Nasvet za zacetnika v jadranju

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » So Maj 06, 2017 12:31

Hvala za odgovor.... malce sem si pogledal se to pa sem se potem odlocil, da bo za zacetek vseeno napihljiv. Na obale pa se res ne bom mogel kar zapeljati... bo treba malo paziti ampak bo ze nekako... sploh poleti ni panike. :).

Vceraj sem ga sestavil danes ga grem pa malo preizkusit na jezero, da vidim, kako bo slo. Zavzame pa precej vec prostora, kot sem sprva mislil.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » So Maj 06, 2017 21:52

Manjša jezera so zakon za majhne katamarane, ker ni valov in trupa lepo drsita po vodni gladini (pa še izpiranje soli na domačem dvorišču odpade). Drugače je na morju. Če se le da, izbiram zavetrne obale otokov ali celine, kjer ni valov. Slaba stran plovbe v bližini zavetrne obale je običajno neenakomeren veter tako po jakosti kot po smeri. Na odprtem so vetrne razmere dosti bolj stabilne, a se je treba spopadati z valovi. Takrat je najlepše, če jih dobivaš v krmo ali polkrmo.

In? Si imel kaj vetra?
Mirno morje in široko obzorje.
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » Pe Maj 12, 2017 20:24

Ognjeni krst je dal preko, vetra je bilo dovolj za prvic... celo malo prevec na trenutke, ker se moram navadit na plovilo, vrvi, jadra,...
Gre pa tudi v slabem vetru precej lepo. Bilo je nekaj surferjev in takrat, ko so se oni mucili, da so sploh obstali na deski, sem se jaz lepo vozil mimo.
Ko je pa potegnilo pa je tudi letelo lepo, ceprav ga nisem se upal testirat, da ne bi naredil kake neumnosti in pristal v vodi. Je pa pri valovih in vecji hitrosti hitro precej mokro ampak to je bilo za pricakovat. Najbolj so me presenitili pospeski, ki so precej podobni, ce ne boljsi kot pri surfu. Se pozna, da je lahek in da ni dosti upora v vodi. Par tednov se imam, da se malo navadim nanj preden ga spravim v morje. Bom pa verjetno imel kar nekaj vprasanj, ko bom malo kilometrine nabral :)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Maj 12, 2017 21:30

15 let nazaj sem imel manjši katamaran. Da se malo izpopolnim (kak obrnit katamaran, če se prevrne itd.) sem šel v tole šolo jadranja s katamarani:

http://greece.wildwind-segelurlaub.de// ... election=1

https://www.youtube.com/watch?v=De-TtuPpK8U
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » So Maj 13, 2017 21:36

Kar dobro ga preizkusi v vse smeri glede na veter. Še najpomembneje pa je, da preizkusiš postavljanje prevrnjenega katamarana na vodi. Če si na manjšem jezeru, to ne predstavlja neke nevarnosti. Če je lahek, ga lahko prevrneš sam, za mojega rabim pomočnika. Na plitvini (voda do pasu) eden povleče za dvižnico jadra, drugi blokira pomikanje trupa. Prevrnjenega potem potisneš na globino in stran od morebitnih kopalcev in povadiš dvig. Izkušnje pridejo prav, ko gre zares, s tem da je takrat treba računati še z vetrom.
Se spominjam pred leti sem jih ob taki vaji dobil rahlo po buči, ker se ob omahu trupa v vodo nisem dovolj umaknil pod trampolin. Vredna izkušnja za primer, ko bo šlo zares. No, pri tvojem se kake buške ni za bati, ker je trup bolj mehek. Se pa lahko pokaže kaj drugega, ki ti kasneje prav pride.

Kako pa je šlo z registracijo? Območje plovbe in to?
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » To Maj 16, 2017 09:30

Pobiral sem ga ze na testiranju... pa ni ravno neki problem, je pa res, da nekega vetra ni bilo. To bom preizkusil ob prvi priliki. Sem si pa na vrv s katero ga pobiram navezal karabin nekje na robu katamarana in malo dlje naredil zanko, ker je problem kar tako splezat nazaj na katamaran. Tako si bom pa lahko naredil "zanko" v katero bom stopil malo pod vodno gladino, da bom lazje prisel nazaj na katamaran v primeru neprostovoljnega kopanja :).

Registracija ipd. je pa na vrsti v petek, ce bo vreme, da se mi splaca it na morje, ce ne bom pa prestavil za kak teden.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Maj 18, 2017 20:16

Jutri (petek) bo ob naši obali suho in toplo vreme. Popoldne bo celo zapihal zmeren jugo, tako da vetra vsekakor ne bo manjkalo.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Maj 25, 2017 08:13

Trenutno sem tudi jaz v fazi registracije katamarana. V Kopru dajo za D kategorijo 1000m od obale.. tako da grem proti Izoli.
Po katerem jezeru jadras potepuhec?
potepuhec
Desetnik

OdgovorNapisal/-a potepuhec » Če Maj 25, 2017 08:59

Eto morski krst je za mano :). Vetra ne samo, da je bilo dovolj, na trenutke ga je bilo celo prevec. Edina tezava je bila, da je pihal v sunkih... tako sem se enkrat celo neprostovoljno skopal. Katamaran se sicer ni prevrnil sem pa imel ravno dovolj casa, da sem sprostil glavno jadro.
K sreci je punca ostala na njem in me je prisla iskat... drugace bi imel precej plavanja. Poceni sola.... naslednjic se v takem primeru cisto iz preventive privezem, ker ce se ne obrnes, katamaran nadaljuje pot sam od sebe.
To je bila poceni sola :). Kako pa vi resujete morebitne tezave pri nenacrtovanih kopanjih?

Moj katamaran je C kategorije in sem dobil temu primerno plovno. Do sedaj sem jadral na Velenjskem, ker je blizu. Smartin je se blizje ampak ni vredu, ker je iz vseh koncev delno zaprt in ni konstantnega vetra... pa se vrtinci se. Nacrtujem pa tudi kak izlet na Vrbsko ter ostala A jezera Neusiedler see blizu Dunaja, bi naj bil se posebej primeren za jadranje zaradi vetra ipd... v nacrtu je tudi Italija s S jezeri ter Madzarsko morje... ampak to v roku parih mesecev.

Ce pozna kdo se kaksno vredu jezero za jadrat se seveda priporocam za info.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Maj 25, 2017 09:33

Ja, poznam take začetniške prigode. Verjetno si jadral v burji, ko praviš, da je pihalo v sunkih? Kje pa točno?
To je dobro, da si imel še nekoga na krovu. Jaz vsakemu nejadralcu, ki ga peljem po odprtem morju, demonstriram, kaj naj naredi, če padem v morje (zavoj v veter, odklop jadra, veslo ali krmilo v roko). Obvezno je treba na sebi imeti jopič. Privezovanje na barko se mi nekako ne zdi varno. Jaz v primeru močnejšega vetra lansiram 20 m plavajoče oranžne vrvi, ki je privezana za krmno prečko. Ko se katamaran prevrne in zdrsneš tudi sam v vodo, ti je običajno na dosegu roke, a zavedati se je treba, da prevrnjen katamaran pluje hitreje, kot ti plavaš. Po prevrnitvi se ga ćimprej primeš, vrv je le za dodatno varnost, če se kaj zalomi.
Tudi sam sem kot začetnik doživel nekaj podobnega v Paškem zalivu v burji. S kolegom sva se bližala strmi obali, ko je sunek vetra nenadoma spremenil smer in premca sta zarila pod vodo. Krmo (z nama vred) je katapultiralo v zrak in prepričana, da se bo jadrnica prevrnila, sva z višine enih 2 metrov skočila v morje. Ko sva priplavala na površje, sva presenečena videla, kako katamaran neprevrnjen in brez posadke jadra naprej. K sreči naju je počakal ob strmi skalnati obali, kjer ni toliko pihalo. Škode na njem praktično ni bilo nobene.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Maj 25, 2017 10:14

Ce pades s katamarana je fajn ce sam zavije in se ustavi, ali prevrne. Meni se prevec zavija v eno stran. Ce spustis krmilo in gre cisto naravnost ni v redu. Jaz bi na oba smernika na isto stran nalepil kos poliesterskega traka. Toliko da ko spustis krmilo cisto narahlo zavije v veter..
Jaz sem tudi veckrat na Velenjskem.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Maj 25, 2017 10:52

potepuhec napisal/-a:Ce pozna kdo se kaksno vredu jezero za jadrat se seveda priporocam za info.

Kaj pa naše Bohinjsko? Jaz sem tam jadral trikrat. Lepo piha, ko je napovedan JZ veter (običajno kak dan pred poslabšanjem vremena). Sicer pa je tudi tu na forumu kak član, ki boljše pozna tamkajšnje razmere. Tudi ne vem, kako je zadnje čase s plovnim režimom. Jaz sem avto parkiral na plačljivem parkirišču v Ukancu, katamaran pa sestavil na bližnji plaži.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Maj 25, 2017 14:34

Mi je rekel pravkar v Izoli na kapetaniji da se z D kategoriji ne sme vozit po Slovenskem morju.. Ker ni zaliv in obmocje zavetja. Je rekel da je v Italiji par takih varnih zalivov tu jih pa ni. Mi imamo odprto morje takoj ko smo do kolen v vodi.. Kupis barko potem se pa z njo ne smes vozit. Jo bom dal na kompost zvecer pa bom rajsi bicikel gonil..
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Maj 25, 2017 15:06

To mi je pa čudno. Potem tudi s kajaki in podobimi plovili ne bi smel pluti v slovenskem morju.
omas
Admiral

OdgovorNapisal/-a omas » Če Maj 25, 2017 16:03

Ne vem. Ti kapitani so cudni modeli. Sem mislil da so samo dohtarji nad nami navadnimi terci, pa sem se zmotil. Smo mi pol ni dogo nic pa so dohtarji, pol spet dolgo nic pa pridejo Kapitani. Vsak si vse po svoje razlaga vendar vedno na skodo stranke, nikoli v dobro nas. Sam da te cim bolj j....o. Kot cariniki vcasih v jugi.
Ga bom probal na Hrvaskem registrirat. Drugace pa kompost..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov