malo okrog drsenja

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral

malo okrog drsenja

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Avg 09, 2024 18:31

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: malo okrog drsenja

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Avg 10, 2024 04:00

Super članek, hvala!
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Avg 10, 2024 08:13

Žal je članek nastajal ravno v obdobju, ko je bilo stopničasto dno moderno in so povsem zanemarili paad kel, ter varnost.
Dno z eno stopnico jeučinkovitejše od tega z dvema, ali več, vendar je strašno nevarno in primerno izključno za dirkalne gliserje pri katerih se zelo pazi na lego težišča. Če to razmerje porušiš le malo naprej se gliser nenadoma zavrti okrog prednje stopnice in posledice so praviloma grde.
Paad kel je najprimernejša oblika dna za gliserje pod 10 m in z manjšo specifično težo. Ob pojavu močnih in lahkih izvenkrmnih motorjih je ta oblika doživela renesanso, saj npr. Velociti VR1, ali Tuff 28 in 34 dosegajo hitrosti primerljive katamaranom in so relativno varni gliserji.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Avg 10, 2024 12:00

Obsežno gradivo! Raj ne preberem vsega da ne bom kje začel po flexerci gledat :lol:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Avg 10, 2024 22:39

Sem nekje videl da obstaja keel pad retrofit kit ampak ne najdem. Kaj to se prišraufa na poden zadaj al?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Avg 11, 2024 00:20

To je “smuča” po celi dolžini gredlja. Sem jo naredil na opatiji in je bil drug svet. Kot bi bil čoln en meter daljši.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 11, 2024 09:14

Celo dno mora biti namenjeno temu. Nisem prepričan, a se mi zdi, da bi lahko paad kel razdelil na dva različna efekta.
1.) Paad kel brez aerodinamičnega vzgona. Smučka ti dvigne plovilo iz morja, ampak hitrost je še premajhna, da bi dno zajadralo na talnem efektu.
Dno ima navadno po dva deflektorja (špric kante) in bočna deflektorja. Prvi deflektor ob paad kelu je normalne velikosti in voda špricne iz paad kela čez njega, drugi defl. je pa večji in ko te začne dvigovat prevzame funkcijo boka, da obdrži stabilnost plovila. V tem režimu se gliser obnaša povsem običajno in še ni chine walka.
Taka vožnja je še povsem pod kontrolo. Ob preveč trima te mehko odstavi iz chine walka na način, da gliser popolnoma brez kontrole ostro zavije v levo ali desno. Občutek je strašljiv, ker nimaš nobene kontrole dokler se hitrost ne zmanjša.
2.) Ob višjih hitrostih, po moje nekje nad 55-60 vozlov postanejo aerodinamične sile dovolj velike, da poizkušajo dvignit trup iz vode. To zelo pomaga obdržat dober vpadni kot gliserja in v nekem trenutku poletiš, da je v vodi le še krma. Tik pred tem se dogaja izrazit chine walk in če je plovilo previsoko, ga ne obdržiš. Tudi, če imaš preveč trima ga ne obdržiš. Če počasi ne odvzameš plina te verjetno raztrešči.
Vsi res hitri gliserji letijo v tem režimu, tudi tisti, ki imajo stopničasto dno, kajti na zadnji stopnici imajo vsi paad kel. Za uspešno plovbo v tem režimu rabiš težišče tako nazaj, da ima gliser naravni trim tudi še ko hitro leti. Tu so z izvenkrmnimi motorji pri malih gliserjih dosegli občuten preboj. Na krmi napravijo globji notched transom, motorja pa dajo na škarje. Navkljub relativno majhni masi motorja močno pomakneta težišče nazaj in gliser lahko brez trima leti po riti. Tu nastopijo clever propelerji, ki dvignejo krmo in zadeva dejansko leti po propelerjih kot kak hidrogliser. Tisti majhen del krme, ki še ostane v vodi deluje bolj stabilizator kot vzgonska površina.

Z vožnjo v režimu 2.) točke še nimam izkušenj in dokler ne postanem eno z škafom tega ne bom poizkušal. Ni ga problem dvignit na rit in peljat, problem je kasneje, ko srečaš val od kake barke, ki je polizpodrivno narila morje. Takrat se ne konča dobro, če nisi res pri stvari.
Kar se tiče vožnje v 1.) režimu ne poznam primerjave z podobno dolgim klasičnim dnom. Je pa zagotovo razlika v stabilnosti. Paad kel ima precej višji dinamični tlak od klasičnega gliserja, to pa pomeni da se kot topa sekira zariva v valove. Gliser leti višje po vrhovih valov in vrh z lahkoto preseka, ampak globoko pa ne gre. Posledica tega je manjša vertikalna amplituda, ki pa je morda malo trša. Ko sem šel mimo kakega gliserja sem ga gledal kako ga ziba, mi smo pa mirno leteli mimo, ampak je pa v črevesju vseskozi delalo brump, brump, brump. Cela posadka v istem ritmu dela nekajcentimetrske "počepe". Kaj je bolje za hrbet ne vem, je pa slednje ziher boljše za nadzor plovila. Če gliserja ne pretrimaš se zelo stabilno obnaša in kot pravi Marcel deluje zelo dolg-stabilen.

Glede izkoristka ne vem, imamo pa take podatke, če komu kaj pomaga:
- masa brez goriva je 2,2 toni.
- motor je 495 hp.
- poraba med 30 in 45 vozli je konstantno 1,8 l/knt. Pod 30 vozli je poraba občutno višja. Pri večjih hitrostih ne vem koliko pokuri, nismo gledali.

Kak vpliv ima paad kel pri teh manjših hitrostih na zmogljivost in lastnosti plovila ne vem, a mislim (Samo mislim, vem ne.), da ga ima precej, ker drugače najbrž ne bi bila poraba vseskozi enaka in krma bi bila nižje.

Morda ta kratek posnetek kaj pove okrog omočenosti dna pri hitrosti okrog 50 vozlov.
https://youtu.be/WXI7ui7HC-E

Tu je enak pogon na podobno težkem gliserju z stopničastim dnom. Še ob 75 vozlih je krma zelo globoko.
https://www.youtube.com/watch?v=B8u5rmxiC8o&t=32s
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Avg 11, 2024 12:37

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 11, 2024 14:16

To bi bilo nestabilno med vožnjo.

Takega brez stopnic imamo mi, širok je 380 mm kar je 100 mm "preveč", a je tak zaradi lifta pri manjši hitrosti. Končna je zato kake 3% manjša, če je nad 70 knots. Razmerje hull-pad je zamaknjeno glede na rdečo linijo iz grafa ina linku Aeromarineresearch in sicer naj bi bilo že pri 40 moph na smučki čez 20% vzgona, 50% pa pri 70-75 mph, natančneje nisem znal določit.
https://www.offshoreonly.com/forums/att ... super9.jpg

To je Allison-ata pa mama za pad keel.
https://www.aeromarineresearch.com/vee_ ... lysis.html

Pa Velocity
Slika
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Avg 11, 2024 15:04

Ja vsekakor js lahk potrdim da padkeel deluje pozitivno ker sem prvo mel prez potem ko sem ga pa dodal je bil pa čoln popolnoma drug. Udobnejši in bolj vodljiv. Glede končne hitrosti ne morem govorit ker sem obenem odstranil na zadnjem delu še ene “flape” ki so bili integrirani serijsko v ta čoln da je lahko hitro zglisiral tudi s tomos 18…

Vidim tudi na Tulliotu ki ima močne deflektorje in spodnja dva sta le dobrih 10cm od gredlja kar nekako tvori tudi nek instant padkeel ki deluje enkratno za dolžino 4.5m. Je pa na ta račun kot je zgoraj omenjeno ker večina trupa (v mojem primeru pri 45mph) pogleda iz vode, nastane težava s chine walk-om. Takoj ko na riti čutiš da so prednji sedeži v zraku začne čoln rahlo ampak kontrolirano nihat levo desno. Ko pospešiš na 50mph kar je nerazumno lahkotno(zaradi zmanjšanega upora trupa) se pa začne telovadba. Nisem še probal “novega” laser 2 propa ki sem ga nabavil. Sumim pa da bi znal bit dost boljši napram 4 krakem shooterju.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 12, 2024 10:28

Kdaj boš vedel?
Poizkusi se prebit skozi chine walk večjim plinom, a malo manj trima, nato pa počasi trimaj. morda bo šlo.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Avg 12, 2024 15:44

Septembra gremo na morje. Mogoč grem prej še na ptuj kaj. Ja z majn trima je bolj miren. Vidim da se podatki ujemajo. Ampak do zdaj mi ni uspelo pridet mimo rodeo seanse :lol: vem da da če mi uspe da bo zdrsnil z lahkoto čez 60mph. Ko/če mi to uspe ukrotit grejo gor nazaj uplinjači od 125ps ki so občutno bolj uplivni od teh 100ps ki sem jih dal gor ker sem naredil generalno in nebi rad u štartu preobremenil motorja.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 12, 2024 16:48

Če ne bo šlo bo treba tisti špic med spodnjima deflektorjema z fleksom odrezat. Malo više imaš "skico" kako so to napravili pri Velocityju. Je zelo blagi V, ki se na vsaki strani zaključi z deflektorjem. In zamaknjen je za 12 mm v desno, da izniči vrtilni navor propelerja.

Mi ga imamo sredinsko, pa tudi deflektrojev si nisem upal dat na konce pad keela. Kako deluje? Ne upam še dat ocene. Vem le to, da ne seka levo desno, ampak si nisem upal čisto do konca. :oops:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 12, 2024 17:11

Ko sem našel prvi članek sem iskal tole: https://www.wavetowave.com/home/2021/11 ... d-vs-steps

Čisto proti dnu je en tuff21, ki kliče tulija k preobrazbi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 2 gosta