F70 letnik 2014 in 2013
Razlika v porabi goriva med različnimi trupi
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
za vse tri motorje, ki sem jih imel je ta stran z prikazom porabe bila na mestu.
http://www.boat-fuel-economy.com/outboa ... ion-liters
http://www.boat-fuel-economy.com/outboa ... ion-liters
Guma je guma, zaenkrat.
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
Da ne bo tema zamrla sem danes govoril z domnačinom ki se mi je pohvalil, da njegov 4 taktbi Tohatsu 4 konje prabi samo 2,5 litra na uro pri hitrosti 5 milj na barkači 6m. Res se sliši zelo malo. Potem pa sem se vrgel na izračun in ugotovil da je to cca 10 % manj kot porabim sam pri glisiranju okoli 45 km/h.
Slišalo pa se je zelo lepo.
Torej moja poraba na 100 km je okoli 32 l.
Tohatsu pa 28 l.
Čas vožnje 5x manjši.
NOVI FOSIL napisal/-a::D
Da ne bo tema zamrla sem danes govoril z domnačinom ki se mi je pohvalil, da njegov 4 taktbi Tohatsu 4 konje prabi samo 2,5 litra na uro pri hitrosti 5 milj na barkači 6m. Res se sliši zelo malo. Potem pa sem se vrgel na izračun in ugotovil da je to cca 10 % manj kot porabim sam pri glisiranju okoli 45 km/h.
Slišalo pa se je zelo lepo.
Torej moja poraba na 100 km je okoli 32 l.
Tohatsu pa 28 l.
Čas vožnje 5x manjši.
to po mojem misljenju ni realen podatek. 2.5l kuri tak motor na wot. WOT pa za 5kn ni potreben na 6m barkaci v lepem morju.
Moje misljenje!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kontakt:
NOVI FOSIL napisal/-a:mamaMicka napisal/-a:NOVI FOSIL napisal/-a::D
to po mojem misljenju ni realen podatek. 2.5l kuri tak motor na wot. WOT pa za 5kn ni potreben na 6m barkaci v lepem morju.
Moje misljenje!![]()
Koliko po tvojem mišljenju, je razlika za enako pot pri približno enaki teži za 4KM in 70 KM motor v procentih
Če ugibam... oba v deplasmanu 20%, 70HP v glisiranju 30 in več %
jaz imam secer 5m coln. 5HP manj kot pol gasa za 5kn. Ce ugibam 1L na uro.
8 konski za 5kn tako malo gasa za 5kn da je kdaj celo kihnil.
Pa racunaj, da 5m coln pri 5kn ze rine na val, ni vec optimalen deplasman!!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Za vse, malo za hec
Nisem uspel prebrat vseh postov, na eni tretji strani sem obupal
. Drži pa par stvari, naj jih nekaj naštejem:
- vsako leto je ista tema o porabi
- vedno je špetir okoli tega, nekaj se vas skrega, če bi bili v živo, bi se še stepli
- gorivo je običajno najmanjši strošek barke na letnem nivoju
- Kdor nima za bencin, nafto, ali jadra in ostalo kramo vsake toliko let, naj se ne gre navtike, navtika ni poceni!
- vsako plovilo ima svoje lastnosti, obliko, namen, posledično tudi porabo. Če bi obstojala oblika, ki bi bila boljša od druge, bi vsi vozili enake čolne (mogoče tankerje
, ka bi bilo smešno po jadranu od zaliva do zaliva, na kopanje...) !
- enako velja za obremenitve, eni tako, drugi drugače, če bi bili vsi isti in imeli enake namene, bi vozili enake barke, kot sem napisal že zgoraj
- Na barki gre običajno za uživanje na takšen ali drugačen način, eni lovijo, drugi smučajo/športajo, tretji se sončijo, četrti držijo svojo samo (ali tujo) za rit, peti se kurčijo.., gre za uživancijo ne pa par eur ali litrov gor ali dol
- pa nikjer nisem našel najpomembnejšega podatka - piromiljo oziroma kolk pira gre na miljo uživancije, po moje potrošeno pivo stane več kot gorivo, še posebej, če so prisotni gosti. A za količino popitega pira (vina sorry za tiste, ki imate raje druge supstance - vinomilja))se pa še niste skregal ali pripravili kakšne tabele, računalnike za izračun, ali Union zadene bolje Žuje...
Jejhata, jejhata, upam, da ste se vsaj malo nasmejal in ste bolše volje. če se vam zdi, da vam barka potroši preveč, jo pač prodajte in si kupite kajak, ne bo več teh težav, piromilja ali vinomilja pa bo mogoče še večja... Če pa vam kuri premalo, pa si kupite večjo, bo garant kurla več, sam bo pa za pir mogoče manj ostalo
.
- vsako leto je ista tema o porabi
- vedno je špetir okoli tega, nekaj se vas skrega, če bi bili v živo, bi se še stepli
- gorivo je običajno najmanjši strošek barke na letnem nivoju
- Kdor nima za bencin, nafto, ali jadra in ostalo kramo vsake toliko let, naj se ne gre navtike, navtika ni poceni!
- vsako plovilo ima svoje lastnosti, obliko, namen, posledično tudi porabo. Če bi obstojala oblika, ki bi bila boljša od druge, bi vsi vozili enake čolne (mogoče tankerje
- enako velja za obremenitve, eni tako, drugi drugače, če bi bili vsi isti in imeli enake namene, bi vozili enake barke, kot sem napisal že zgoraj
- Na barki gre običajno za uživanje na takšen ali drugačen način, eni lovijo, drugi smučajo/športajo, tretji se sončijo, četrti držijo svojo samo (ali tujo) za rit, peti se kurčijo.., gre za uživancijo ne pa par eur ali litrov gor ali dol
- pa nikjer nisem našel najpomembnejšega podatka - piromiljo oziroma kolk pira gre na miljo uživancije, po moje potrošeno pivo stane več kot gorivo, še posebej, če so prisotni gosti. A za količino popitega pira (vina sorry za tiste, ki imate raje druge supstance - vinomilja))se pa še niste skregal ali pripravili kakšne tabele, računalnike za izračun, ali Union zadene bolje Žuje...
Jejhata, jejhata, upam, da ste se vsaj malo nasmejal in ste bolše volje. če se vam zdi, da vam barka potroši preveč, jo pač prodajte in si kupite kajak, ne bo več teh težav, piromilja ali vinomilja pa bo mogoče še večja... Če pa vam kuri premalo, pa si kupite večjo, bo garant kurla več, sam bo pa za pir mogoče manj ostalo
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem se nasmejal, ampak razni tvoj 'hec' ponavljajo v več ali manj vsaki temi o porabi.
Primer:
To je poskušala biti tehnična tema
- Pri obalni plovbi kje, kjer so črpalke na gosto, je morda res videti, da je edini problem porabe denar.
Tam kjer ni, pa je lahko problem akcijski radij (doseg motornega plovila z gorivom, ki je 'na krovu'). Res so tisti, ki jim med plovbo zmanjka goriva, čudovita pobuda za salve smeha 'dobronamernih' 'zrelih' 'pomorščakov' - podobno kot 'čarteristi', ki nerodno poskušajo pristati ali izpluti.
Toda če se to zgodi, ko je vreme pasje, ko SeaHelp ne izpluje... poraba preneha biti hecna reč, zlasti če se ti znajdeš na taki barki s praznim tankom.
Primer:
- Majhna jadrnica , ki jo je v brezvetrju gnal Tomos okrog 4 konje s kakimi 5 vozli. Potem transfer - po poti, kjer vmes ni bilo črpalke. Nekaj kant goriva, iz izkušenj znano, kako daleč prideš na 20 litrov...
Pa je pred tisto potjo tisti Tomos prišel v roke malomarnega serviserja in po tistem 'servisu' lastnik barke tistemu tomosu ni več zaupal, in nabavil Tohatsu 9 konjičkov. Vse lepo dela, v kantah od prej znana potrebna zaloga goriva z dobro rezervo za načrtovano pot. Izplujejo...
Na pol poti, krepko daleč od črpalk med otoki, zmanjka goriva. In jadra v brezvetrju ne pomagajo dosti, zaloga pitne vode je tudi že bolj kratka...
To je en aspekt porabe, ki tistim, ki se ne oddaljijo od črpalk ali imajo velike tanke, nekako ne pride na misel, razen kot povod, da se lahko komu smejejo.
To je poskušala biti tehnična tema
- Tako je tudi mM v prvem prispevku vprašal. Nekaj ljudi tudi na forumu skuša razmeti, kako plovila in njihovi pogoni delujejo, in kaj je kje boljše, in kaj je boljše v kakem drugem primeru.
Že pri drevakih je prišlo prav, če jih je kdo izboljšal. In na galejah se je dalo povečevati hitrost s tem, da si naložil še kako vrsto veslačev, ampak za večjo razdaljo jih je bilo treba hraniti, in to hrano (pa tudi če je bila črviva) je morala ladja nesti. In če je bila s tem težja, je nekoč nehalo biti koristno, da bi naložil še kakšno vrsto veslačev.
In če ne bi bilo takih, ki skušajo razumeti, je vprašanje, če bi že prišli do drevakov.
Priznam pa, da so se tule zgoraj že 'zaštrikali' in nekateri tudi že pred vama zezali...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 17:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta