Vožnja skupne d.m. nad 3,5t na hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

Vožnja skupne d.m. nad 3,5t na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Avg 14, 2009 09:16

Pozdravljeni
Imam os. avto, ki ima v homologaciji dovoljeno "skupno tehnično dovoljeno maso" 2880 kg. Z tem avtom bi rad na morje vlekel prikolico, z gumenjakom, ki ima v homologaciji "skupno tehnično dovoljeno maso" 750 kg. Skupaj bi torej bilo 3630 kg, kar presega 3,5 t in zato v sloveniji potrebujem kategorijo E k B. Zanima me, kako je z tem na hrvaškem? Ali imajo tudi oni tak zakon? Naj povem še to, da moja skupna teža ne bo presegala 3500 kg!
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Avg 14, 2009 09:37

Žal je na Hrvašekm isto, kot s SLO potrebuješ izpit EkB...
preverjeno na PP Poreč, Krk, Opatija ter mejni PP Rupa in ta pri Buzetu...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Avg 14, 2009 10:36

Matejc, hvala za hiter odgovor!
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » Pe Avg 14, 2009 11:08

Ampak mislim, da vseeno lahko voziš z B kategorjo če masa avto+prikolica+tovor ne bo presegala 3,5t a ne?
Ker če že kontrolirajo tako dajo vse skup na tehtnico ... vsaj za te male dostavne tovornjake vem da je tako, ker jih lahko voziš z B, vendar zelo pogosto presežejo 3,5t in temu ustrezno so pogoste kontrole s tehtanjem.

Sem pogledal v vozniško in res piše, da največja dovoljena masa ne sme presegat 3,5t ... pa to res kontrolirajo in te kaznujejo če seštevek največje dovoljene mase malo presega 3,5t ... ti pa si težek manj?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Avg 14, 2009 12:14

Da se ne boste zanašali na tehtanje. Če vas bo ustavila policija, vam bo lepo seštela največjo dovoljeno skupno maso vozila in prikolice, napisano v dovoljenju, homologaciji ali ploščici, pa če tudi boste imeli prazen avto in prazno prikolico. Če vam številke v prometnem dovoljenju oz. homologaciji presegajo limit, vam upoštevajo to maso in ne dejansko tehtano maso vozila in prikolice. Z tehtanjem vam bodo samo ugotavljali, če ste ali niste presegli največjo dovoljeno skupno maso, ki je zapisana v dokumentih vozila.
Pred kakšnim tedom sem gledal oddajo, kjer so nemški policisti na avtocesti kontrolirali prikoličarje. Pri tehtanju so ugotovili, da je bilo 80% prikolic (v glavnem počitniške prikolice) preobremenjenih. Zajebavali so jih celo zaradi nepravilno naloženega tovora oz. razne počitniške opreme v prikolicah. Prav smešno je bilo gledat posnetke, kako so vozniki razno kramo iz prikolic tiščali v avtomobile, ki so na koncu izgledali kot Turki, ki se selijo domov. A policija je bila neizprosna, mnogi so celo del opreme pustili v kontejnerju, samo, da so lahko nadaljevali pot. Celo družino z malimi otroci so zadržali. Najmanjši je imel otroški sedež, malce večji ne. Pa so lepo čakali na parkirišču, da se je ata odpeljal kupit še en otroški sedež, pa so lahko nadaljevali.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Pe Avg 14, 2009 13:12

Ja ni kaj! Jaz si ne upam iti na cesto, pa čeprav bom lažji kot 3,5t. Raje vzamem lažji avto, saj jih je več pri hiši. Kaj pa, če sem slučajno udeležen v prometni nesreči, kjer nisem jaz povzročitelj? Verjetno bi zavarovalnica najprej od mene zahtevala fotokopijo vozniškega, kjer pa bi mi manjkala kategorija EkB. In tako bi se lahko za odškodnino pod nosom obrisal ali pa celo plačeval za koga drugega! Mar ne?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Avg 14, 2009 13:23

Ja, praksa kaže, da navadno ni težav, dokler se kaj ne zgodi......
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Pe Avg 14, 2009 20:22

Pozdravljen BLISS,

Ne verjamem, da imaš osebni avto z maso 2880kg. Tisto kar ti piše v homologaciji je je NDM-največja dovoljena masa vozila se pravi: masa vozila plus masa tovora plus potniki. NDM=masa vozila plus N-nosilnost. Nosilnost pa je kot že rečeno masa tovora plus potniki.
NDM pa velja tudi za skupino vozil ali drugače, vlečno vozilo z prikolico. Skupna teža skupine vozil (vlečno plus prikolica) ne sme presegati 3500kg če želiš voziti z B. Prav tako ne sme biti priklopno vozilo težje od vlečnega. V nasprotnem rabiš B plus E.
Preveri težo avta, pa prištej težo prikolice pa boš videl kje si.

LP[/img]
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Avg 14, 2009 22:31

A so pri nas ali pa na HR na cesti že kdaj komu stehtali prikolico s čolnom?
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Avg 14, 2009 22:50

Meni še niso tehtali,na carini mi pa vedno pregledajo papirje :!:
Ure dnevi leta tečejo....
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » So Avg 15, 2009 00:52

Nisem dobro prebral uvodno temo od BLISS-a, zato sem mislil, da ima osebni avto teže 2880kg, gre pa za NDM avtomobila.
Žal moraš imeti BkE.

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Avg 23, 2009 20:35

.

Zajebavali so jih celo zaradi nepravilno naloženega tovora oz. razne počitniške opreme v prikolicah. Prav smešno je bilo gledat posnetke, kako so vozniki razno kramo iz prikolic tiščali v avtomobile, ki so na koncu izgledali kot Turki, ki se selijo domov. A policija je bila neizprosna, mnogi so celo del opreme pustili v kontejnerju, samo, da so lahko nadaljevali pot. Celo družino z malimi otroci so zadržali. Najmanjši je imel otroški sedež, malce večji ne. Pa so lepo čakali na parkirišču, da se je ata odpeljal kupit še en otroški sedež, pa so lahko nadaljevali.

Saj ne da bi širil temo, ki je pač zakon in tu ni dileme.

Omenit je pa potrebno, da Policija v načelu ne zajebava, ampak izvaja zakon v interesu varnosti ostalih udeležencev v prometu. Se spominjate nepravilno naložene pločevine v kolutu s katero je prevoznik povzročil nesrečo s smrtnim izidom na primorskem. Lani je zgrmel na cesto rotor velikega generatorja na zahodni obvoznici na srečo brez žrtev. Vsak dan poslušamo o zaporah ali ovirah zaradi razsutega tovora po glavnih cestah.
In to delajo profiji! Sedanji način življenja je pač takšen, da, ko se odpravimo na dopust sosedje mislijo da se selimo, ker vzamemo s seboj potrebno in nepotrebno "šaro" za vsak slučaj če ....... bo mraz, sonce, dež
do hobi opreme itd. Ker nam povečana teža zelo spremeni tehnične sposobnosti naše lepe pločevine sem prepričan da je nesreč še malo, kar vidim, da ljudje privlečejo s seboj.

Ali veste, da je predpis koliko lahko prikolica pritiska preko vlečne kljuke na vozilo.

Me prav zanima kako bi reagirali kot oškodovanec, do nekoga, ki je preobložen.

Ni se za hecat! Pa sam izpit še narediš, da potem lahko začneš nabirat izkušnje.

Da bi tehtali osebna vozila s priklopnikom je zelo mala verjetnost, ker zmeraj pogledajo po papirjih dovoljeno skupno težo, ter seštejejo. Ko je pa že na oči preveč pa tudi to.

Znanec je plačal mastno kazen ko je z golfom peljal prazno dvoosno prikolico za avtovleko. Po papirjih je krepko presegal pa čeprav prazen. Kazen in pika!

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » Pe Jan 08, 2010 15:06

Ko masa prikolice preseže maso vozila in je pod 3500kg rabiš B+E, kako pa je v italiji ?
LP
Marko
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Jan 08, 2010 23:23

MARKO1977 napisal/-a:Ko masa prikolice preseže maso vozila in je pod 3500kg rabiš B+E, kako pa je v italiji ?
LP
Marko

Najbrž nima veze kako je v Italiji, ker tam verjetno voziš s slovenskim izpitom, ki ti to prepoveduje z B.
Glede na to da je tako SLO kot I v EU, najbrž velja enaka omejitev tudi v Italiji.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 09, 2010 09:18

.

To so predpisi, ki veljajo za celotno EU območje.

Večji "haklc" oz. zanka v katero se jih ujame največ, in to prav v Italiji, je največja dovoljena brzina. Ta je (zopet v celi EU) 80km/h. Velja za vsa priklopna vozila, ne glede na njeno izvedbo, ker so vse po vrsti brez ABS-a. (lahki priklopniki do 750kg NDM, počitniške prikolice in ostala priklopna vozila po namenu, avtoprikolice, za prevoz plovil in ostale namembne prikolice) Kazen je pa nekoliko različna, toda nižja od 300 EUR-ov mislim ni nikjer. Pa še pomembno je koliko prekoračiš to brzino. Pri kazni je pa tako, da načeloma lahko dobiš še prepoved vožnje, ki zopet velja za celo EU področje.

Še to:

Koliko dejansko tehta vse skupaj niti ni važno, ker se pogleda po homologacijskih papirjih, oz. prometnih dovoljenjih. Dejansko se tehtanje osebnih avtomobilov ne izvaja.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov