Licence morskega osebja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Pilot1234

Licence morskega osebja

OdgovorNapisal/-a Pilot1234 » Sr Dec 29, 2021 17:36

Pozdravljeni,
zanima me kakšni so koraki do službe na morju. Jasno mi je, da izpit za voditelja čolna omogoča zgolj rekreacijsko vožnjo, naslednja stopnička - mornar motorist pa naj bi že omogočala vožnjo potnikov na manjših ladjah. Ali obstaja še kakšna licenca, ki sledi mornarju motoristu, ali je naslednja stopnja tisto, kar pridobijo študenti FPP smer navtika. Kakšne so možnosti brez dokončane FPP?
Najlepša hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Re: Licence morskega osebja

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Dec 29, 2021 17:41

Pilot1234 napisal/-a:Jasno mi je, da izpit za voditelja čolna omogoča zgolj rekreacijsko vožnjo

Plovbo 8)
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Dec 29, 2021 18:49

Pilot1234 napisal/-a:Pozdravljeni,
zanima me kakšni so koraki do službe na morju. Jasno mi je, da izpit za voditelja čolna omogoča zgolj rekreacijsko vožnjo, naslednja stopnička - mornar motorist pa naj bi že omogočala vožnjo potnikov na manjših ladjah. Ali obstaja še kakšna licenca, ki sledi mornarju motoristu, ali je naslednja stopnja tisto, kar pridobijo študenti FPP smer navtika. Kakšne so možnosti brez dokončane FPP?
Najlepša hvala za odgovore.

res je po morju se pluje
v pristaniščih pristajaš in ne parkiraš

drugače pa ja, mornar motorist je boljše kot VČ
vsekakor so pa tukaj še druge opcije, od tujih plovnih dovoljenj do šole za kapitane, VSŠ in VŠ
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Dec 29, 2021 22:12

In imaš krmilo in ne volan :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » Sr Dec 29, 2021 22:46

Z zgoraj zapisanimi komentarji se glede plutja in pristajanja seveda strinjam, vendar pa v zadnjem stilu tega foruma ne pripomorejo ravno dosti k obogatitvi teme same. No, k temi.

KAJ na morju pa bi rad delal/a? Po napisanemu se orientiraš na krovno službo, ne strojnico. Omejitve mornar motorista so ti najbrž znane, drugače pa lahko dosegljive. Preskok z mornar motorista na profesonalne certifikate/pooblastila je velika, tako finančnega kot časovnega vidika. Če se omejim na SLO: z GEPŠ in FPP lahko po kadeturi na ustrezni barki lahko greš za 'častnika krovne straže na ladji z GT 500 ali več'. Razlika je potem, da pri napredovanju lahko z GEPŠ opravljaš "le": 'prvi častnik krova na ladji z GT med 500 in 3000' ter nato 'poveljnik ladje z GT med 500 in 3000', medtem ko s predhodno izobrazbo na FPP lahko opravljaš ta dva naziva za neomejen gross tonnage.
Lahko pa vse to in še več opravljaš v tujini na akademijah. Če so vse reči po STCW, se to seveda prizna tudi v Slo prek endorsmentsov na URSP. Več glede teh stvari ti natačno lahko pove ga. Lorna Prelaz na URSP, ki se s tem bavi 'za kruh' za razliko od mene.

Za natančne zahteve bi seveda moral pokukati v STCW konvencijo.

Tu je Uredba o pooblastilih pomorščakov in scroll na 11. člen za lažjo predstavo kakšni nazivi obstajajo. Kolikor vem se le častnik krova do GT 500 ter med GT 500 do 3000 ne izvaja.
Sea storm
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Sea storm » Če Jan 27, 2022 14:40

Torej najprej se je potrebno vprašati:
1. Na kakšnem tipu plovila bi želel opraljati gospodarsko dejavnost (ladja, jahta, čoln, jadrnica).
2. Kakšen bi bil obseg delovanja/plutja (Jadransko morje, coastal, offshore, ocean).
3. Velikost plovila. Pri tem ne govorimo več o dolžinskih enotah ampak o prostorninskih enotah BT (znaša 2.83 m3). Pove nam prostornino vseh zaprtih prostorov na plovilu.
4. Čin na plovilu: mornar, oficir, poveljnik (kapitan).
5. Ali gre za priložnostno delo, ali bo to bodoči poklic.
6. Koliko časa, financ sem pripravljen vložiti za pridobitev vseh ustreznih certifikatov in udeležbo tečaja.
7. Ali imam dokazano plovbo (Pomorska knjižica), s katero dokazujem koliko plovbe imam, na kakšnem plovilu (BT in da spada pod SOLAS konvencijo), območje plovbe.

Konkreten odgovor na tvoje vprašanje, kaj v Sloveniji lahko pridobimo več kot Mornar motorist. Brez da opravimo šolanje na FPP.
Fakulteta za Pomorstvo in Promet je v sodelovanju z URSP nedavno objavila nove Yachtmaster programe:
1. OOW (Officer of The Watch) 500 do 3000 BT
2. Master 500 do 3000 BT
3. Master do 500 BT

Za vse tri je potrebna plovbna doba. Bom preveril v program za vsak slučaj, ker nisem prepričan za točko 3 glede plovbne dobe.

Pred samo udeležbo na tečaju potrebno pridobiti kar nekaj certifikatov, ki so v skladu z STCW konvencijo: Advance Firefighting, ARPA (odvisno od certifikata), ECDIS (odvisno od certifikata), Helm Operator (odvisno od certifikata), GMDSS, Medical care, Medical First Aid, Basic training.

Tečaji za pridobitev posameznega certifikata trajajo od 3 do 10 dni. Basic certifikat npr, 3 dni, GMDSS 10 dni, itd.. Vsak od naštetih certifikatov ima izpit, ki se opravlja pred izpitno komisijo URSP.
Po pridobitvi vseh zahtevanih certifikatov se izvede tečaj (trajanje odvisno od certifikata od 20 do 25 dni) pridobitve naziva (navedeni v 3 točkah zgoraj). Prav tako tudi tu poteka izpit.

Sicer v tujini ponujajo veliko možnosti izobraževanj z različnimi omejitvami plovbe glede na območje in Bruto Tonažo.
Npr. RYA, visoki standardi za yachting industrijo (Warash Academy)...

To bi bilo na kratko. V kolikor bi koga več zanimalo sem na voljo preko ZS.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov