Odstranjevanje plesni z gumice

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Maj 07, 2015 12:44

Vrtinc napisal/-a: Pri nas uporabljamo GumeMP100 in getren. Včasih pa smo uporabljali glicerin.

koliko časa ti zdrži ta premaz?
Jaz sem včasih mazal z 3m-ovim gel-om za hypalon..
Potem je bil v igri nek Tarco gumibalzam (to se je drselo za pop...)..
Probal sem še z TK line spray-om za gumenjake etc..
ampak to je držalo par dni potem se je zadeva sprala...
V veliki meri je vseskupaj odvisno tudi od kvalitete hypalona..
nekaterega požre drugi so bolj obstojni..

Je pa res, da ko ga sčistiš in premažeš izgleda čoln kot iz trgovine..
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Maj 07, 2015 12:55

Ja na žalost je tako ali se spere ali pa drsi. Sam sem tudi že voskal(problem če sedijo na tubah), najlepši je pa z redčenim glicerinom. Glicerin pa 7eur liter v Merkurju. :idea:
Bi bilo pa dobro, če bi bil pri glicerinu še kak UV filter.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Maj 07, 2015 13:25

kolega je mazal gumenjak z lanenim oljem tudi iz merkurja.. ampak to je vse začasno.. drži 10 dni pa fertik..
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Maj 07, 2015 14:46

Jaz ga pred zimovanjem operem in potem kar konkretno posujem s smukcem da se kar kadi. Spomladi ni ne duha ne sluha o plesni. Pa je tudi kar dobro zaprt z cerado.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Maj 07, 2015 15:52

peterv6i napisal/-a:klox = <55g/l klora
varekina/arekina = 4g/l klora

ej Pero te povabim in pridi s tem tvojim kloxom
pa da vidimo
ne gre z ničemer sploh pa ne z verikino, klox, arekina...
problem so beli tubusi ne sivi
zato ne kategorično rečt, da gre z zgoraj naštetim!
trenutno smo skupaj z Vrtincem čistili pet čolnov z enakim problemom, pa je škoda truda z zgoraj naštetimi
vse bo v naslednjem tednu pofotkano kako je bilo prej in kako po čiščenju pšo današnjem testu dobro kaže
klor NE uniči plesni ampak jo razbarva zato se čez čas ponovno pojavi
klor, klox varekina so belila
minek
Kapitan fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a minek » Če Maj 07, 2015 16:48

Misliš, da je s klorom "razbarvana" plesen še vedno živa? Po moje ne. Najbrž pa ti ostanki vedno znova lahko služijo, kot hrana novi okužbi s plesnijo.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Maj 07, 2015 18:14

Razbavana plesen ni več živa, ampak če se zažre dovolj globoko, da belilo ne pride do dna, in če je tam ne doseže, tam pod razbarvano ostane živa in če je tako, zraste nazaj (ni bila potrebna nova 'okužba').

In če je material star/ne-dobro-negovan... je lahko krhek in razpokan kar precej globoko, in tam tako globoko seže tudi plesen. Zato je tudi s slabo negovanega materiala toliko težje odstraniti plesen. Tudi večja koncentracija učinkovine (kloks namesto varikine/varekine) namreč ne pomeni nujno toliko globljega dosega v material, kamor se je zažrla, kot bi bilo treba.

Bomo videli, kako se bo tokrat izšlo (Vrtinc...).

Jaz sem sicer eksperimentiral z varikino na eni deski, kjer se je po naključju naselila in ki je ni bilo škoda. Če je vse prizadeto bilo razbarvano, se plesen ni vrnila. Če je kak konček - ko sem razkopal, sem lahko videl - ostal črn, se pa je.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Vrtinc
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vrtinc » Če Maj 07, 2015 18:47

Še dobro da imamo take in podobne težave. Glave staknemo skupaj in prej ali slej najdemo rešitve. Potem pa pride tisti prijetni občutek zadovoljstva po dobro opravljenem delu.
Hvala vsem, ki delite svoje znanje in izkušnje.
Vrtinc
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Vrtinc » Če Maj 07, 2015 19:03

peterv6i napisal/-a:
Vrtinc napisal/-a: Pri nas uporabljamo GumeMP100 in getren. Včasih pa smo uporabljali glicerin.

koliko časa ti zdrži ta premaz?
Jaz sem včasih mazal z 3m-ovim gel-om za hypalon..
Potem je bil v igri nek Tarco gumibalzam (to se je drselo za pop...)..
Probal sem še z TK line spray-om za gumenjake etc..
ampak to je držalo par dni potem se je zadeva sprala...
V veliki meri je vseskupaj odvisno tudi od kvalitete hypalona..
nekaterega požre drugi so bolj obstojni..

Je pa res, da ko ga sčistiš in premažeš izgleda čoln kot iz trgovine..

Na dobro očiščen čoln nanesemo vsaj dva tanka nanosa getrena v razmaku nekaj dni. Hypalon ga vsrka vase in po nekaj dneh čoln postane suh in svetleč. Nato ga s čisto suho krpo še 1x prebrišemo in potem našpricamo še z GumeMP100 in prebrišemo s krpo. Ta dva preparata se zažreta v globino materiala in nudita odlično zaščito skozi celo sezono. Čoln se med primopredajami bistveno lažje čisti in že v osnovi se svinarija ne prijema tako rada nanj. Res pa je, da po nekaj dneh čoln izgubi tisti začetni lesk, kar pa ne pomeni, da je vse namazano odplaknilo.
To je naš preizkušen način, ki ga uporabljamo v tem obdobju.
Marjan 99
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marjan 99 » Pe Maj 08, 2015 01:27

--
Nazadnje spremenil Marjan 99, dne To Jun 06, 2017 21:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 08, 2015 09:10

Ja pri vsaki stvari je tako, da če ni pretoka zraka, nastane plesen.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Maj 08, 2015 09:20

Daki napisal/-a:Ja pri vsaki stvari je tako, da če ni pretoka zraka, nastane plesen.

Pa še nekaj drugega, če vzdržuješ sproti ni problema.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Maj 08, 2015 13:46

Na dobro očiščen čoln nanesemo vsaj dva tanka nanosa getrena v razmaku nekaj dni. Hypalon ga vsrka vase in po nekaj dneh čoln postane suh in svetleč. Nato ga s čisto suho krpo še 1x prebrišemo in potem našpricamo še z GumeMP100 in prebrišemo s krpo. Ta dva preparata se zažreta v globino materiala in nudita odlično zaščito skozi celo sezono. Čoln se med primopredajami bistveno lažje čisti in že v osnovi se svinarija ne prijema tako rada nanj. Res pa je, da po nekaj dneh čoln izgubi tisti začetni lesk, kar pa ne pomeni, da je vse namazano odplaknilo.
To je naš preizkušen način, ki ga uporabljamo v tem obdobju.

aha. torej se vpije v hypalon..
vedno sem mislil, da hypalon ne "srka"..
zanimivo!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 08, 2015 15:23

Daki napisal/-a:Ja pri vsaki stvari je tako, da če ni pretoka zraka, nastane plesen.

Poenostavljeno... Trije potrebni pogoji za plesen.

Če je dovolj vlage in če je kaj, kar je za tisti tip plesni užitno, in če tros plesni kako pride zraven, se razvije plesen.

1. Če je - ko je gumenjak izven uporabe - v zračnem in na suhem, ni prvega pogoja.
  2. Če je gumenjak nov ali negovan tako, da ne more za plesen užitna 'umazanija' globoko v razpoke in/ali če s za plesen užitne snovi s površine površine opereš prej, preden bi se plesen utegnila razviti, ni drugega pogoja.
  3. Če ne more zraven tros - lahko bi bila daljša zgodba - se ne bi mogla na novo razviti plesen; ampak če se je neka plesen kdaj kje že razvila in ni bila v celoti 'ubita', ni potreben tros, da se ponovi.

To, da praviloma ne zaplesni na zunanji strani, ko je gumenjak v morju, si razlagamo s tem, da trosi veliko 'kopenskih' plesni najbrž ne 'špilajo' na slanem, pa ne prenašajo dobro UV. Dostopne informacije tem domnevam ne nasprotujejo, ampak zadeve z občutljivostjo trosov na UV so povezane z raziskavami ubijanja trosov po stanovanjih, na katere bi kdo lahko bil alergičen, tako da... v glavnem tudi ne najdem potrditve.

Še nekaj... Plesnim sorodni organizmi niso vedno škodljivi.
Kroženje snovi v naravi brez njih najbrž ne bi bilo mogoče, in brez njih in tega vračanja za življenje potrebnih snovi v primerno obliko bi verjetno tudi človeštvo imelo hude težave preživeti.

Tudi razgradnja plastike ne, ko je ne potrebujemo več, s tem da za kar nekaj reči še iščejo kak organizem, ki bi to znal 'jesti' tako, da preide v kaj za biosfero spet uporabnega...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
papajoe
Poročnik fregate
Kraj: Koroška

OdgovorNapisal/-a papajoe » Po Jun 29, 2015 23:40

pozdrav, bkonecnik in ostali. tudi sam sem imel podobne težave kot vi pa sem jih rešil z starbritom, na način kot je opisal nikolaT v postu o čiščenju gumenjakov. preprosto je sedaj moja gumica kot nova, če odštejem fitzične poškodbe bokoščitnice, je kot nov. bom naredil dve fotki leve strani, ki še ni očiščena in desne, ki je bila huje umazana in je že očiščena. sicer ne vem v kolikšni meri imaš to gor na gumici bkonecnik, ampak jaz sem imel polno črnih flekov in pikic od rje ter rjastih flekov, pa je vse šlo dol brez kakšnih agresivnih čistil. za hec probaj še na način, ki ga je opisal NikolaT in tudi jaz sam na koncu. probaj en flek nekje, pa biš videl. če ne pa pridema midva z mojo malo, pa ti ga zglancama da boš mislu, da ne gledaš svojga čolna, he he.

[/quote]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov