Odstranjevanje antifoulinga
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Odstranjevanje antifoulinga
Pozdravljeni.
Zanima me, če mi kdo lahko pove kako učinkovito odstranit antifouling, ne da bi pri tem poškodoval gelcoat? Stvar je v tem, da sem lansko leto dal delati antifouling in zaradi nesporazuma sem dobil modrega, na katerega se je potem dala še ena plast belega. Sedaj zgleda vse skupaj grdo, nekje je malo modro, nekje bolj belo, skratka preden bi dal gor nov af bi starega rad odstranil, pa me zanima kako to narediti. Malce sem že pogledal po netu in videl, da naj bi obstajali neki kemično odstranjevalci med drugim. Pa me zanima vaš nasvet, kako bi najlažje to izvedel.
Zanima me, če mi kdo lahko pove kako učinkovito odstranit antifouling, ne da bi pri tem poškodoval gelcoat? Stvar je v tem, da sem lansko leto dal delati antifouling in zaradi nesporazuma sem dobil modrega, na katerega se je potem dala še ena plast belega. Sedaj zgleda vse skupaj grdo, nekje je malo modro, nekje bolj belo, skratka preden bi dal gor nov af bi starega rad odstranil, pa me zanima kako to narediti. Malce sem že pogledal po netu in videl, da naj bi obstajali neki kemično odstranjevalci med drugim. Pa me zanima vaš nasvet, kako bi najlažje to izvedel.
Sreča je na strani pogumnih.
najlažje kupiš od hempla Pain remov, stane 10 eur in z valjčkom nanašaš po malo npr. pol kvadrata in pol spraskaš s špahtlo in pol spet namežeš pol kvadrata in tako naprej.
to je zame najlažji način. samo pazi kateri valjček če boš vzel tistega kot spužva ti se bo raspadel, boljši je tisti z muckami kot se uporablja za af.
pol pa pobrusiš in na novo barvaš.
to je zame najlažji način. samo pazi kateri valjček če boš vzel tistega kot spužva ti se bo raspadel, boljši je tisti z muckami kot se uporablja za af.
pol pa pobrusiš in na novo barvaš.
Nudim servis in vzdrževanje plovil!
031/216-444
031/216-444
Pozdrav,
pri paint removerju ne gre vse ravno tako gladko kot se morda sliši. To sem počel lani v upanju da mi ne bo treba prav veliko brusiti. Pa ni bilo tako. Z oaint removerjem gre dol samo malo vrhnje plasti. Postopek je treba ponavljati. Pa še vedno ostane za kakšen dan brušenja. Poleg tega pa imaš od tega tudi vse zapacano in umazano. Pa še prav poceni ni. Res da je en liter okrog 10 evrov. Ampak porabi se ga ogromno.
To so samo moje izkušnje nevem pa kako se zdi ostalim.
L.P.
pri paint removerju ne gre vse ravno tako gladko kot se morda sliši. To sem počel lani v upanju da mi ne bo treba prav veliko brusiti. Pa ni bilo tako. Z oaint removerjem gre dol samo malo vrhnje plasti. Postopek je treba ponavljati. Pa še vedno ostane za kakšen dan brušenja. Poleg tega pa imaš od tega tudi vse zapacano in umazano. Pa še prav poceni ni. Res da je en liter okrog 10 evrov. Ampak porabi se ga ogromno.
To so samo moje izkušnje nevem pa kako se zdi ostalim.
L.P.
Gašper
Saj to ni nič narobe. Gelcoat moraš v vsakem primeru malo obrusit (matirat), predno gor naneseš primer. Tudi v tvojem primeru bo tako...
Imaš pa pod antifoulingom verjetno primer in ker primer zagotovo ni moder, boš točno vedel kdaj si zbrusil ves antifouling. Takrat pa boš še daleč od gelcoata...
LP
Imaš pa pod antifoulingom verjetno primer in ker primer zagotovo ni moder, boš točno vedel kdaj si zbrusil ves antifouling. Takrat pa boš še daleč od gelcoata...
LP
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Hm, sanja se mi ne, to je moj prvi čoln in sem pač na netu poiskal nekoga in mu dal antifouling delat. Kolikor sem šel sedaj na čoln gledat (na nekem malem koncu se je af dol odluščil) je bil dajan direktno na trup čolna, torej direktno na gelcoat, ki pa tudi ni bil niti malo zbrušen, je tam enak kot drugje, torej popolnoma gladek.
Sreča je na strani pogumnih.
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
Po tvojem opisu sklepam , da je trda varjanta in pri trdi varianti je zakon brušenje in dobra zaščita predvsem oči in dihal. Po brušenju prajmer od proizvajalca ,ki ga priporoča za njegov antifavling in na koncu antivegetativna barva.
Pale pravkar to dela v svoji delavnici v Ljubljani. Sam pa sem na svoji jadrnici to delo letos že opravil
Pale pravkar to dela v svoji delavnici v Ljubljani. Sam pa sem na svoji jadrnici to delo letos že opravil
FISHING & SAILING IS LIFE
Kot piše Rok-11, ti ne priporočam tračnega. Vedno ti pusti "zareze". Če vlečeš levo desno, tam kje se ustaviš in greš nazaj , ostane stopnička. Predstavljaj si normalen elekt. ročni oblič. Široke deske ne boš mogel pooblat enakomerno, pa lahko delaš kar hočeš. Ročno ali vibro tudi jaz priporočam.
LP
LP
Pod poglavjem Popravila , garadnja in obnova imas en clanek o brusenju antifoulinga. Pazi na osebno zascito!!!! Tukaj je en citat:
Kakor verjetno ves, je ta barva zdravju skodljiva, ker vsebuje strupene sestavine, ki preprecujejo rast skoljk in alg na pobarvanem delu trupa.
OBVEZNO :
- Zasciti oci z dobrimi tesnimi ocali, (ne soncnimi)
- Uporabi dobro prilehajoco se masko( ce je gumijasta z filtri, ce ne lahko tudi papirno, vendar ta ni optimalna)
- Uporabi delovno obleko, ki bo po brusenju zelo umazana. Osebno sem preko nje vedno oblekel se papirnega pajaca z kapuco.
- Dobra praksa je tudi uporaba gumjastih rokavic
Ko sem se delal v Marini Portoroz smo imeli primer optimisticnega lastnika, ki je brusil jadrnico povsem brez zascitne opreme. Po nekaj urah dela je omedlel in je imel nato kar nekaj tezav z zdravjem.
Ce si kadilec in po brusenju prizges cigaret v ustih zacutis zelo sladek okus. To pomeni, da si vdihoval prah antifoulinga, ki tako reagira z nikotinom.
Sicer pa samo brusenje ob pravilni zasciti ni nevarno.
Kakor verjetno ves, je ta barva zdravju skodljiva, ker vsebuje strupene sestavine, ki preprecujejo rast skoljk in alg na pobarvanem delu trupa.
OBVEZNO :
- Zasciti oci z dobrimi tesnimi ocali, (ne soncnimi)
- Uporabi dobro prilehajoco se masko( ce je gumijasta z filtri, ce ne lahko tudi papirno, vendar ta ni optimalna)
- Uporabi delovno obleko, ki bo po brusenju zelo umazana. Osebno sem preko nje vedno oblekel se papirnega pajaca z kapuco.
- Dobra praksa je tudi uporaba gumjastih rokavic
Ko sem se delal v Marini Portoroz smo imeli primer optimisticnega lastnika, ki je brusil jadrnico povsem brez zascitne opreme. Po nekaj urah dela je omedlel in je imel nato kar nekaj tezav z zdravjem.
Ce si kadilec in po brusenju prizges cigaret v ustih zacutis zelo sladek okus. To pomeni, da si vdihoval prah antifoulinga, ki tako reagira z nikotinom.
Sicer pa samo brusenje ob pravilni zasciti ni nevarno.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot], UrbanBatic in 5 gostov