Delphia 1080 escape vs Greenline 33

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Pe Nov 07, 2014 16:44

Nočem biti preveč pameten, vendar vzami pamet v roke in preglej izbiro rabljenih plovil...

PS: ko tole prebiram, šele vidim, kakšen biser imam...
Bladzo, bova še kar plula z najnimi oldtimerji ane !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
El Capitan
Desetnik
Kraj: vrsar

OdgovorNapisal/-a El Capitan » So Nov 08, 2014 16:01

Tvoj nasvet je povsem na mestu ampak enostavno ne najdem alternative , naj bom bolj konkreten :
Za menjavo smo se odločili iz razlogov kot so
zaključili smo z glisiranjem jadrati ne mislim oz ne znam,
otroci so zrastli + kuža + želja da bi imeli 2 ali 3 x ločene spalne kabine,
natikati cerad ob vsaki spremenbi vremena itd
V istri imamo komunalni vez omejitev dolžine 10m max in razpoložljive finance do cca 120000 eur.
In potem začnem pregledovati kaj je na voljo glede na zgoraj zapisano in ko gledam vse te Piculjane rab 830 , šibenik 800 , saga boats 310 ht , sas vektor 950 ,adia1002,menorquin yacht 120 Greenline 33 itd da ne naštevam
ugotavljam da so bodisi predrage ali so tlorisi bark za nas neuporabni.
Rabljene pa ne zadovoljujejo izbranih parametrov niti približno ne ponujajo toliko prostora na 10 m dolžine , in to je osnovni problem pri mojem iskanju alternative.
Za ta denar ne dobim treh spalnic prostornega salona z res veliko kuhinjo kokpita v katerega lahko postavim mizo + dva stola itd
Za ilustracijo primerjajte tlorise tako opevanega piculjan rab 380
katrih rabljene mimogrede cenijo na 120000 eur let 2007 in pa Delphije 1080
V kolikor mi lahko svetujete alternativo za Delphio hvala ne pozabite pa na omejitve in želje ki sem jih navedel.
vsi na morje
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » So Nov 08, 2014 18:51

Primerjaš 8-meterske barke z 10-meterskimi.
Saga primerljive velikosti se z Delphio sploh ne more primerjati,klasični Španec je precenjen,kaj pa ti pri Adrii 1002 ne odgovarja-ima namreč vse tisto,kar ti naštevaš.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » So Nov 08, 2014 19:47

adria je ena klobasa, ima pa dober cocpit ;)
SlikaSlika

algila
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a algila » Pe Nov 14, 2014 19:10

nac napisal/-a:Primerjaš 8-meterske barke z 10-meterskimi.
Saga primerljive velikosti se z Delphio sploh ne more primerjati,klasični Španec je precenjen,kaj pa ti pri Adrii 1002 ne odgovarja-ima namreč vse tisto,kar ti naštevaš.

Poglej mal bolj detaljno Adrio 1002 od letnika 2007 naprej...

Na primer:

http://www.njuskalo.hr/charter/adria-10 ... as-2809329

Najdejo se tudi se boljse opremljene....
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

AP ?

OdgovorNapisal/-a amerglass » Ne Dec 07, 2014 21:40

El Capitan,

imava zelo podoben okus, le globino žepov precej različno. Plovba na 7-10 vozlov, pa ne na rjuhe. Ampak jaz bi vseeno želel imet možnost potegnit v glisiranje ko je kriza z vremenom. In to je problem (kot že zgoraj lepo navedeno), da ni polizpodrivne barke, ki bi bila ekonomična v glisiranju. Ampak, ko je kriza ne boš štel €.

No, tole je mogoče zanimiva alternativa, dajem gor, ker sem te AP šele pred kratkim opazil, konstruktor Anton Prunk je menda iz Sostra pri Lj. Mogoče ni čisto po tvojih potrebah, nisem preverjal vsega kar si pisal.
Tudi ne vem kako je AP pri cenah, motorizacija je že precej težja kot pri tvoji izbranki, torej precej doplačila.
http://ap-s-power.com/slike.html

Je pa zanimivo, Ker si omejal Greenline 33 - meni tale AP31 (ki je bil razvit pred G33) deluje kot predhodnik oz. kot da bi si Jakopin pri G33 malce sposodil dizajn.

AP je recimo kot prototip AP31 konstruiral tole barko:
http://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi/ ... las-606254
Pustimo dizajn, pa prostornost, ampak to je po funkciji poldeplasmanec z gliserskim dnom, tisto kar pade v oči je pa motor - MAN 370 HP (heavy-duty) !!??
Ja, barka ima 7 ton in enostavno rabi konje. Pri 8 vozlih je poraba 10 lit., pri 15 vozlih pa gre na... 40 in več. Mislim, da 20 vozlov ne zmore doseči zaradi teže. WOT poraba bi znala biti 70 lit.

Je pa po besedah lastnika v prednosti v stabilnosti, pri plovbi v težjem morju pa na 10-15 vozlov razbija 1 m vala za šalo.

Konstrukcijsko se zdi zgrešeno, nabijat težo laminata, pa temu potem prilagajat velikost motorja. Ampak dobljena stabilnost in deplasmanska plovba pri 1.200 obratih dajeta dolgo življenjsko dobo motorju. (po isti logiki bi ti tudi jaz rekel, da je opcija za tvojo izbranko z 185 HP mnogo boljša, ker je motor vedno manj obratih)

Je kdo tu na forumu, ki pozna tele AP ?
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Dec 07, 2014 21:53

https://medisken.si
amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » Ne Dec 07, 2014 22:19

Hvala,

sem tole že bral, pa spregledal podatek, da je čoln po papirjih samo 7,9 m kljub oznaki S31. Prunk na svoji spletni strani navaja 9,20 dolžino (očitno "čez vse", kar dobi potem, ko doda krmno platformo.

Torej absolutno premajho za El Capitana, ki gleda 10-11m.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 08, 2014 08:50

jaz bi ji dal ime Ružnjača ;) vendar okusi so različni, zato je to brezpredmetno...

polizpodrivna barka z gliserskim trupom ne obstaja ;) to je zopet ena bedarija.

pa teža mi je malce sumljiva, pri novem oglašujejo 3.4T, tale v oglasu pa 7T, v kar malce dvomim na tej dolžini...

lastnik barke je Volvo, in bo povedal pametneje od nas vseh... najverjetneje pa celo izdelovalec prebira forum...
SlikaSlika

amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » Po Dec 08, 2014 09:55

Ne bom rekel "zopet" ampak "tokrat" -
si pač užgal mimo in ti trosiš bedarije (če smo že pri tem izrazoslovju).

Sem govoril z lastnikom in skušal kontaktirat proizvajalca. Dvomim, da proizvajalec kaj bere forum, ker se mi ne oglaša niti preko svoje spletne strani.

Napisal sem, da je AP "po funkciji" poldeplasmanec, ker pač rije po morju, ga odriva kot kak izpodrivni remorker in to kljub gliserskemu dnu - vse to zaradi teže. Po navedbah lastnika barke ni vozil preko 15 vozlov, na 2.000 obr. Novi AP 31 ob očitno istem dnu barke in vsaj 3 tonah teže manj ter dizelskimi motorji okrog 350 HP dosegajo hitrosti med 25-30 vozlov in so torej po karakterju čistokrvni gliserji.

Dvomiš v trditve, ker ne veš: Prunk je v ta protitip barke zmetal dvojni laminat, pa samo motor in menjalnik imata 1,5 tone... remorker torej, ki mu skoraj uspe izglisirat.

O okusih se težko razpravlja, meni je tudi Delphia kot "pancer", na prvi pogled. Prunkov AP 31 je pa prav simpatična in dizajnersko dodelana barka in če vse funkcionira kot navaja Volvo, potem bi se jaz raje odločil za to barko kot za Delphio. Sicer je AP 31 v resnici očitno bolj 28-ka (torej občutno maj prostora), ampak tudi cena je 30% nižja.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Dec 08, 2014 10:41

Amerglass,kakšna pa je ta zverina od motorja,da ima kar tono pa pol??? :shock: :shock:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Dec 08, 2014 11:35

Za tegale vem:
Cummins QSB5.9 (Inboard) Specifications Horsepower 480-hp
Displacement (cu/cc) 359.00 cu / 5,882.96 cc
Number of Cylinders 6 Cylinders
Configuration In-Line
Cooling System Raw Water
Weight (lbs/kg) 1,350.00 lbs / 612.35 kg
Length/width/height 40.8 in / 32.9 in /34.6 in
Full Throttle RPM 3400

...pa ZF menjalnik še 95kg

Tono pa pol more bit topšit :wink:
https://medisken.si
amerglass
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a amerglass » Po Dec 08, 2014 12:53

sami nejeverni Tomaži ...

sem rekel haevy duty in ... remorker:

http://www.whitingpower.com/media/45080 ... ochure.pdf

displacement: 12 ltr. :shock:
weight: 1.020 kgs :shock:

https://www.youtube.com/watch?v=rekXqW3NqVk

S 7 ton in to mašino se zarije v 4m val in se transformira v - podmornico :D
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Dec 08, 2014 15:19

Iz tvojega posta:
Dvomiš v trditve, ker ne veš: Prunk je v ta protitip barke zmetal dvojni laminat, pa samo motor in menjalnik imata 1,5 tone... remorker torej, ki mu skoraj uspe izglisirat.

Mogoče prenaglo pišeš-v glavnem,piši tisto,v kar si siguren. Pri tebi takšno ropotanje ni prvič. Z vsem spoštovanjem do tebe in pa seveda do El capitana,ki smo mu seveda spet posrali zadevo.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Dec 08, 2014 15:28

Ali pa če pogledava drugače...

morda je popolnoma zgrešeno plovilo ?!
Ima 8m z 2.8m širine, 370hp v riti in 7T ( še vedno dvomim v težo ) ter gliserski trup , z katerim ne zglisira ?!

Se ti zdi to OK ? Se vam zdi ostalim to OK ?
ali pa je nekaj narobe v zgornjih trditvah ?

Rije z svojimi "sedmimi" tonami in gliserskim trupom tudi ravno ne.

Da, dvomim v te trditve, ne teoretično ampak iz prakse.

"Volvotovi" podatki, pa pijejo vodo...

REs je, Amer, odpri si temo "sanjam" in bomo predebatirali, ne pa da serjemo po tej temi...
SlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: jedujedu in 0 gostov