Sonicus Ud Istre napisal/-a:Tole temo sem parkrat prebral, pa bi vseeno še vprašal za čisto konkreten primer:
Kupil bi rabljen gliser, cca 5-6 m, za 5-10 jurjev. Od maja/junija do nekje avgusta/septembra bi ga imel v vodi nekje v severozahodni Istri (Umag, Novigrad). Da si vsaj delno pokrijem stroške nabave, vzdrževanja, priveza itd., bi ga ponujal v najem v tednih, ko ga ne rabim.
In me zanima:
- ali lahko uradno to sploh počnem kot fizična oseba?
- kaj moram zrihtati od birokracije, da ne kršim pravil?
- ali je kaj lažje, če ustanovim firmo ( pa za moment ne razglabljamo koliko je komplikacij in stroškov s tem) in je firma lastnik čolna?
- če delam po domače, koliko je šans, da imam pizdarijo?
Na čisto vse ti ne znam natančno odgovorit ker ne vem kako imajo Hrvati rešeno možnost zaslužka kot fizična oseba. Za branjevke in ribiče so verjetno vseeno malenkost milejši zakoni kot za posameznika, ki opravlja dejavnost. V tem primeru dejavnost izposoje plovila.
Če boš ustanovil podjetje z dejavnostjo izposoje plovila bo moral biti čoln kot prvo registriran za komercialne namene. Registracija je v tem primeru tudi na Hrvaškem na dve leti (ali tudi tehnični pregled, ne vem). Po vsej verjetnosti moraš skleniti drugačno zavarovanje, kot ga skleneš za fizično osebo. Ali je kasko potreben ali ne ne vem. Bilo bi možno.
Kako bi se v tem primeru zmenil za privez zopet vprašanje. Ali lahko na komercialnem vezu oddajaš plovilo se moraš v Novigradu pogovorit z Eciom. Tam je on gazda
Sem se pa lansko leto pogovoarjal z enim gospodom, ki je bil zainteresiran da bi skupaj kupila plovilo (sam je imel lastniški vez v Piranu) in bi se to plovilo dajalo v najem/izposojo. Vendar me je tudi sam hitro opozoril, da bi moral biti v takšnem primeru neko nujno ves čas na obali, kjer bi moral nuditi celotno podporo najemniku. V primeru, da bi se kaj zgodilo s čolnom si verjetno predstavljaš koga bi stranka prvo klicala in kako bi reševalsituacijo od doma po telefonu. Potem je tu fino opravljati še kakšen nadzor nad najemniki, tako da za te hece reci piši potrebuješ osebo, ki bo ves čas na obali in še en dodaten čoln.
Lahko pa pokličeš enega izposojevalca, ki na bolhi reklamira Baylinerja pa ga malo povprašaš kako ima sam to rešeno.
Rentanje je fino, če osebo, ki ji boš rental čoln poznaš in zaupaš. Z njim pa lahko spišeta neko izjavo in jo potrdita pri notarju na Hrvaškem, kjer bosta napisala, da predajaš osebi tej in tej čoln v upravljanje. Ampak če se bojo stranke vsakotedensko menjale, bi bila kar hitro šansa da te poštudirajo...
Moje mnenje.
LP