Lahek gumenjak - Nasvet kaj (in kje) kupiti?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

bomax
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bomax » Sr Apr 27, 2016 18:11

Jaz uporabljam gumenjak z napihljivim dnom in mi popolnoma zadošča. Najprej sem imel Zodiaca 285, s katerim sem bil zelo zadovoljen in bi verjetno zadovoljil tvoje potrebe. Poganjal ga je 3,5 Tohatsu.

Zdaj imam Bombarda 335, tudi napihljivo dno, in 10 Tohatsu, kar nam samo omogoča večje noge noter zložit in več krame s seboj vzet.

Vse gre v prtljažnik, v pol ure pa je pripravljeno za uporabo.
Priporočam.

Aja, pa še to, napihljivo dno vsaj meni ni nikoli delalo nobenih težav pri upravljanju, glisiranju ... v primerjavi z lesenim, kar sem tudi imel. Le manj dela s postavljanjem in pospravljanjem in manj prostora zavzame. Če najdeš na netu kakšnega rabljenega in dobro ohranjenega, zna biti super.
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Sr Apr 27, 2016 18:32

se popolnoma strinjam z bomaxom
vendar se pa nad ca. 3,5m pri glisiranju mehko notranje dno preveč upogiba
imel sem hondo 3,8m in allroundmarin 4,2m
honda 3,2m pa je super
bomax
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bomax » Sr Apr 27, 2016 18:59

Ja, kondor88, tudi jaz se strinjam s tabo. Nad 3,5 m se začne poznat.
Jaz sem se predvsem osredotočil na izhodiščno vprašanje.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Apr 29, 2016 18:11

ravno sem zasledil..." Nad 3,5 m se začne poznat. " :shock:
kaj se pozna? kje se pozna?... se viha,diha, guba, zvija dno???

imam honwave 4.0m z mehkim dnom, pa ne opazim nič...ali pa nimam izkušenj :oops:
mi lahko razložite, kaj se pozna?
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Pe Apr 29, 2016 18:51

ni honwava 4.0m z mehkim dnom
najdaljši je T38 - 376cm sem ga imel, pri glisiranju se zvije oz. prelomi prečno, približno nekje na polovici trupa
napihljivo dno sem pumpal tudi do 1,0 bara (0,8 bara je po navodilih) pa ni pomagalo
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Ne Maj 01, 2016 07:32

moj honwave je model T49AE in je po dokumentu dolg 3,95m in širok 1,89m, letnik 2009.

ne vem, težko rečem, da se je "prelomil", vsekakor tega se ni dalo čutit. verjamem, da je v teoriji to tema za debate, tudi verjamem, da se to zgodi v praksi...ampak s tem čolnom se to ni dogajalo...

verjetnost je samo, po mojem mnenju, če se podnice utrdi s stranskimi letvami napačno...so štiri letve, dve daljši, dve krajši... po navodilih jih je treba vstavit tako, da se na eni strani začne s krajšo, na drugi pa z daljšo letvijo, da si stojijo "diagonalno"... mogoče je to recept proti "zlomu"... lahko se krepko motim :oops:
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Maj 01, 2016 08:22

Tyson, saj ne , da se dobesedno prelomi, verjento je tukaj bolj mišljeno, da čoln ni povsem tog in ravno te stranske letve pri vožnji čez valove, pri upogibanju malo dihajo, ker se podnice malenkost premikajo, saj so le položene med dno in tube. Meni je pri prejšnjem 4m čolnu dvigovalo podnice vsaj za cm, dva, pri teh stranskih letvicah se je dobesedno slišalo pokanje...pri tem sedanjem 430 cm Missioncraftu, s katerim sem bil lani na ruti, sem ob plovbi med Ilovikom in Silbo ravno tako občutil malo zvijanja, sploh takrat, ko sem z vrha vala padel s premcem v naslednji val, edina rešitev je bil slalom med valovi, ker je bil val ravno tako dolg, da se je pri moji hitrosti in višini valov to zgodilo praktično na vsakem valu...
recimo tu, dvomim, da obstaja zložljiv gumenjak, ki tu ne bi zaškripal
:lol: :lol:

Slika
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Ne Maj 01, 2016 09:08

Razprava je bila o mehkem NOTRANJEM dnu
T40 (49 ne obstaja) ima alu dno ki je ok
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Ne Maj 01, 2016 09:46

Ja, Kondor, saj vem, moj odgovor je bolj namenjen Tysonu...kar se pa tiče tega gumenjaka za byboat...po moje je najbolj važno, da je PVC debel tistih 0,9mm...sem imel en čoln 0,75 mm, pa vem, da se bistveno bolj zvija, a menim, da pri dolžini 2,5m in razdaljah , na katerih bi Primzi plul to ne bi smel biti tak problem, če je napihljivo dno, v mirnem morju se sigurno ne bo zvijal...kar se pa PVC tiče, sam imam tudi rafte iz 0,9 mm PVC, lahko iz prve roke povem, da, če skrbiš za ta PVC kot treba, pomeni, da ga enkrat do dvakrat na leto premažeš z zaščitno snovjo, so po petih letih redne uporabe še danes povsem uporabni, predvsem pa bistveno cenejši...pa so neprimerno bolj obremenjeni kot bi bil en by-boat

No, Primzi... z napihljivimi podnicami , moje mnenje in velik plus , ti čolni imajo eno dobro lastnost, to je ... zadaj , tam kjer je krmna deska prilepljena na tube , imajo preko prvega sloja še dodatno dodan en ojačan del ...večinoma se vsi čolni najprej odlepijo ravno na tem delu
http://www.mission-craft-shop.de/epages ... cts/100341
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Ne Maj 01, 2016 13:03

tudi v mirnem morju se zvija
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Maj 02, 2016 07:23

kondor88 napisal/-a:Razprava je bila o mehkem NOTRANJEM dnu
T40 (49 ne obstaja) ima alu dno ki je ok

moj honwave je model T49AE in je po dokumentu dolg 3,95m in širok 1,89m, letnik 2009.

nočem se kregat, ampak ta oznaka "T49AE" je na prometni od čolna!!!
oznaka T40 pa tudi velja, le v dokumentu je uradno T49AE zapisano... in ne vem, zakaj je tako...če googlam na temo T40 honwave, pokaže vse, na T49AE pa nič...
najbrž pa sem z.ebal temo... :oops:
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Maj 02, 2016 07:32

Pinosat...
na svojem manjšem gumenjaku sem se naučil gledat vrzeli med valovi, iskat doline, da čimmanjkrat udarim čelno na val... se še vedno zgodi, ampak ta način vožnje prihrani cele zobe, sesedanje notranjih organov in hrbtenice in na koncu prihranim čolnu nepotrebne udarce...tako sem ugotovil, da gumenjaki zelo lepo "pojedo" bočne valove pod rahlim kotom...moja vožnja zgleda kot slalom, če so visoki valovi, ampak grem hitreje in mirneje od ostalih...
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Maj 02, 2016 09:09

Tvoj ni in ne more bit t49, ker ga nikoli niso proizvajali, v vpisniku lahko piše tudi 149 pa bo še vedno t40. Sicer pa poglej na ploščico ki je na čolnu. V kapitaniji pa mnogokrat delajo nesmisle, joj kaj vse sem že videl. Zadnjič sem bil na pregledih čolnov izven kapitanije. .. Ta kapetan, ki ga imajo v nekaterih temah za tita, nima pojma...
Sicer pa pazi ko boš prodajal čoln, če boš oglaševal t49, te ne bodo jemali resno
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Po Maj 02, 2016 10:54

Sicer pa pazi ko boš prodajal čoln, če boš oglaševal t49, te ne bodo jemali resno

vzeto na znanje :wink:
čoln in ploščica sta na Lastovu... trajalo bo, da pridem do nje, zato sem prepisal direkt iz prometne...takle mamo zapisano!
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Po Maj 02, 2016 11:43

So se zatipkali. 9 in 0 sta si zelo blizu.
Ljubitelj narave

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti