Razlika v porabi goriva med različnimi trupi
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
SR 290 napisal/-a:Ja pa saj to ni res! Tebi sem takrat odnehal, ker se z bidri nima smisla bost, Admin je pa dovolj izobražen, da mu ne bi bilo treba pisat takih lapsusov.
Ne razumem kako po tem odebeljenem stavku sploh še lahko kdo pomisli, da Admin ne tolče megle?Dobro, ti kot zafrkant si premaknjen ali pa dovolj žleht, da prcaš, ampak če resno misliš...
![]()
Zdaj se pa za daljši čas poslavljam od foruma, tega mi res ni treba. Zmagal si NF, umikam se tvojim nebulozam. Admin, ti pa kar lepo nadaljuj v svojstvenem razumevanju zakona o ohranitvi energije, morda boš na koncu stolkel Newtona in atomsko fiziko in dobil nobelovo nagrado za književnost. Z tem kar sem zjutraj citiral si na dobri poti, če uspeš dokazat te čudne stavke.
Moraš se zavedat da je eno teorija drugo pa praksa.
To da se imaš za znanstvenika in talaš mnenja katere samo ti imaš prav, se je za zamislit.
A se zavedaš koliko napačnih podatkov o propelerjih si že dal ko si računal po tvojih tablicah.
Vedi samo eno. Vsi smo zmotljivi. Velikost človeka pa je v tem da prizna zmoto, ne pa da vstajaš kot osel in trdiš da imaš prav samo ti vsi ostali pa so za tebe bebci.
novi fosil......teorija mora delovati v praksi, sicer je teorija napačna in je že šla v pozabo.
pride pa do odstopanj med teorijo in prakso zaradi morebitnih poenostavitev v teoriji (predpostavk) in neupoštevanja ali zanemarjanja vplivov okolja, ki jih je marsikdaj praktično nemogoče vključiti v teoretične izračune. ( v konkretnem primeru bi lahko govorili o vplivu valovanja, pluskanja v čoln, temperaturi in slanosti vode, obliki nadgradnje čolna in vpliva na veter itd. itd...
načeloma pa mora praksa potrdit teorijo sicer ni vredna počena groša.
pride pa do odstopanj med teorijo in prakso zaradi morebitnih poenostavitev v teoriji (predpostavk) in neupoštevanja ali zanemarjanja vplivov okolja, ki jih je marsikdaj praktično nemogoče vključiti v teoretične izračune. ( v konkretnem primeru bi lahko govorili o vplivu valovanja, pluskanja v čoln, temperaturi in slanosti vode, obliki nadgradnje čolna in vpliva na veter itd. itd...
načeloma pa mora praksa potrdit teorijo sicer ni vredna počena groša.
Teorija gor ali dol, žal nobena trditev ne drži:
Praksa vedno potrjuje teorijo (če je ta pravilna, seveda), razlika je samo v tem, da je v praksi po navadi še slabše, kot napove teorija.
Za primer, premikanje bremena levo in desno na isti višini - NE opravljaš dela zaradi mase!
Premikanje vozila po ravni cesti na enaki nadmorski višini - NE opravlja dela zaradi mase!
Letenje letala na enaki višini - NE opravlja dela zaradi mase!
Plutje čolna, upam da je jasno da drugače kot po ravnem čoln ne more - NE opravlja dela zaradi mase!
Praksa vedno potrjuje teorijo (če je ta pravilna, seveda), razlika je samo v tem, da je v praksi po navadi še slabše, kot napove teorija.
Mogoče nebi bilo slabo če bi si tole prebrali.
Saving Fuel on Your Recreational or Charter Boat
Alaska Sea Grant Marine Advisory Program University of Alaska
https://drive.google.com/open?id=0ByYWB ... XB5MzVjZGs
Saving Fuel on Your Recreational or Charter Boat
Alaska Sea Grant Marine Advisory Program University of Alaska
https://drive.google.com/open?id=0ByYWB ... XB5MzVjZGs
Overall vessel weight is critical in planing vessels. Since it takes 2.5 extra horsepower
to plane each additional 100 lbs, an extra gallon per hour of gasoline is burned for each
additional 400 lbs in passengers, fuel, and gear.
Minimize weight by leaving behind anything you don’t need. Reduce wind resistance
if possible. Don’t carry around more fuel (while remembering the one-third rule) and
water than you need for the trip.
Nazadnje spremenil AEgir, dne Pe Avg 19, 2016 11:06, skupaj popravljeno 1 krat.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
igor_k napisal/-a:Teorija gor ali dol, žal nobena trditev ne drži:Za primer, premikanje bremena levo in desno na isti višini - NE opravljaš dela zaradi mase!
Premikanje vozila po ravni cesti na enaki nadmorski višini - NE opravlja dela zaradi mase!
Letenje letala na enaki višini - NE opravlja dela zaradi mase!
Plutje čolna, upam da je jasno da drugače kot po ravnem čoln ne more - NE opravlja dela zaradi mase!
Nisem rekel da teorija ne gre skupaj s prakso. Se pa včasih razhajata. Prav tako so pogledi različni. Iz katerega konca gledaš. Nekdo bo videl tako drugi drugače. Za to smo tukaj da kako stvar prokomentiramo. Tudi sam sem postrelil veliko kozlov. To je življensko.
Res pa se čudim SR290 da tako vztrajno želi trditi da ima samo on prav.
Vse O.K. Ne bi razpravljal o Newtonovih zakonih in kdo ima prav. Veliko vas je iz stroke in zagovarjate svoje znanje. Prepričan sem, da ima vsak od vas tudi prav.
Težava je le, ker večina postov nima namena pomoči prvotnemu vprašanju, ampak kazanju "mišic". Potem pride še malo napačne retorike in žaljenje nasproti mislečih, pa smo tam. Sledi užaljenost v stilu "V jok, pa igrače, pa na drevo!"
mamamicka je postavil smiselno popolnoma drugačno prvotno vprašanje. Pa poglejte, kam smo prišli.
Če gledamo praktično. Kaj vsi ti posti in teorije pa izračuni rabijo uporabniku čolna s 40 konjsko dvotaktno Yamaho, ki se 14 dni fijaka okoli avtokampa, kjer je stacioniran?
Težava je le, ker večina postov nima namena pomoči prvotnemu vprašanju, ampak kazanju "mišic". Potem pride še malo napačne retorike in žaljenje nasproti mislečih, pa smo tam. Sledi užaljenost v stilu "V jok, pa igrače, pa na drevo!"
mamamicka je postavil smiselno popolnoma drugačno prvotno vprašanje. Pa poglejte, kam smo prišli.
Če gledamo praktično. Kaj vsi ti posti in teorije pa izračuni rabijo uporabniku čolna s 40 konjsko dvotaktno Yamaho, ki se 14 dni fijaka okoli avtokampa, kjer je stacioniran?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 18:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Debata je sicer za moje pojme konstruktivna, vendar je način komuniciranja v riti.
Sam sem v dvomih, ce je v deplasmanu poraba res premosorazmerna s težo, ampak pomojem vseeno pa to bolj drži, kot trditev @admin a, da teža nima veze. Voda je težka in jo je treba izpodrivati. Po moji kuharksi logiki seveda. Sam imam premajhen coln, s premajhno porabo, da bi lahko zadevo izmeril. Napake bi bile prevelike. Bi pa, ker me to zanima...
In tu bi se komentiral še @Texa
Drži, da praviloma vsak čoln vse porabi. In poraba niti ni tako pomembna, če imas zacetkom sezone budget 1000€ in ga pač požgeš med otoki okoli marine. Podobno je, če avto vedno tankas za 50€ pač nimaš občutka o porabi in ceni... Ko zmanjka ponovis vajo, pri colnu pa nehas pluti.
Če pa si z motornjačo na morju 1 mesec in imaš cilj priti do črne gore in si ogledati otoke in mesta pa je poraba še kako pomembna. Če si ribič je poraba tudi zelo pomembna. Kolega gre iz kvarnerja v Zadar z okolico okoli 10-15x na sezono. pa ene 5x produži na Jabuka... Vmes pa vsaj tolikokrat iz Rijeke na Lošinj in okolico. Pri teh razdaljah pa se pozna vsak deciliter na miljo. Njegove cifre za gorivo so 5 mestne, pa ima čoln, ki gre pomojem tudi na prikolico(25ft)
In res ne razumem. Avte kupujete dizle, cimvarcnejse pri barkah pa vsi govorite v smislu 100 litrov gor ali dol... Jaz ce lahko prisparam 10 litrov sem vesel in to zelo. In sem tudi jih prisparal. Pa to na colnu, ki porabi 2-3 deci na miljo!!!
Skratka za tiste, ki delajo 100 in več ur oziroma 1000NM in več, je poraba zelo pomembna
Bodimo vsi manj vehamentni pa bo super...
@Tex vzel sem samo tvoj zapis za razmisljanje. Vse yapisano ne leti nate, da ne bo slucajno kake slabe volje.
Sam sem v dvomih, ce je v deplasmanu poraba res premosorazmerna s težo, ampak pomojem vseeno pa to bolj drži, kot trditev @admin a, da teža nima veze. Voda je težka in jo je treba izpodrivati. Po moji kuharksi logiki seveda. Sam imam premajhen coln, s premajhno porabo, da bi lahko zadevo izmeril. Napake bi bile prevelike. Bi pa, ker me to zanima...
In tu bi se komentiral še @Texa
Drži, da praviloma vsak čoln vse porabi. In poraba niti ni tako pomembna, če imas zacetkom sezone budget 1000€ in ga pač požgeš med otoki okoli marine. Podobno je, če avto vedno tankas za 50€ pač nimaš občutka o porabi in ceni... Ko zmanjka ponovis vajo, pri colnu pa nehas pluti.
Če pa si z motornjačo na morju 1 mesec in imaš cilj priti do črne gore in si ogledati otoke in mesta pa je poraba še kako pomembna. Če si ribič je poraba tudi zelo pomembna. Kolega gre iz kvarnerja v Zadar z okolico okoli 10-15x na sezono. pa ene 5x produži na Jabuka... Vmes pa vsaj tolikokrat iz Rijeke na Lošinj in okolico. Pri teh razdaljah pa se pozna vsak deciliter na miljo. Njegove cifre za gorivo so 5 mestne, pa ima čoln, ki gre pomojem tudi na prikolico(25ft)
In res ne razumem. Avte kupujete dizle, cimvarcnejse pri barkah pa vsi govorite v smislu 100 litrov gor ali dol... Jaz ce lahko prisparam 10 litrov sem vesel in to zelo. In sem tudi jih prisparal. Pa to na colnu, ki porabi 2-3 deci na miljo!!!
Skratka za tiste, ki delajo 100 in več ur oziroma 1000NM in več, je poraba zelo pomembna
Bodimo vsi manj vehamentni pa bo super...
@Tex vzel sem samo tvoj zapis za razmisljanje. Vse yapisano ne leti nate, da ne bo slucajno kake slabe volje.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Osebno sem vas že vsaj 10x opozoril na polno luno in ta ima na vsakega posameznika svoj vpliv. Ne razumem pa zakaj je potrebno biti zraven pri razpravah še žaljiv.
Drugače pa me moti tale stavek: To kjer si pa našel maso v citiranem besedilu zgoraj, je pa sprememba kinetične energije, torej, če se objekt giba po spremembi višine (dvigovanje bremena, vzpenjanje letala, avtomobil po klancu navzgor....) in takrat ima na delo vpliv tudi sila teže, ki jo povzroča masa... Vendar pa je morje za enkrat še popolnoma ravno, torej nimamo te komponente, da bi na vrh hriba pluli, haha.
Za mene je ritje gliserja pred hitrostjo glisiranja podobno kot vožnja v klanec in ravno tako teranje izpodrivca preko njegove hitrosti. Če se motim naj me kdo popravi, ampak, če ga gledaš iz profila vozi v klanec pa čeprav je ta klanec kratek oz. se odmika.
Drugače pa me moti tale stavek: To kjer si pa našel maso v citiranem besedilu zgoraj, je pa sprememba kinetične energije, torej, če se objekt giba po spremembi višine (dvigovanje bremena, vzpenjanje letala, avtomobil po klancu navzgor....) in takrat ima na delo vpliv tudi sila teže, ki jo povzroča masa... Vendar pa je morje za enkrat še popolnoma ravno, torej nimamo te komponente, da bi na vrh hriba pluli, haha.
Za mene je ritje gliserja pred hitrostjo glisiranja podobno kot vožnja v klanec in ravno tako teranje izpodrivca preko njegove hitrosti. Če se motim naj me kdo popravi, ampak, če ga gledaš iz profila vozi v klanec pa čeprav je ta klanec kratek oz. se odmika.
Nazadnje spremenil kocka, dne Pe Avg 19, 2016 14:02, skupaj popravljeno 1 krat.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
mamaMicka napisal/-a:Debata je sicer za moje pojme konstruktivna, vendar je način komuniciranja v riti.
Točno to kar pravi mama Micka.
Nivo komunikacje mora biti malo boljši. Žaljenje je nepotrebno.
Vsakdo se se kdaj zmoti in to ni poraz temveč novo spoznanje.
Se pa mi zdi da je sedaj na forumu dosti manj nestrpnosti kot v začetku leta.
kocka napisal/-a:Osebno sem vas že vsaj 10x opozoril na polno luno in ta ima na vsakega posameznika svoj vpliv.
Kocka tebi dam čisto prav.
Luna vpliva na ljudi. To opažam pri svoji ženi
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta