Sem dokaj nov v navtiki (zelo nov). Kot mulc sem se "učil" jadrati (se prevračati) s katameranom (cca 6m) po blejskem jezeru. in se navdušil nad zadevo. Nato nekaj časa le od bolj ali manj od daleč opazoval jadrnice, jahte, gumice... dokler me ni kolega peljal na jadrnico, in vsa strast se je vrnila.
In tako, ko nekateri bežijo na suho ob naraščaju, sem se jaz podal na vodo in kupil manjšo jadrnico (7,3m) ko je bil mali star tri leta (2013). Navdušen nad bivanjem na vodi je bolj kot jaz in še pozimi nervira, kdaj gremo na barko.
Ker se še učim in ker je barka še v nekakšnem urejanju, pravih jadralskih izkušenj z njim še nimamo, je pa pri motoriranju barko vozil, pospravljal in pripravljal bokobrane ter opazoval kurz, a bistvo mu je še vseeno kopanje in skakanje v vodo. Zato se strinjam, da je animacija potrebna. Midva raziskujeva skrite kotičke otočka (kjer dnevno sidramo), opazujeva dogajanje na morju, ga poučujem o vremenu, valovih, svetilnikih in zaenkrat kaže kar veliko zanimanje
Ta teden bo star 5 let, in res nobenih problemov.
Ker pa smo lani jeseni dobili naraščaj, in ker gre za manjšo jadrnico, ki je imela malo drugačno ureditev v notranjosti, in ker smo štirje sem se letos (po neuspeli prodaji in menjavi za večjo) odločil preurediti notranjost. Spredaj sem povečal premčno kabino (225cm v dolžino in 190cm najširše v širino), v salonu povišal klopi iz 23 na 40 cm. Trenutno se preureja kuhinja in v načrtu je izdelava vgradnega hladilnika (najbrž jeseni). tako, da bo udoben salon in prostor za spanje/igranje, kar se da, primeren številu članov posadke.
Letos med prvomajskimi smo preživeli 8 dni na barki brez problema. Problematičen je bil en dan, ko je cel dan deževalo. Ker je mali zelo živ in praktično noče biti na miru, smo šli v mesto v trgovino in prakticirali malo vožnje z avtom po okolici.
Za v kokpit in salon smo kupili stolček, katerega sem fiksiral, da lahko sedi.
Z najmlajšim še nismo izpluli.
Zaenkrat me skrbi edino senca med plutjem za dalj časa, tako, da se bomo z zadevo spopadali postopoma.
V planu je še nabava zaščitne mreže in byboata
JADRNICA: 7,3m / 2,8m
POSADKA; 4, (1x5 let in 1x7 mesecev, 2x odrasli)
POZICIJA: marina
V drugem tednu žena namerava pobasati mulca in babico, ter v primeru solidnega vremena preživeti en teden na barki.
Žena sicer navdušena nad barko, a zaupanje v moje jadralske sposobnosti je še premajhno, da bi pustila, da gremo dejansko jadrati za več dni. (prevrnjena jadrnica, pa morski psi ipd...) No ja, morda ima celo prav
V glavnem zaenkrat kaže, da se da, le malo moraš biti prilagodljiv, oziroma, tudi otroci morajo biti.
LP, jk