Yamaha 5 in glisiranje na gumenjak 2.7m

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

kristof
Poročnik fregate

Yamaha 5 in glisiranje na gumenjak 2.7m

OdgovorNapisal/-a kristof » Ne Avg 14, 2016 21:40

Pozdravljeni,

Imam motor yamaha 5 2T in gumenjak zray 2.7m z letvenimi podnicami. Problem je sledeč, s tomos 4 ta komplet glisira (če sem samo jaz gor), ko pa sem poiskusil yamaha 5 pa se zgodi sledeče. Ko dam gas najprej traja kakšno sekundo da izglisira, potem zelo pospeši, po 5-10 sekundah pa se motor zvrti v prazno in zadeva neha glisirati.. nato lahko spet normalno pospešim in včasih glisira malo dlje (do 30 sekund) ampak vedno se potem motor zvrti v prazno..

Ko se vozimo trije se nikoli ne pojavi da bi se motor zvrtel v prazno (res pa da takrat motor ne glisira).

Poskusil sem spreminjati naklon motorja glede na steno kjer je motor pritrjen. Tam je 5 nivojev za nastavitev, vendar če povečujem kot med steno in propelerjem se zgodi da sploh ne izglisira.

Propeler na Yamahi je je 7 1/8 x8b
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Ne Avg 14, 2016 22:23

Da ne pride kavitacijska plošča od Yamahe previsoko (višje od Tomosa) in ko izglisira ni več oprijema elise :?:
Kaj se zgodi, če se, ko izglisira presedeš bolj nazaj in morda s tem omogočiš boljši opijem elise :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 15, 2016 06:07

Obstaja možnost da imaš prekratek prop in ima le ta prevelike obrate in začne kavitirat. Poskusi takrat ko zglisira popuščat gas do te meje da še vzdržuješ glisiranje. Letveno dno pa tudi lahko dela penasto vodo ki propu ne paše najbolj...
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » Po Avg 15, 2016 08:20

Tole z presedanjem nazaj bom naslednjič poskusil, ko grem na vodo. Je pa kar problem, ker ko "zagrabi" propeler pospeši na enkrat in me je skoraj dol vrglo ko sem se presedal.

Glede spreminjanja gasa sem pa tudi poskušal, torej da zglisiram potem pa dam manj gasa, ampak ni nobene razlike. Glisiranja nisem mogel vzdrževati, zmeraj se je propeler zavrtel v prazno

No včeraj je bilo tudi kar valovito morje, mogoče je še to vplivalo.
zonzi
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a zonzi » Po Avg 15, 2016 11:06

To se dogaja tudi na mojem 210cm gor je Yamaha 4. V primeru, da sva na čolnu 2, ta ne zglisira in ga lahko turiram do konca. V primeru, da sem sam, čoln zglisira, plopeler pa se vsake toliko časa zvrti v prazno. Potem mu odvzamem gas in spet zagrabi.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 15, 2016 11:14

kristof napisal/-a:Tole z presedanjem nazaj bom naslednjič poskusil, ko grem na vodo. Je pa kar problem, ker ko "zagrabi" propeler pospeši na enkrat in me je skoraj dol vrglo ko sem se presedal.

Glede spreminjanja gasa sem pa tudi poskušal, torej da zglisiram potem pa dam manj gasa, ampak ni nobene razlike. Glisiranja nisem mogel vzdrževati, zmeraj se je propeler zavrtel v prazno

No včeraj je bilo tudi kar valovito morje, mogoče je še to vplivalo.

vedno varovalko in kabel okoli roke/noge/na pas zapet
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Avg 15, 2016 11:51

Zna biti, da se naredi zračni mehur in propeler potegne zrak.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 15, 2016 11:57

meni je na searayu z 10ko tomosam konstantno sesalo ko si šel na max pa da so bili manši valčki. Poden je raven kot element.
kristof
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a kristof » Po Avg 15, 2016 13:08

Ja varovalko bom vgradil.

Drugače pa ja pomoje se naredi zračni mehur pri propelerju.. Se bojim da bo edina rešitev drug motor ali drug čoln.

S tomos 4 nisem imel nikoli problema da se je zavrtel v prazno, res pa da tudi ni vedno glisiral, če je bilo malo več vetra že ni izglisiral.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Avg 15, 2016 13:37

lej, jaz sem mel z-raya 500 (3.6 metra) in je vedno pri glisiranju na polnem gasu cez kak valcek mal "zabrencal". To je coln za drkarijo pri obali ne da bos glisiral med otoki.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 15, 2016 14:02

Gliserji z ravnim dnom morajo imeti propeler globje. Včasih je bila večina trupov ravnih pri krmi in takrat so imeli dve "kavitacijski". Ena normalna in ena polovična malce višje. Ta druga je morala biti v liniji z krmo, tista prava je pa resnično opravljala funkcijo antikavitacijske plošče. V naših časih ima večina čolnov globji v in se je lahko višje dvignilo propeler.

Ko potegne zaglisira, dvigne rit in propeler potegne zrak. Dvomim, da bi presedanje nazaj veliko pomagalo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov