Mini jeklenka za potapljanje
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Mini jeklenka za potapljanje
Kaksne izkusnje priporocila glede mini jeklenk za potapljanje?
Menjat morm cinke na kobilici in spucat cink na peti. Pa za kdaj pa kdaj spucat alge dol.
Menjat morm cinke na kobilici in spucat cink na peti. Pa za kdaj pa kdaj spucat alge dol.
Re: Mini jeklenka za potapljanje
Ni tolk problem v jeklenki kot je napolnt jo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Kar nekaj opozoril tule:
viewtopic.php?f=26&t=14693&hilit=&start=15
viewtopic.php?f=26&t=14693&hilit=&start=15
Mogoče predvsem tole. Če boš spodaj pod kobilico vdihnil in prišel ven ne da bi izdihnil, je velika verjetnost pljučne embolije, kar navadno povzroči smrt. Tako da pazi kaj delaš s tem.
motorni
Ce si kje v Sloveniji, poklici, bomo resili, raje kot eksperimetrirat sam.
Rabiš 20l zraka na minuto. Seveda z globino poraba narašča, ker je tlak večji. Potem pa si hitro lahko zračunaš kakšen volumen ima mini jeklenka in kakšen tlak ima notri in za koliko minut imaš zraka. Skratka za take podvige je treba imeti vsaj 4l jeklenko na 200barov. Kot je kolega svetoval - raje se zmeni z nekom, ki se ukvarja s potapljanjem z avtonomno opremo in bosta zadevo hitro in učinkovito uredila.
-
CAR
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
1stofficer napisal/-a:Kaksne izkusnje priporocila glede mini jeklenk za potapljanje?
Jaz sem si v USA nabavil takšen komplet ravno za to kar ti iščeš. Vendar moraš biti previden jaz imam to za menjanje cinkov, čiščenje podvodnega dela ali pa za reševanje sidra, nikakor pa ne za potapljanje oz z drugimi besedami uporabim le do globine 5-7 metrov in še to priporočam nekaj znanja o potapljanju.Je pa za cca 15 min ko čistiš barko.
https://www.mantusmarine.com/mantus-scuba/
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
- 1stofficer
- Admiral
@Domi na Krku...
@CAR točno za to bi ustrezalo kar omenjaš. Za čistit in menjat cinke. Do max 2 m globine, kolikor je ugrez kobilice, cinki so na 1-1,5m.
@motorni me mora na 1-2m globine res skrbet to kar omenjaš v zvezi s pljučno embolijo? Vsekakor razumem da potapljanje ni šala ampak a velja enako tudi za take male globine in zelo kratek čas (2 minuti npr)?
Sem pa izvedel, da ima kolega na privezu vso opremo in bom letos rešil zadevo z njegovo pomočjo. Za naprej pa morda iskal neko tako ali podobno rešitev kot jo ima CAR. Po potrebi pa šel na kakšno dopdatno usposabljanje...
@CAR točno za to bi ustrezalo kar omenjaš. Za čistit in menjat cinke. Do max 2 m globine, kolikor je ugrez kobilice, cinki so na 1-1,5m.
@motorni me mora na 1-2m globine res skrbet to kar omenjaš v zvezi s pljučno embolijo? Vsekakor razumem da potapljanje ni šala ampak a velja enako tudi za take male globine in zelo kratek čas (2 minuti npr)?
Sem pa izvedel, da ima kolega na privezu vso opremo in bom letos rešil zadevo z njegovo pomočjo. Za naprej pa morda iskal neko tako ali podobno rešitev kot jo ima CAR. Po potrebi pa šel na kakšno dopdatno usposabljanje...
.
Fizika je pač zakon in se je ne da okoli prinest.
Liter zraka je liter, na desetih metrih je liter vdihnjenega še zmeraj liter, ko se dvigaš je pa vsak meter 10% več in na gladini ga je dva litra. !00% več, pa razmišljaj! nekako takole je to. Ne umre se prav hitro, toda pljučni mehurčki popokajo in pljuvaš kri, pa zgubiš kapaciteto pljuč.
@motorni me mora na 1-2m globine res skrbet to kar omenjaš v zvezi s pljučno embolijo?
Skrbet te mora, ker pritisk naredi svoje. Fizika začne delovat že pri dolžini dihalke pri prostem potapljanju brez aparatov. Poizkusi se z dihalko potopit tako, da si navpično in dihalka tik nad gladino, pa boš videl kako težko boš vlekel zrak. in to je samo 30cm.
.
Fizika je pač zakon in se je ne da okoli prinest.
Liter zraka je liter, na desetih metrih je liter vdihnjenega še zmeraj liter, ko se dvigaš je pa vsak meter 10% več in na gladini ga je dva litra. !00% več, pa razmišljaj! nekako takole je to. Ne umre se prav hitro, toda pljučni mehurčki popokajo in pljuvaš kri, pa zgubiš kapaciteto pljuč.
@motorni me mora na 1-2m globine res skrbet to kar omenjaš v zvezi s pljučno embolijo?
Skrbet te mora, ker pritisk naredi svoje. Fizika začne delovat že pri dolžini dihalke pri prostem potapljanju brez aparatov. Poizkusi se z dihalko potopit tako, da si navpično in dihalka tik nad gladino, pa boš videl kako težko boš vlekel zrak. in to je samo 30cm.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
in kje je problem ? v par evrih za en tečaj potapljanja ?
ce sem razumel imas sezono odkljukano ...torej ?
pred leti z enako idejo v debati z profesionalnim - poklicnim potapljacem prišel do enakega opozorila in končal na tečaju v Tivoliju. Pa še zabavno je bilo.
Nabavil mini jeklenko kasnje poleg velike. mala je na barki ves čas tudi če je potrebno komu kak propeler reševati...
Kupljena ni bila poceni a ima vse teste kot velike in ni noben problem nikjer napolnit...po potrebi pa tudi iz velike stočim za 1x ali 2x.
Osnova pa je ostati zdrav da ne rečem živ če si v kakšni vukoj*
lpp
ce sem razumel imas sezono odkljukano ...torej ?
pred leti z enako idejo v debati z profesionalnim - poklicnim potapljacem prišel do enakega opozorila in končal na tečaju v Tivoliju. Pa še zabavno je bilo.
Nabavil mini jeklenko kasnje poleg velike. mala je na barki ves čas tudi če je potrebno komu kak propeler reševati...
Kupljena ni bila poceni a ima vse teste kot velike in ni noben problem nikjer napolnit...po potrebi pa tudi iz velike stočim za 1x ali 2x.
Osnova pa je ostati zdrav da ne rečem živ če si v kakšni vukoj*
lpp
pojdi se z bikom bost!
- 1stofficer
- Admiral
Se strinjam, da je jeklenka na barki skor nepogrešljiva, nikol ne veškdaj bo treba kaj pomembnejšega porihtat pod vodo. V ta namen imam sicer gor itak že neopren, masko in plavutke.
Torej če prav razumem je treba izdihnit na isti globini kot si vdihnil ter se šele nato dvignit na površje, tačas pa držiš dih. Govorimo o do 2m kjer še ni treba razmišljat o izenačevanju pritiska. No kakrkoli, treba bo na tečaj kot kaže
Torej če prav razumem je treba izdihnit na isti globini kot si vdihnil ter se šele nato dvignit na površje, tačas pa držiš dih. Govorimo o do 2m kjer še ni treba razmišljat o izenačevanju pritiska. No kakrkoli, treba bo na tečaj kot kaže
Od mojega tečaja potapljanja je že skoraj 30 let. Kasneje sem naredi samo nekaj potopov in to je bilo to. Pod vodo smo bili le kratek čas, da dekompresije nismo delali. Smo pa jo potrenirali. Torej iz globine 20m smo na globini 3-5m počakali 2-3 minute.
Pravilo, ki smo ga takrat omenili, pri plavanju na površje je, da ne zadržuješ zraka, torej normalno dihaš. Hitrost , ne hitreje kot mehurčki.
Kaj je težava:
Vdih zraka na globini 10m bo na površini podvojil volumen.
Glede večjih globin od čiščenja barke, priporočam tečaj.
Pravilo, ki smo ga takrat omenili, pri plavanju na površje je, da ne zadržuješ zraka, torej normalno dihaš. Hitrost , ne hitreje kot mehurčki.
Kaj je težava:
Vdih zraka na globini 10m bo na površini podvojil volumen.
Glede večjih globin od čiščenja barke, priporočam tečaj.
1stofficer napisal/-a:Se strinjam, da je jeklenka na barki skor nepogrešljiva, nikol ne veškdaj bo treba kaj pomembnejšega porihtat pod vodo. V ta namen imam sicer gor itak že neopren, masko in plavutke.
Bistvo pri potapljanju z avtonomno potapljaško opremo je, da VES ČAS počasi izdihuješ. Torej vdihneš in nato ves čas spuščaš mehurčke (izdihuješ) do naslednjega vdiha. Vdiha torej ne smeš zadrževati. To je čisto na krato.
To se da vse na dah urediti?
Saj gres pac trikrat do kobilce. prvic, da ugotovis kaksno gedoro rabis(17?). Potem, z gedoro da odsraufas skoraj do konca. Tretjic se z ploscatmu odvijacem, da ga nezno pod stari cink protektor das, ce se ne uda sam in zroko odsraufas do konca. Ponovis na drugi strani. Za ciscenje si vzames kaksno uro casa. Treba paziti na CO2(upam, da nisem falil), ce je premalo casa med potopi. Ter v dveh ali vec dnevih(ce je colnicek veciji). Pa stari cinki so ostri in se zlahkoto porezes.
Seveda odvisno od posameznika.
Saj gres pac trikrat do kobilce. prvic, da ugotovis kaksno gedoro rabis(17?). Potem, z gedoro da odsraufas skoraj do konca. Tretjic se z ploscatmu odvijacem, da ga nezno pod stari cink protektor das, ce se ne uda sam in zroko odsraufas do konca. Ponovis na drugi strani. Za ciscenje si vzames kaksno uro casa. Treba paziti na CO2(upam, da nisem falil), ce je premalo casa med potopi. Ter v dveh ali vec dnevih(ce je colnicek veciji). Pa stari cinki so ostri in se zlahkoto porezes.
Seveda odvisno od posameznika.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 5 gostov