Cink protektor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Vinta
Kontraadmiral

cink protektor

OdgovorNapisal/-a Vinta » To Jun 23, 2015 14:14

Res bi bil za kakšno uro ,ampak ga kar zamenjaj saj ni velik stršek,pa z mirno vestjo boš plul.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jun 28, 2015 16:33

Ti cinki gredo hitro,ker so malo majhni.Jaz imam Lomb.2204(60 KM),cinki so pa isti do mojega modela.Zato jih delam kar sam.Uporabim stare matice od prejšnih cinkov,kupim cink palico in akcija.
mašinfirer
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Ne Jun 28, 2015 19:33

Kariera napisal/-a:
navigator napisal/-a:Grega295, moj motor je Lombardini, taklole pa izgleda ta anoda.

Slika

Mam isto Lombardini in enak cink...lansko leto menjal, letos tudi, v 60 urah ga je požrlo cca pol, ne vem pa če ga ''je'' tudi če ni prižgan motor. Samo kot opozorilo, ko sem ga hotel letos zamenjat, sem z navadnim ključem skoraj olupil glavo, sem pravočasno odnehal in je šlo z gedoro v prvo..:)

Cink "žre" v vsakem primeru, ali dela motor ali pa ne :D
Edino na kopnem ti ga ne žre
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
JanezM
Poročnik fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a JanezM » Ne Jun 28, 2015 21:17

sem zadnjič pozabil dat gor mojo odšraufano cink anodo, sem mislil da je sploh gor ni, zdej pa je videt da bo za dopust še OK
Slika

danes sem jo v kisu namakal in zdrgnil z dratkrtačo in nazaj namontiral, pozabil pa slikat :)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Jun 29, 2015 06:34

JanezM napisal/-a:
danes sem jo v kisu namakal in zdrgnil z dratkrtačo in nazaj namontiral, pozabil pa slikat :)

Upam, da se res zajebavaš. :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jun 29, 2015 15:22

Jaz tudi. Zamenjaj jo. Na zanič cinkih se ne špara.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jun 29, 2015 20:07

Če je anoda slaba,ali skoraj taka kot na sliki,jo bo pa blok motorja nadomestu,se pravi,nekdo mora plačati ceno slabe anode :cry: Ne se zajebavat,zanič anoda,se bo pa blok mal stanjšu :shock: :(
mašinfirer
Uporabniški avatar
JanezM
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a JanezM » Po Jun 29, 2015 23:14

Ja tale moja skritizirana anoda je mogoče kak mm tanjša od tiste v Kamm-u, jo bom jutri resno slikal in še tisto v Kamm-u bom slikal pa da vidmo razliko, tko da ni problem zamenjat če je res ogromna razlika ampak men se ne zdi, vabljeni jutri na fotke :wink:
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Jun 30, 2015 00:00

Če misliš menjati anodo, raje kupi originalno. Nekateri ponaredki delujejo slabše (preverjeno). Se mi je zgodilo, da je sploh ni požiralo.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 30, 2015 06:18

Galvanika je veda, znanost, posel,... ki jo je potrebno vključit v vsakdanje življenje.

Vsaka električna naprava, ne glede na napetost, en del elektrike izgubi preko ohišja. Veliki sistemi, vodovodi, kabli, železniški tiri, podzemne cisterne in tako naprej so galvansko ščiteni.

Kroženje elektronov, to je elektrika, ki želijo odhod iz naprave pod napetostjo, se usmerja na "žrtveno" anodo.
Anod je po sestavi materjala več vrst. Ene vidno pokažejo svojo vlogo, ker jih požre, druge pa samo osiromaši določenega materjala. Na zunaj je dimenzijsko enaka, samo teže ni več.

Verjetno je že vsak slišal od koga, ali se je to celo njemu zgodilo, da mu je spustila peč za centralno kurjavo. Mala luknjica je nastala in teče voda. Večina misli, da je pač rja naredila svoje. Največ je bilo teh primerov, ko se je množično prehajalo iz trdih na tekoča goriva. Gorilec je zahteval priklop elektrike in galvanika je začela delovat.

V morju je pa stvar še izrazitejša, ker je morska voda elektrolit že sam po sebi. Kdor je privezan poleg metalnih bark, metalnih kolov, skratka povsod tam kjer so močni prevodniki, ve, da se mora še dodatno zaščititi.

Kar nekaj hudih primerov plovil izpred dvajset let je bilo. Brez zaščite je pogon, Z noga, v roku enega meseca v morju odpadla. Razumete! Alu ohišje noge je pojedlo, požrlo.

So stvari na katerih se ne varčuje! Ali si pa iz one zgodbe, varčujem, pa naj stane kolikor hoče!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
JanezM
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a JanezM » To Jun 30, 2015 06:32

Pajer1 in ostali ste me prepričali, bom kupil novo original, hvala vsem za napotke :oops:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 30, 2015 08:28

Če se anoda ne obrablja,kot tista prej,še ne pomeni,da ne deluje.Razlika je v materialu iz katerega je narejena.Original Mercruiserjeve imajo veliko titana,so lahke in gredo zelo hitro,ene imajo več cinka in so težje,enim pridajo preveč svinca in se obrabljajo leta in leta.Na zunaj ostajajo skoraj iste,naznotraj pa postanejo rešetaste,ker cink v njih prej razpade kot svinec.Kupujem ponavadi anode,ki imajo odtis proizvajalca in jih imajo povsod v nav.trgovinah.
mašinfirer
Uporabniški avatar
JanezM
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a JanezM » To Jun 30, 2015 22:22

ja točno taka je moja anoda, kot si opisal Habibi, na zunaj se ne razlikuje od nove je pa že videt precej porozna, zdej sem kr original od Yamahe kupil in se že gor sveti, tko da bom mirno plul tam okoli Murterja :D
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Jun 30, 2015 22:32

Opa,kdaj se boš pa potikal tam okoli.Tudi jaz bom dol (Tisno)tam nekje med 16-20.7.
mašinfirer
Uporabniški avatar
JanezM
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a JanezM » Sr Jul 01, 2015 07:36

Med 11. in 25.7., tko da se mogoče še srečava, mogu bi še našo zastavco nekje dobit :)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 35 gostov