Prvi nakup plovila

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

ksedej
Višji vodnik

Prvi nakup plovila

OdgovorNapisal/-a ksedej » Pe Maj 22, 2015 08:49

Sem novi tukaj na forumu, zato pozdrav vsem skupaj.
Odločam se za nakup prvega čolna nekje v vrednosti do 1000e. Naj povem, da smo družina s tremi majhnimi otroci, pa tudi avto ni ne vem kaj. Xsara Picasso bencinar. Glede na to da redno kampiramo ter smo do sedaj hodili na morje s tovorno prikolico, sem sedaj pred dilemo. Kupiti kakšen Maestral 18 pa gor kakšen tomos 18 ali naprimer Kvarnerplastika na prikolici ter notri spraviti vso robo?
Koliko lahko sploh obremenim čoln med vožnjo. Kakšna je približna teža prikolice ter čolna (Kvarnerplastika).
Kaj mi priporočate. Mogoče mi kdo iz med vas proda kaj ugodno...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Maj 22, 2015 09:12

Pozdravljen!

Če mene vprašaš bi rajši imel manjšega gumenjaka kot neko malo plastično banjico. Kar se valov tiče (ki te bojo 100% dobili) boš z gumenjakom na boljšem.

Maestral 18 je za družino s tremi malimi otroci premajhen. Tu ni kaj diskutirati. Otroci sabo na morje vzamejo svoje "rekvizite", rabiš nekaj za jest in za pit,... V maestralu 18 ne boš mogel niti stat.
Sam sem imel maestrala 40 in T18, to bi bilo bistveno bolje. Če od takrat preslikam na danes ko imam 2 majhna otroka, bi se tudi danes z M40 čisto lepo prevažali po zalivčkih. M40 je bil zložljiv čoln brez prikolice, kar težek za zlagat in prenašat. T18 z elektro vžigom je imel 45 kg, zraven potem spada še akumulator, pa volanski mehanizem... Zahtevno za hendlat ob ženi in malih otrocih, sploh če kampiraš.

Čoln na prikolici je vsekakor lažje obvladat.

Xsara Picasso bencinar ti z lahkoto pelje dokaj soliden čoln na prikolici. 5m in "normalna teža" sigurno ni problem. Poglej v homologacijo teže in bo vse jasno. Za 5m čoln prikolica tehta 200-250 kg. 5m čoln pa od 400 pa do 800 kg, lahko tudi več. Računaj 500-600 kg.

Prav veliko robe basat v čoln ni priporočljivo, važno je da je težišče čimnižje. Pri otrocih je veliko stvari z majhno težo in velikim volumnom (vozički, blazine, bicikli, poganjalčki) to komot v čoln vržeš.
ksedej
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a ksedej » Pe Maj 22, 2015 09:21

Glede prevoza se strinjam s tabo. če se spomnil l.85 ko sem bil še mulc. zastava 128,dva mulca, elan 401, žakel kormpirja, žakel čebule,"50kg mesa"...pa smo šli v Dubrovnik. Malo kompliciramo sedaj.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Maj 22, 2015 09:25

Glede prevoza se strinjam s tabo.

Ja saj se boš, ko boš maestrala 18 preizkusil, strinjal še kje drugje :D
Marjan 99
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Marjan 99 » Pe Maj 22, 2015 09:49

--
Nazadnje spremenil Marjan 99, dne To Jun 06, 2017 21:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Maj 22, 2015 12:43

Bolje na začetku malo dražje, pa imaš potem mir. Kot pravi Marjan 99, za 2 jurja že lahko dobiš kakšno banco 4.5m, z dokaj solidnim motorjem.
ksedej
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a ksedej » Pe Maj 22, 2015 12:54

Ostajam na realnih tleh. letos je v proračunu za to zadevo pač kolikor je. Se pa zavedam da za to ne morem dobiti nekaj velikega.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2015 13:56

v petih bo na vseh banjah okoli 4 metre ali manj, precejšnja gužva. Pri plastiki bo pa tudi čoln kar globoko v vodi zaradi obtežitve.

če čolna nimaš kje zimovati, potem vzami zložljiv gumenjak....če imaš lahko čoln na prikolici čez zimo v garaži, pod kozolcem ali za hišo na njivi, potem vzemi nekaj na prikolici.
ker vas je pet, bi ti priporočal raje kakega gumenjaka cca 4,5 metra in kakih 25 do 40 konjev. to se da dobiti za 2 jurja. vse skupaj je lahko, v čoln pa tudi zmečeš vso kamp opremo.
čoln ki ima motor s krmiljenjenm na ročico, ima več placa, ni pa tako lepo za vozit, kot če je na volan.

moj predlog leti na kake italijanske gumenjake z njihovo 25 konjsko motorizacijo, ki je precej pojačana. Tako boste tudi v petih glisirali in lahko obiskali tudi oddaljene kraje.
če boš samo ril po morju, je kilometer oddaljena plaža daleč. v tem primeru vzemi gumenjak do 3 m in 5 konjev, ko ne rabiš registracije, zavarovanja itd.... boste pač tisti kilomer malce potrpelli.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 22, 2015 14:04

weta napisal/-a:vse skupaj je lahko, v čoln pa tudi zmečeš vso kamp opremo.
čoln ki ima motor s krmiljenjenm na ročico, ima več placa, ni pa tako lepo za vozit, kot če je na volan.

Ne mu že prvi dan bedarij govorit... v čolnu ne smeš prevažat ničesar kar ni del plovila in ni fiksirano, bog ne daj kake krame not nalagat, ker je to prepovedano. Pa še kazen dobiš za to... če te dobijo seveda ali pa se kaj zgodi...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2015 14:05

weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2015 14:07

dr.e...daj malo to razloži. prvič slišim, da ne smem v čolnu nič prevažat. Jaz še vedno sem, nikoli pa mi ni nihče težil.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 22, 2015 14:10

ja ne smeš. Izrecno ne. Vem pa da dajo ljudje komplet šotor s palicami, kovčke, žoge, hladilnike v čoln in to furajo po cesti... V Sloveniji in Hrvaški.. drugje pa večinoma ne.

Ampak ni dovoljeno. Jebat ga. Prikolica je namensko registrirana za prevoz plovila... vse ostalo ne sodi na njo...

Ni kaj razlagat, zakon prebrat pa bo...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2015 14:16

noben lahki priklopnik ni namensko registriran za prevoz plovila, vsaj jaz nisem tega še nikjer videl. Zagotovo pa to ne piše na tistih prikolicah, ki so kot lahki priklopnik atestirane, recimo kot samogradnja na LPP. sem imel sam, pa kolegi tudi, pa je povsod pisalo samo lahki priklopnik....je pa res, da mora biti tovor na prikolici ustrezno pritrjen....to pa ne pomeni, da ne morem hladilnika v čolnu peljat.......saj tudi škornje peljem na navadni prikolici v plastični gajbici.
če pa imaš ti drugačne izkušnje, jih opiši, pa tudi kak člen zakona in višina kazni, ne bi bilo slabo, da ne bo vsak posebej prebiral obsežne slovenske in hrvaške zakonodaje, za kam drugam pa verjetno 99,9999% slovencev ne rabi podatka.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Pe Maj 22, 2015 14:36

snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Pe Maj 22, 2015 15:53

Pozdravljeni
Ksedej

Tudi sam razmišljam podobno kot Weta. V preklosti (še ne dolgo nazaj) sem bil lastnik Beograd sport dolžine 3,5m s Tomos 18. Prvo leto sem ga tovoril v tovorni prikolici (zaradi sestavljanja in zlaganja izgubil dan dopusta). Drugo leto sem pripravil ustrezne nosilce na tovorni prikolici in sem ga na dopust pripeljal sestavljenega.
Pri vožnji z njim sem se naučil računanja-, če je obremenitev čolna pod 250kg smo tudi glisirali. otroci (takrat 6,8,12let ) so spoznali tubo in uživali na njej.

Če hodite kampirat ali že veš, kje boš imel privezan čoln ali pa ga vsak večer nameravaš dvigniti iz vode. Fino je, če iz prostora kampiranja vidiš čoln neposredno.

Veliko užitkov boste imeli tudi, če ne boste glisirali. Na vsak način ti čoln ne sme povzročiti preveliko dodatnih skrbi in dela, ker boš vse to prenašal na bližnjo okolico in domače. To je pa zadnje kar si smeš privoščiti na dopustu.

Snezak

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti