KOCKA ZA PRIVEZ

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: KOCKA ZA PRIVEZ

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Maj 27, 2019 23:30

Če bi že delal kaj 200 kilskega bi naredil 200 kilsko sidro Mantusa.
Dobil na odpadu železo za 20 centov na kilo, zrezal 2cm debelo ploščo z avtogenom.
Naredil razstavljivega in ga sestavil na lokaciji. Z malo iznajdljivosti prideš cenovno isto, le da drži dosti bolj.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Maj 28, 2019 08:06

Bonaparte napisal/-a:Jaz mislim da so ti betonski izdelki od proizvajalca "Gorenjca" neke vrste betonski pokrovi. Je možno da so razstavljivi, da gre sredinski obroč ven ? Je možno da se pod vodo od valov samo razstavi?

Prav imas, to so armirani pokrovi. Ta model se ne razstavi, so pa tudi taki.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Maj 29, 2019 16:38

1stofficer napisal/-a:
Roman 1 napisal/-a:na pol colski cevi na eni strani zabrusiš vilice s katerimi vijačiš sidro, na drugi strani cevi priviješ T kos skozi letega pa kos rebrastega železa ,...cev naj bo toliko dolga, kot je globina morja,..če je previsoko za vijačit, jo naredi iz dveh delov, ki jih lahko med sabo seštukaš z mufno

Hmmm... sounds easy... tvegas sicer, da je kmalu pod muljem skala ali soder kamor sidro ne bo slo.

Je kdo tole v resnici probal narest in kje ste kupili sidro (inox, pocinkano?)

Sidro bo treba naredit, ker inoksa v vinogradih ne uporabljajo...na ta sistem je imel cca1000kg težak čoln privezan prijatelj na Rabu, kjer je bila globina pod 1m in bi beton bil nevaren ob oseki da kdo nasede....ko je bila napovedana burja, so ga domačini opozorili na nevarnost, ker ni bilo videt nobene stvari kjer bi bil čoln privezan. Ko je pihnilo, so vsi domačini prišli gledat kaj se bo zgodilo z čolnom in jim ni bilo jasno kako lahko v močmi burji stoji na svojem mestu....
mirno morje
pat33
Praporščak

OdgovorNapisal/-a pat33 » Če Maj 30, 2019 21:44

pocinkane pa se dobi za vinograd, različnih dolžin,
cena za navtiko zanemarljiva,
za sigurnost zavrtas 2-3 sidra.
je pa kr naprono delo vrtat na roke v vinogradih, po par komadih , smo šli po traktor z priključkom
zupy
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a zupy » Pe Maj 31, 2019 10:53

Pozdravljeni! Za postavitev kocke, na željeno mesto v vodi, se uporabljajo tako zvani vodni baloni! Jaz jih imam in z njimi tudi delam! Robi 041 731 930
skocij1
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a skocij1 » Ne Jun 16, 2024 04:01

Ker ne želim odpirati nove teme, bi se s svojim vprašanjem navezal kar na tole.

Torej ...
Imam Pasaro Vego 4,5 m z motorjem Tohatsu 5 KM 4T. Čoln mislim da ima 220 kg, motor 25 in ponavadi še kaj malo krame gor - recimo 270 kg vse skupaj ...

Čez poletje imam srečo, da lahko vežem čoln na pomol, pri tem pa se za vez na krmi znajdem malo po svoje. Trenutno tako, da sem v betonski zidak (tisti srednje velikosti, ki ej sam p sebi težak cca. 18 kg) privijačil 3 bolj konkretne INOX "U" objemke in votle dele betonskega zidaka popolnil z železnimi kosi tanjših palic ter zabetoniral. Predvidevam, da ima ta zidak cca. 25 do 30 kg (dimenzije 19 x 39 x 19 cm bi sicer prinesle 32 kg, če bi računal kot težki beton - 2.300 kg/m3 oziroma 26,7 kg, če bi ga računal kot lažji beton - 1.900 kg/m3).

Ker predvidevam, da to ni dovolj za to, da vežem čoln zgolj na ta zidak, sem stranska "U" objemki uporabil za to, da vežem ta zidak na debelo jekleno verigo, ki je razprostrta v morju (v pesku), a je zadeva neroda, ker moram za to imeti kar precej vrvi, zamudno je vsakokratno pripravljanje tega in potem pregledovanje in štelanje dolžine vseh "vrvi" (sicer na zgornjo "U" objemko prek spojnega člena namestim cinkano verigo 6 mm in nato slednjo spojim z vrvjo - tudi prek spojnega člena), še posebej pa ni primerno, da se spravim to nameščati in pospravljati npr. novembra.

Iz tega razloga razmišljam v več smereh, da bi si naredil korpo moro, ki bi ga puščal notri in ga ne bi bilo potrebno nikamor dodatno vezati temveč bi že zaradi teže in oblike lahko čoln na krmi vezal samo nanj.
Razmišljal sem, da bi dodal še 2 taka zidaka in vse tri potem povezal z inox navojnimi palicami (4x) ter podložkami in maticami (vsak ta novi zidak bi še na eno stran tega z "U" objemkami). Naslednja opcija je betonski blok, ki bi ga naredil sam (imel sem enega cca. 150 kg (80 x 80 x 10 cm), a je bil pretežak za lastno dostavo, vmes pa so mi ga razrezali (ker se nisem spomnil, da bi ga sam na npr. 50 x 50 x 10 in tako dobil dobrih 50 kg, ki bi jih lahko 2 osebi prenašali, dali v avto, v morje, ...).
Zanima pa me, kakšna bi morala biti teža takega korpa morta (govorimo samo o vezanju na krmi, prednji del je vezan na pomol)? Bi bilo 50 kg dovolj?

Sem skompliciral, ker sem želel povedati kaj imam in me zanima, ali lahko to kako uporabim ali pa grem delat novo zadevo?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jun 16, 2024 09:58

Ne. 50 kil ni dovolj po moje. Jaz bi dal vsaj 2x po 50. Sicer pa odvisno od vremena, če je zavarovano ni sile, drugače pa je.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Če Avg 22, 2024 23:24

Jaz bi na bolhi kupil za 100eur 30kg težko sidro in ga uporabil namesto corpo morto seveda z upoštevajoč 5x dolžino verige glede na globino.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov