o zadnjem izstopu pred manj kot 18 meseci lahko greste v postopek, če pa tega nimate trenutno ne morete obaviti carinskega postopka. Carinarnice čakajo novih navodil od uprave kako postopati v takih primerih. Teh primerov je mnogo."
No, ali bodo vsem plombirali barke, ali bo dražje, ali ceneje, ali naj še čakamo, ali še kdo kaj ve? Prosim, samo resne informacije.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Maj 08, 2014 15:27

nič ne bo !
Uradniki bodo ugotovili, da morajo delati sedaj 200% več kot so delali, in vse skupaj bodo pozabili, ukinili in bo mir !

Torej so sedaj v prekršku popolnoma vse barke, ki niso bile ven teh 18 mesecev

:roll:
SlikaSlika

Logo
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Logo » Po Maj 12, 2014 14:25

Res je, danes sem se tudi sam pozanimal pri HR spediterju. Zaenkrat SE NE VE kako bodo urejali carinski status za plovila (konkretno pod SLO zastavo), katera iz HR niso izplula vec kot 18 mesecev.

Opcij imajo vec (!?!) in ta teden naj bi v Zagrebu imeli sestanek na to temo. O rezultatu lahko le ugibajo oz. ugibamo... (Mimogrede tudi njim (spediterju) se ta pristop do lastnikov plovil, kateri imajo oz. so ze imeli urejene statuse plovila v EU drzavah ne zdi posten. Zelijo si le, da bi cariniki "zaplombirali" kaksnih 10 nemskih plovil in bi potem Merklca naredila alarm). Sam sem konkretno v precej veliki negotovosti, saj z plovilom pod SLO zastavo nisem iz HR izplul ze vec 34. mesecev (roko na srce, tudi nisem imel potrebe). Medtem sem davke na plovilo in luksuz doma seveda pridno placeval. Pocakajmo nekje do 19.5. in videli bomo, kaj se bo izcimilo na temu famoznemu sestanku...
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Po Maj 12, 2014 21:23

Izstopiti si moral v 18 mesecih dokler ni Hrvaška prišla v EU. Jaz sem naprimer šel iz hrvaške julija 2012 in mi je danes špediter potrdil, da lahko speljemo postopek.

Če je še kdo v podobni situaciji..
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Maj 13, 2014 08:56

Čudno, kaj ti govori ta špediter. Meni je rekel da je rok 18 mesecev od zadnjega izhoda. Torej se ti je od julija 2012 ta rok že iztekel konec leta 2013. Preveri še enkrat pri svojem špediterju. Tudi jaz sem šel ven decembra 2012. Rok se mi izteče konec junija 2014. Vendar bom raje še malo počakal, da ne bi slučajno izpadel 2 x osel
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Maj 13, 2014 09:23

ja saj veš, samo osel gre 2x na led :D
no pa še kakšen, ki na Hrvaškem ureja katerekoli papirje :D :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Maj 13, 2014 10:51

.

Še enkrat link kako priti do odgovora o statusu robe v EU je TUKAJ!

Prosim, da posamezniki, ki tega problema ne rešujejo odstopijo od komentiranja.
Komentarji, ki se ne bodo nanašali na razrešitev težav določenih morjeplovcev, so zavajujoči, v smislu domneve in podobno bodo brisani!

Dejstvo je, da je izgubljeni status potrebno obnovit. Žal nekateri opozoril, navodil niso resno jemali in sedaj imajo-mo kar imamo-jo.
V najslabšem položaju so tisti, ki nimajo zabeleženega izhoda iz HR in vhoda v EU 18 mesecev pred vstopom HR v EU.
Dejstvo je tudi, da je rok za ureditev statusa še 18 mesecev od vstopa HR v EU. Torej do konca leta 2014. Toda nastopi težava, ker je vsaka uporaba robe brez prostega statusa prepovedana. Tudi spati ne smeš na barki.
Tako zakoni, predpisi ter uredbe!

Kaj se bo zgodilo v praksi?

Nočem ugibat, namigovat in zavajat, ker se je prvikrat pojavil problem porekla skupnosti tam koncem šesdesitih let.

Leta 1957 so z Rimsko pogodbo ustanovili Evropsko gospodarsko skupnost (EGS) ali „skupni trg“. To še ni bila politična organizacija.
Leta 1981 je postala Grčija deseta država članica EU, čez pet let pa sta ji sledili Španija in Portugalska. med temi leti se je preoblikovala v "eno" državo, unijo enakovrednih držav.
Po letu XY se je začelo obdobje iskanja porekla blaga in razmah prostega trga med članicami. Ker je bila Grčija na jugu EU-ja bolj osamljena in odrezana, se je kar nekaj blaga "izgubilo" in pristalo v EU brez plačanih dajatev. Za, konkretno, plovila je to pomenilo,da si ga dobil z najmanj 20% diskontom. Kolikor sem lahko izbrskal so zadnji popravek te uredbe o poreklu robe urejevali med leti 2003 in 2004. Malo pred vstopom SLO in ostalih devet držav v EU.
Tako da kakšen hitri popravek v birokratski srenji ni za pričakovat. Sploh pa ne ugodnejši za lastnike plovil.
Hrvatje v Zagrebu na saboru sami ne morejo nekaj sprejet, kar bi bilo v neskladju z EU.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 13:04

Ja, ampak je bilo blago "ugrabljeno", preko postopka začasnega uvoza s strani HR carine, ko HR še ni bila v EU. In zdaj se oni obešajo na to, da moraš to "ugrabljeno" blago formalno sprostiti v EU obtok, kar ni ok, ampak tako je in zaenkrat še nihče ni pogruntal kako se temu upreti. Vsi raje plačajo 200€ da imajo mir.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Maj 13, 2014 13:08

Marchi napisal/-a:Ja, ampak je bilo blago "ugrabljeno", preko postopka začasnega uvoza s strani HR carine, ko HR še ni bila v EU. In zdaj se oni obešajo na to, da moraš to "ugrabljeno" blago formalno sprostiti v EU obtok, kar ni ok, ampak tako je in zaenkrat še nihče ni pogruntal kako se temu upreti. Vsi raje plačajo 200€ da imajo mir.

Razumem, da je postopek "sprostitve" v EU treba izpeljati.

Govorim o tem, da je baje dovolj, da je minilo manj kot 18 mesecev do 1.7.13 in ne do danes, da lahko opraviš postopek carinske deklaracije oz. sprostitve blaga v EU.
Nazadnje spremenil Original-One, dne To Maj 13, 2014 13:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Maj 13, 2014 13:10

Tudi jaz bi tako tolmačil. Torej za ureditev zadeve pokažeš vstopno crew listo, ki dokazuje to kar praviš. In tudi takrat, ko so pozivali lastnike plovil, so se na to časovno obdobje 18 mesecev sklicevali.
Marini posreduj vstopno crew listo in naj zadevo uredijo, torej izbris iz seznama "ugrabljenih" plovil. To je prvi korak. Če to ne bo šlo, pa bi moralo iti, potem boš urejal naprej.
pozeruh
Višji štabni praporščak
Kraj: okolica ljubljane

OdgovorNapisal/-a pozeruh » To Maj 13, 2014 13:14

No tudi jaz imam probleme s Hrvaškimi birokrati. Čoln dolžine 5,30 m registriran pod SLO zastavo imam shranjen na depoju v Bderni pri Serđotu od leta 2006. ko sem govoril z lastnikom depoja mi je naročil da naj pridobim obrazec od carine T2l s katerim bom dokazoval status plovila. Ko sem s tem obrazcem prišel po čoln mi je rekel da moram opraviti izvoz plovila iz RH v RS in da mi ne more izročiti plovila, saj je potem on v prekršku.

Ali mi lahko kdo svetuje kako naj čimhitreje in čimceneje opravim birokracijo in pridem do svojega plovila da ga odpeljem v SLO, ker sem že hodil od raznih špedicij do carinskih izpostav pa nobeden ne zna konkretno povedati kaj narediti.

Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov