Urnik lučkih kapetanij

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

DuKa
Desetnik

OdgovorNapisal/-a DuKa » Sr Maj 25, 2016 17:17

Kaj je neškodljiv prehod teritorialnega morja se ve. Po "pomorskem zakonu" bi torej lahko plul npr. iz Kopra do Splita brez prijave. Vendar imajo Hrvati drugače pisano "notranjo/policijsko" zakonodajo, ki predvideva, da se moraš obvezno prijaviti v prvi luki, ko zapluješ v njihove teritorjalne vode (ne notranje). Referenca kateri zakon je pa ti ne znam povedati. Zgoraj napisano mi je pred leti razlagal kapitan iz Zadarske kapitanije.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Maj 25, 2016 17:32

DuKa napisal/-a:Kaj je neškodljiv prehod teritorialnega morja se ve. Po "pomorskem zakonu" bi torej lahko plul npr. iz Kopra do Splita brez prijave. Vendar imajo Hrvati drugače pisano "notranjo/policijsko" zakonodajo, ki predvideva, da se moraš obvezno prijaviti v prvi luki, ko zapluješ v njihove teritorjalne vode (ne notranje). Referenca kateri zakon je pa ti ne znam povedati. Zgoraj napisano mi je pred leti razlagal kapitan iz Zadarske kapitanije.

Daj še enkrat preberi moj odgovor, to je drugi post.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
DuKa
Desetnik

OdgovorNapisal/-a DuKa » Sr Maj 25, 2016 21:09

pajer1 napisal/-a:
DuKa napisal/-a:Kaj je neškodljiv prehod teritorialnega morja se ve. Po "pomorskem zakonu" bi torej lahko plul npr. iz Kopra do Splita brez prijave. Vendar imajo Hrvati drugače pisano "notranjo/policijsko" zakonodajo, ki predvideva, da se moraš obvezno prijaviti v prvi luki, ko zapluješ v njihove teritorjalne vode (ne notranje). Referenca kateri zakon je pa ti ne znam povedati. Zgoraj napisano mi je pred leti razlagal kapitan iz Zadarske kapitanije.

Daj še enkrat preberi moj odgovor, to je drugi post.

.

Prebral tvoj post...prebral pa tudi ostale poste za tvojim... in zato napisal kar sem napisal.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Maj 25, 2016 21:56

Glej, pišemo v temi pravila in zakoni!Regule so regule, tu ni šale ali prilagajanja.

V tej temi ni pojmov lahko bi, naprimer, rekel da se sme, rekel da se ne sme, itd....predvideva, ....

Pred leti je bilo tako, danes je pa tako.

Res se mi ne da popravljat tvoje trditve , ki so zavajujoče.
Vse je napisano.
Vključi funkcijo išči!

.
pajer 1

fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Maj 25, 2016 22:00

No, zdaj pa imamo, ko nič nimamo....🙃.
Me res zanima, kako postopajo veliki ladjarji v HR vodah? Pa menda kdo ne misli, da se linija npr. iz Ancone v Zadar ustavlja zaradi prijave kjerkoli drugje? Ali pa velike turistične križarke?
Po mojem kar velja Pomorski zakonik oz. mednarodno pomorsko pravo. Direkt od A do B (če je v obeh točkah mejna kontrola in seveda brez ustavljanja) in tako bom tudi postopal.
Če bodo pa težave pa poročam.
DuKa
Desetnik

OdgovorNapisal/-a DuKa » Če Maj 26, 2016 13:34

Ravnokar klical Umag 00 385 52 741 662 na kapitanijo ...evo link do ostalih kapitanij http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9014

...kjer so potrdili kar sem prej napisal. Hrvati so pred časom izdali (Uredba za dolozak, borovak...) kjer je definirano da "strana jahta" mora iti v prvo luko na prijavo....

Kdor še vedno ne verjame, naj pa sam pokliče in se prepriča.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 26, 2016 15:24

Tukaj je ta famozna uredba:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2189.html
ampak jaz nisem našel da piše, da "strana jahta" mora v prvo luko na prijavo.
Jaz se prijavim in odjavim ali v Novigradu ali v Poreču in vedno povem od kod sem prišel oz. kam sem namenjen (ker me itak vprašajo) pa mi nikoli niso rekli, da sem v prekršku in da bi se moral prijaviti ali odjaviti v Umagu.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Maj 26, 2016 16:57

DuKa napisal/-a:Ravnokar klical Umag 00 385 52 741 662 na kapitanijo ...evo link do ostalih kapitanij http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9014

...kjer so potrdili kar sem prej napisal. Hrvati so pred časom izdali (Uredba za dolozak, borovak...) kjer je definirano da "strana jahta" mora iti v prvo luko na prijavo....

Ne zapenjam se , ampak uredba je podzakonski akt. Seveda se jo upošteva enako kot zakon, katerega uredba razjasnjuje, urejuje, .....

Še enkrat!!!!

Ko vplujete v HR morje ste se dolžni prijaviti na področju županije, ki pokriva določeni del HR morja.
Se pravi, ko vplujete na severu mimo Savudrije, imate na voljo kar nekaj možnosti, kjer opravite vse v vezi z vplutjem. Zadnja je v Puli.
Ko pa zaplujete v notranje vode, je pa obvezna prijava na najbližjo kapitanijo ali izpostavo.

Enostavno in tako je!

Velikokrat sem preplul ta del in ni bilo nikoli težav s prijavo. Največkrat sem jo opravil v Rovinju, pa tudi v Puli sem že bil na prijavi. Samo puljska je žalost, ker se vleče do nje.

.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Maj 26, 2016 17:00

DuKa napisal/-a:Ravnokar klical Umag 00 385 52 741 662 na kapitanijo ...evo link do ostalih kapitanij http://www.mppi.hr/default.aspx?id=9014

Daj razsvetli me, kje v uredbi piše, kar trdiš!

Pa ne potem najti razliko med notranjimi vodami intakodalje.

.
pajer 1

DuKa
Desetnik

OdgovorNapisal/-a DuKa » Če Maj 26, 2016 18:28

EDO napisal/-a:Tukaj je ta famozna uredba:
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2189.html
ampak jaz nisem našel da piše, da "strana jahta" mora v prvo luko na prijavo.
Jaz se prijavim in odjavim ali v Novigradu ali v Poreču in vedno povem od kod sem prišel oz. kam sem namenjen (ker me itak vprašajo) pa mi nikoli niso rekli, da sem v prekršku in da bi se moral prijaviti ali odjaviti v Umagu.

Hvala za uredba in hvala za informacijo.
Mogoče so v Umagu plačani po število jaht, pa so malo dodali, da je treba priti k njim :)
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Če Maj 26, 2016 20:44

Ne v zakonu ne v uredbi ne najdem zapisa, kjer piše da se moraš obvezno prijaviti v kapetaniji ali izpostavi županije kjer si vstopil v teritorialne vode :roll: .. pa sem prebral oboje kar nekajkrat.. In tudi po moje, kot si jaz tolmačim 21. čl. Pomorskega zakonika o neškodljivem prehodu je to, da lahko zaplujem v teritorialne vode RH na območju Savudrije in se po plutju samo po teritorialnih vodah, prijavim naprimer šele recimo na Unijah ali Susku ali še južneje.. brez da bi se prijavljal v kateri puljski izpostavi ali v sami Puli.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 26, 2016 20:46

Jaz sem bil v Umagu 3 krat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Tako prepotentnih tipov v uniformah, kot sta bila tipa ob mojem obisku nisem videl niti v JLA.
Ampak od takrat je minilo več kot 10 let. Morda je sedaj bolje.
To kar pravi Pajer je čisto prav razen tisto o županiji - tega jaz v uredbi ne najdem. Če si enkrat v notranjih vodah se moraš prijavit v najbližjem mejnem prehodu. Konfiguracija istrske obale pa ti skoraj onemogoča, da bi prišel v notranje vode, če le ne vijugaš preblizu obale. Od Pule naprej pa je zgodba popolnoma drugačna.
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Če Maj 26, 2016 21:05

EDO napisal/-a:Jaz sem bil v Umagu 3 krat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Tako prepotentnih tipov v uniformah, kot sta bila tipa ob mojem obisku nisem videl niti v JLA.
Ampak od takrat je minilo več kot 10 let. Morda je sedaj bolje.
To kar pravi Pajer je čisto prav razen tisto o županiji - tega jaz v uredbi ne najdem. Če si enkrat v notranjih vodah se moraš prijavit v najbližjem mejnem prehodu. Konfiguracija istrske obale pa ti skoraj onemogoča, da bi prišel v notranje vode, če le ne vijugaš preblizu obale. Od Pule naprej pa je zgodba popolnoma drugačna.

Edo.. prosim nehaj s takimi no... teritorialno morje je široko 12 milj (skoraj 24 km!). Zdaj pa pojdi iz Savudrije na "odprto" morje za to razdaljo in naredi tam pikico A. Potem pojdi do Kamenjaka in nato isto razdaljo na morje in naredi tam še eno pikico B. In si zberi točko C med Sevudrijo in pikico A in nato pojdi še na eno točko D med Kamenjakom in pikico B. Zdaj pa poveži točki C in D z ravno črto (glej, da ne boš risal črte čez obalo, notranje vode ali otok). To meni pomeni, da boš plul v teritorialnem morju in se to šteje za neškodljiv prehod - ravno (no mogoče od Kemenjaka dol z malim zamikom) do Suska, kjer se mirne duše prijaviš. Jaz to tako razumem in res ne vem v čem vi vidite problem in prekršek neprijave.
aleks09
Admiral

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Če Maj 26, 2016 21:11

Pa da si/vam dodam, da se 12 milj šteje od temeljne črte (črta med notranjimi vodami in teritorialnemi vodami) ven na odprto morje. In po teritorialnem lahko pluješ tudi cik-cak.. samo v notranje ne smeš zapluti , ker ti sicer takoj "propade" neškodljiv prehod.

Širina 12 milj je pa sicer točno 22 km in 224 m. :wink:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Maj 26, 2016 21:37

aleks09 napisal/-a:Pa da si/vam dodam, da se 12 milj šteje od temeljne črte (črta med notranjimi vodami in teritorialnemi vodami) ven na odprto morje. In po teritorialnem lahko pluješ tudi cik-cak.. samo v notranje ne smeš zapluti , ker ti sicer takoj "propade" neškodljiv prehod.

Širina 12 milj je pa sicer točno 22 km in 224 m. :wink:

Neškodljiv prehod je prehod in ni plutje po teritorjalnem morju.
Po tvojem tolmačenju ne gre za neškodljiv prehod. Kam pa prehajaš?

Res mi ni jasno, kaj ste zapeli za oslovo senco?

.
pajer 1

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti