Bavaria 34 cruiser

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

Bavaria 34 cruiser

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Sep 09, 2009 22:09

Pozdravljeni jadralci. Naj najprej povem, da sem na jadrnici že sedel v marini, jadral - nikoli!
V glavo sem si ubil, da si bom poleg motornjaka (bavaria 33 HT) kupil še jadrnico in danes sem nekako "rezerviral" Bavario 34 cruiser letnik 2008. Jadrnica je testni model, res je dvokabinska in je bila v čarterju 9 tednov. Je zelo ohranjena in ima vso opremo, tudi komplet za čarter, rešilni splav, pomožni čoln, motor,.... Cena? Za gotovino 69.000 eur komplet! S takšno opremo je stala 104000, lani.
Zakaj jadrnico?
Imam željo, a to je zaenkrat le želja, da bi svoj 50. rojstni dan proslavil malo drugače. Odplul bi na daljšo večmesečno pot, po vzhodnem sredozemlju, malo bi plul sam,.... malo s prijatelji, ki bi si to želeli. Ker imam le leto časa, se bom moral pridno učiti, ker kot sem napisal, nimam blage veze o jadrih, krajšavah, vlečenju vrvi,..... Imam pa kar nekaj prijaznih morjeplovcev, ki so mi obljubili, da me bodo naučili.
Prebral sem si post z naslovom bavaria 36 in sem se kar malo ustrašil Arikija, pa potem se spet malo potešil z ostalimi, ki imate Bavario in jo hvalite.
In če priznam, čeprav moj motornjak malo kuri, me vseeno jezi. 400 litrov za 10 ur vožnje, kar je cca 400 eur, potem servisi - 2300 eur za en servis, na jadrnici baje pod 100 eur, .... in še mnogo drugih stvari.
Ali kdo pozna 34-ko in kako se vam zdi? Je potrebno biti na kaj posebno pazljiv?

LP in hvala za odgovore!
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Sep 09, 2009 22:20

Haloo, Novinec kaj ti pa je, jadrnica, štriki, rjuhe,... Daj še malo prespi in pridi jutri na srečanje da se pomeniva.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Sep 09, 2009 22:30

Upam, da pridem, danes sem bil operiran na glavi (posledica odločitve - ha, ha). Nimam kaj prespat. Obdržal bom tudi hitrega, bom pač en čas imel dve barki.

LP
:roll:

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Sep 09, 2009 22:54

:shock: :shock: :shock: :shock:

Nisem pričakoval od tebe. Je pa to odlična odločitev, da okusiš morje z ene in tudi druge strani...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Sep 09, 2009 23:01

Zanimivo, danes me vsi čudno gledajo ali pa obmolknejo, ko jim omenim, da si bom poleg motornjaka še jadrnico kupil. In ker sem bil danes res operiran na glavi, me je še sin, ki je trenutno na morju na barki, vprašal, če so me slučajno pregloboko zarezali? ha, ha!
Če najdem primerno zimsko kapo, pridem jutri na srečanje.
Čakam na pozitivne odgovore lastnikov jadrnic in predvsem Bavarijinih jadrnic.

LP

Matter
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Matter » Če Sep 10, 2009 03:16

Žal ne morem pomagat s preveč konkretnim odgovorom na tvoje vprašanje a sem se kljub temu želel javit, ker tudi sam gojim podobne, zaenkrat samo, želje. Upam da se ti uresničijo!

Mogoče samo osebno mnenje kar se tiče prostornosti. Bil sem na bavarii 36 in janneau 36. Janneau se mi je zdela bistveno bolj prostorna. Na daljši plovbi bi si sam tudi rajši želel francozinjo pod sabo..že zaradi občutka. Samo moje mnenje..

Lp
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » Če Sep 10, 2009 06:34

Saj niso tako slabe jadrnice, pravzaprav imam z njimi kar lepe izkušnje. Nekaterim stvarem se pač vidi da so narejene v velikoserijski proizvodnji. 34-tka je zadosti velika za daljša potepanja po Jadranu, pa tudi Sredozemlje ji ne bo preveč škodilo ob upoštevanju vremenskih neprilik. Tudi zanje velja, da prej odpove človek kot jadrnica.
Kar pogumno v nakup, z nasveti bomo že pomagali.
Veliko vetra in mirno morje
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » Če Sep 10, 2009 08:49

Čuješ prvi april je že mimo oziroma bo spet čez 7 mesecev.
če pa že delaš kalkulacijo-- jadrnica res potroši 4 litre na uro samo se pelje tudi 5 milj ti pa 23 pa porabiš 30 litrov na uro torej 4x5 je 20 litrov za isto pot kot ti pa 4 ure več kot ti hmm.Torej če te jezi poraba pri motornjaku te bo verjetno pri jaadrnici čas ki ga ti definitivno nimaš na pretek z tvojim življenskim delovnim slogom ker delaš dosti dosti preveč si prepriden,vsaj kolko te jaz poznam.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Sep 10, 2009 09:38

Morda ti lahko malce pomagam. Sam imam čolniček, da komaj prespim v njem, ampak plujemo okrog. Drugače dopust preživljam v hiši, č čolnom pa se odpravim na dnevne ali nekajdnevne izlete. Vsako leto pa navadno dva termina preživim na izposojeni jadrnici.
To sta dva, popolnoma ločena načina življenja, druži jo edino morje.
Motornjak zaštartaš, gas in si v eni uri skoraj 30 milj dalje. Sidraš, kopaš, uživaš in greš dalje.
Na jadrnici enako pot napraviš v 4-5 urah, ampak pluješ počasi, se ustaviš, greš naprej, skratka, ni divjanja. Poseben užitek pa je, ko razviješ jadra, ugasneš motor in slišiš še samo, kako reže valove, naštimaš si željeno glasbo in uživaš..... :idea:
Za mene je jadrnica tudi varnejše plovilo, kot motornjak. Če ti odpove motorizacija, se boš še v tako slabem vremenu izvlekel, spustil boš malo jader, daleč stran od obale in čakaš, da mine. Tudi v valovitem morju bo plutje z jadrnico in razprtimi jadri bistveno mirnejše, kot z motornjakom.
Boš pa zaradi ugreza z jadrnico morda prikrajšan za kak postanek v plitvem zalivu, ne boš se mogel vezat vsepovsod, kakšno relacijo boš moral zaradi premajhne globine obplut,..Tudi pri jadrnicah je tako, kot pri ostalih plovilih: večje, težje, ugodnejše je plutje. Jaz osebno najraje plujem tja od 38 naprej, pravi užitek pa je kakšna 50-ica....
Še enkrat, to je pač stil življenja. Predlagam, da preden napraviš kak neumen strošek, rentaj kakšno jadrnico, vzami s seboj koga, ki se na jadranje spozna in si privošči kak teden morja..... :idea:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Sep 10, 2009 10:00

Podobnega mnenja kot zlatko83 sem tudi jaz.
Če je denar brezpredmeten, potem je taka jadrnica za prvo izkušnjo gotovo primerna. Boš pač videl ali je to to ali pač ni.
Če je tudi tvoj čas brezpredmeten, potem nimaš kaj sfalit. Videl boš ali je to način življenja, ki ti ustreza ali pač ne.
Sicer pa bi tudi jaz predlagal najem jadrnice za ves tvoj projekt. Tako za uk, kot za večmesečno potepanje. Če boš videl, da je to to kar želiš, boš našel - če bo potrebno tudi čas in denar in si kupil svojo jadrnico.
če pa želiš občutiti morda še bolj pristno jadranje (v smislu smučanja), potem je pa za probat recimo starejšo Elan 430 (lahko tudi na kakšnem jezeru) ali pa HiTech Seascape 18.

Vsekakor mi je pa zelo všeč tvoja širina in vizija brez omejitev!
Nazadnje spremenil bouton, dne Če Sep 10, 2009 10:24, skupaj popravljeno 2 krat.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Če Sep 10, 2009 10:01

Novinec, očitno te je zadnji servis vrgel s tira!

Drugače pozdravljam tvojo odločitev, vendar bi se pridružil mnenju Zlatka83, da kot prvo rentaj jadrnico, da boš videl če ti sploh odgovarja. Z nakupom pa bi jaz še malo počakal.

LP Klemen
baldrick
Desetnik

OdgovorNapisal/-a baldrick » Če Sep 10, 2009 10:24

Meni kot jadralcu je takšna odločitev všeč :)

Jaz sicer najemam barke, nekje 4 tedne letno, tako da z lastništvom nimam izkušenj

Kar se Bavarie tiče, meni niso pri vrhu želja. Če imam izbiro, se raje spravim na francoze ali Elan. Na 34 še nisem jadral, sem pa kakšno leto nazaj na 37 Cruiser in je čisto v redu. V primerjavi z ostalimi je malce bolj "krava", ampak za turistično jadranje popolnoma sprejemljiva. Za pokrivanje Jadrana in Jonskega morja ne bi smel imeti problemov, ne glede na izkušnje.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Sep 10, 2009 11:45

Hmmm, zanimivi odgovori. Sem zelooo trmasta oseba in kar si zapičim v glavo, to skoraj vedno izpeljem, ne glede na žrtve (denar, čas, včasih zgrešena investicija, posel, zguba,...). Odločil sem se, da bi objadral Vzhodno Sredozemlje, za to potrebujem barko (bolj novo, da se kaj ne zgodi stari - slabe izkušnje), poleg tega sem v zadnjem času prebral 7 knjig o jadralcih, ki so prejadrali in objadrali svet, tu sem se še bolj navdušil. Za moje potrebe je dovolj barka 34 feetov in opremo, ki jo ima, saj nisem tekmovalec. Če mi ne bo sedla, jo bom pač prodal po končanem projektu, če mi sede jo obdržim, ker včasih imam polno glavo. Sedem v barko in grem za 10 dni proti jugu v neznano. Po 30 letih delovne dobe si to lahko privoščim. Zaposleni imajo delo in vedo kaj in kako delati. Današnje komunikacije pa so več kot dovolj za obvladovanje situacij, razen izrednih.
Naučiti jadrati verjetno ni problem, kot vsepovsod, vaja dela mojstra. Zdaj sem vsak vikend na morju z motornjačo, sedaj bom pač več na jadrnici. Obvladati bo potrebno kot pravi Gregor, rjuhe in štrike. Na motor se že znam voziti. Globina? Ja na to bo potrebno paziti, kot smo iz gumenjaka na gliser, tako iz gliserja na jadrnico.
Edino kar me je strah je "pljuvanje" po Bavarii. Tudi motorna Bavaria je iz iste fabrike, vendar ni tako "švoh", samo za ta denar ..... več kot dobra izbira. Z motorno sem največ do Črne gore in to morje poznam. Kako bo s 34 na drugih morjih, valovih, vetrih,.... tega me je malo strah. Proizvajalec pravi, da so barke narejene za huda morja, samo vsi mi dealerji pravimo tako, da so naše barke najboljše. O jadrnici nimam pojma ne J od jadrnice, a vem da se bom naučil (ne na motor) to zna vsak Čeh in Italjan. Jadrati!
Upam, da še dobim kaj konkretnega od poznavalcev trupa, jambora itd.

Hvala vsem!

LP

PS- Enkrat je en župnik na pogrebu dejal: Vsi boste enkrat umrli, mogoče tudi jaz! (in če mi je namenjeno, tam na vodi, potem je to usoda in ne zaradi trdnosti barke).

.

janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Sep 10, 2009 12:04

Ti kar kupi, vidim da te je že popolnoma prevzelo in ne boš več miren, če ne boš sprobal, to pa ni najbolj zdravo. :wink:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Če Sep 10, 2009 12:20

Novinec, haha, pol pa pozabi kopanje v Uliki, ker boš nasedu!!!
Pa mamo še en plac več na sidru :lol:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta