Letošnja ruta.
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
-
Bertitauhec
- Kapitan fregate
Letošnja ruta.
Dve osebi. Čoln Merry Fisher 605, motor Mercury 115.
Ruta 2026 "KORNATI" ( 25.07. - 02.08. )
DAN PREJ ( PETEK) MOGOČE ODHOD POPOLDAN V PORTOROŽ.
1 dan. Portorož-Medulin 60nm 55e.
2 dan. Medulin-Mali Lošinj 35nm 55e.
3 dan. Mali Lošinj-Preko 45nm 70e.
4 dan. Preko-Piškera(KORNATI) 30nm 100e.
5 dan. Piškera-Sukošan 35nm 80e.
6 dan. Sukošan-Mali Lošinj 60nm 55e.
7 dan. REZERVA ( Kvarner )
8 dan. Mali Lošinj-Rovinj 55nm 185e.
9 dan. Rovinj-Portorož 35nm
Skupna razdalja: cirka 360 NM.
Gorivo: 800 eur.
Marine in NP Kornati: 600 eur.
Hrana in pijača: 1000 eur.
SKUPAJ: 2400 eur. Cirka.
Po osebi: cirka 1200 eur.
Kaj pravite? Cene na koncu vsakega dne so cene marin. Spanje v marinah.
Ruta 2026 "KORNATI" ( 25.07. - 02.08. )
DAN PREJ ( PETEK) MOGOČE ODHOD POPOLDAN V PORTOROŽ.
1 dan. Portorož-Medulin 60nm 55e.
2 dan. Medulin-Mali Lošinj 35nm 55e.
3 dan. Mali Lošinj-Preko 45nm 70e.
4 dan. Preko-Piškera(KORNATI) 30nm 100e.
5 dan. Piškera-Sukošan 35nm 80e.
6 dan. Sukošan-Mali Lošinj 60nm 55e.
7 dan. REZERVA ( Kvarner )
8 dan. Mali Lošinj-Rovinj 55nm 185e.
9 dan. Rovinj-Portorož 35nm
Skupna razdalja: cirka 360 NM.
Gorivo: 800 eur.
Marine in NP Kornati: 600 eur.
Hrana in pijača: 1000 eur.
SKUPAJ: 2400 eur. Cirka.
Po osebi: cirka 1200 eur.
Kaj pravite? Cene na koncu vsakega dne so cene marin. Spanje v marinah.
Re: Letošnja ruta.
Ja, tako je, meni je drago. Tako je če pluješ na gorivo, spiš v marinah in ješ v konobah. Jaz večina jadram, nikoli ne spim v marinah, kuham na barki, hrano imam z seboj, lovim ribe, pečem, kuham, porabim nafte cca 40 do 60 litrov v mesecu dni dopusta in tako porabim za dve osebi cca 500 eu
in uživam. l.p. alesjo 
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Za dopust izberem enega od treh vnaprej pripravljenih planov.
1. Plan
- Edini plan je, da ni plana!
2. Plan za plovbo do neznane destinacije, če imam samo 7-14 dni na voljo:
- odhod iz Ribiškega naselja v soboto ali nedeljo, pač ko je barka 100% pripravljena in pospravljena
- plovba kolikor se mi da in kolikor daleč se mi da
- kopanje, ko se nam zahoče
- spanje v marini "na sidru" do koder prijadramo ali primotoriramo (odvisno od vetra)
- na polovici časa in glede na vreme obrat in nazaj po istem planu
3. Plan izberem, če imam 30 dni ali več časa:
- odhod iz Ribiškega naselja v soboto ali nedeljo, pač ko je barka 100% pripravljena in pospravljena. Lahko tudi ponoči.
- ko izplujem najprej nazdravimo na lep dopust in nato jadramo do Rovinja, kjer se prijavim plačam formalnosti in nato nadaljujem proti Susku na kopanje
- ko se na Susku dovolj osvežimo in odpočijemo, kaj dobrega pojemo, dvignem sidro in pičim na točko med Visom in Biševim.
- Jadram celo noč in ponavadi smo zjutraj med 8 in 9 že pri Visu, popoldan pa na Lastovu.
- Sidranje v Malem Lagu, obiščem prijatelja vremenkota in nato rabim še vsaj en teden, da obiščeva z ženo še vse ostale prijatelje, vmes se kopamo in uživamo.
- če ne prej se ponavadi po nekje 3 tednih začnemo pomikati nazaj proti severu.
- na poti nazaj jadranje od zaliva do zaliva, najbolje v čim manj obljudenih, ker ne maram gužve in slabe volje.
- ponavadi koga na poti srečam, kot nekoč Alesja in sva bila potem kar nekaj dni skupaj in smo spekli morske dobrote na mojem roštilju. Spomini za celo življenje, ki utrdijo prijateljstva.
...
1. Plan
- Edini plan je, da ni plana!
2. Plan za plovbo do neznane destinacije, če imam samo 7-14 dni na voljo:
- odhod iz Ribiškega naselja v soboto ali nedeljo, pač ko je barka 100% pripravljena in pospravljena
- plovba kolikor se mi da in kolikor daleč se mi da
- kopanje, ko se nam zahoče
- spanje v marini "na sidru" do koder prijadramo ali primotoriramo (odvisno od vetra)
- na polovici časa in glede na vreme obrat in nazaj po istem planu
3. Plan izberem, če imam 30 dni ali več časa:
- odhod iz Ribiškega naselja v soboto ali nedeljo, pač ko je barka 100% pripravljena in pospravljena. Lahko tudi ponoči.
- ko izplujem najprej nazdravimo na lep dopust in nato jadramo do Rovinja, kjer se prijavim plačam formalnosti in nato nadaljujem proti Susku na kopanje
- ko se na Susku dovolj osvežimo in odpočijemo, kaj dobrega pojemo, dvignem sidro in pičim na točko med Visom in Biševim.
- Jadram celo noč in ponavadi smo zjutraj med 8 in 9 že pri Visu, popoldan pa na Lastovu.
- Sidranje v Malem Lagu, obiščem prijatelja vremenkota in nato rabim še vsaj en teden, da obiščeva z ženo še vse ostale prijatelje, vmes se kopamo in uživamo.
- če ne prej se ponavadi po nekje 3 tednih začnemo pomikati nazaj proti severu.
- na poti nazaj jadranje od zaliva do zaliva, najbolje v čim manj obljudenih, ker ne maram gužve in slabe volje.
- ponavadi koga na poti srečam, kot nekoč Alesja in sva bila potem kar nekaj dni skupaj in smo spekli morske dobrote na mojem roštilju. Spomini za celo življenje, ki utrdijo prijateljstva.
...
Za moje pojme bos imel samo prazen tosl, en kup slabe volje, pa nic uzivancije. Pojdi raje pol krajso ruto, pa uzivaj po zalivih.
Imam podoben čoln, z njim sem preplul praktično cel Jadran, ampak v dosti več dneh. Tvoj načrt se bo izšel samo, če boš na določen dan v tvojem načrtu res lahko šel čez Kvarner in nazaj, ostalo bo pa več ali manj sama vožnja, pa še ta je pogojena z bonaco, saj je kr problem toliko dni glisiranja, če je malo močnejši maestral ... kar pa južno od Lošinja postane. Meni osebno se zdi načrt s toliko miljami in Kvarnerjem precej rizičen za uresničit. Imaš na forumu kar nekaj oseb, ki bo trdilo, da ni problem glisirat po močnem maestralu s takim čolnom, ampak, resnici na ljubo, če je moškemu tako nabijanje užitek, potem se ne čudim, da po dveh, treh letih žena popizdi in noče več čut za dopust na čolnu. Morda miljo, dve, še gre, ne pa 30 do 60 na dan, kot jih imaš ti v načrtu. No, ena rešitev je plutje od-do fejst zgodaj zjutraj in pa pozno popoldne, skor bolj proti večeru.
Glede na to, da pa je tak čoln možno prevažati po cesti, sposodi si prikolico, če je nimaš, zapelji čoln do Biograda, potem se ti pa odpre nešteto boljših tur po Srednjem Jadranu ... ker tam je raj za tak čoln. Marine, niti ni nujno, jaz ne spim v marinah, oziroma, v 15 letih plutja s takimi čolni sem v marini spal samo enkrat, večinoma na sidru ali pa komunalnih lukah, ki jim načeloma nič ne manjka, no, razen, če tvoja ni navajena na kemični WC. Teh komunalnih luk imaš na teh otokih dovolj, pa vedno, no, večinoma, se za tak mali čoln najde prostor ...
Glede na to, da pa je tak čoln možno prevažati po cesti, sposodi si prikolico, če je nimaš, zapelji čoln do Biograda, potem se ti pa odpre nešteto boljših tur po Srednjem Jadranu ... ker tam je raj za tak čoln. Marine, niti ni nujno, jaz ne spim v marinah, oziroma, v 15 letih plutja s takimi čolni sem v marini spal samo enkrat, večinoma na sidru ali pa komunalnih lukah, ki jim načeloma nič ne manjka, no, razen, če tvoja ni navajena na kemični WC. Teh komunalnih luk imaš na teh otokih dovolj, pa vedno, no, večinoma, se za tak mali čoln najde prostor ...
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
1. Ni rečeno da boš imel celo obdobje lepo vreme. 1 dan rezerve je premalo.
2. Kategorija plovbe tvojega plovila? Medulin-Lošinj ???
3. Zakaj bi spal vsak dan v marini? Raje kakšen lep dan na sidru in na ta račun v konobo.
4. V marini Piškera imaš karto za NP Kornati že vključeno.
5. Če so ti cilj Kornati, ti ni treba do Zadra ampak se drži zunanjega, lepšega arhipelaga Lošinj, Ist, Molat, Dugi otok..
6. Če že greš na Kornate, naj to ne bo le kljukica ampak vsaj dva dni in da jih prekruzaš od severa, vključno s parkom Telašćica do juga.
Tako kot so ti rekli, če imaš prikolico, se zapelji vsaj do Crikvenice. Ne boš v prekršku.
2. Kategorija plovbe tvojega plovila? Medulin-Lošinj ???
3. Zakaj bi spal vsak dan v marini? Raje kakšen lep dan na sidru in na ta račun v konobo.
4. V marini Piškera imaš karto za NP Kornati že vključeno.
5. Če so ti cilj Kornati, ti ni treba do Zadra ampak se drži zunanjega, lepšega arhipelaga Lošinj, Ist, Molat, Dugi otok..
6. Če že greš na Kornate, naj to ne bo le kljukica ampak vsaj dva dni in da jih prekruzaš od severa, vključno s parkom Telašćica do juga.
Tako kot so ti rekli, če imaš prikolico, se zapelji vsaj do Crikvenice. Ne boš v prekršku.
Moja začetniška izkušnja iz prvega dopusta z jadrnico (8m):
Enako sem si naredil plan po dnevih od kje, do kam bom plul, v katerem zalivu bom sidral, v kateri marini se bom vezal, koliko NM dnevno bom naredil, koliko časa potrebujem za premike
Potem sem pa hitro ugotovil:
- Prepluta razdalja in čas za preplutje te razdalje sta odvisna od stanja morja. Prvi dan sem zaradi močnega juga namesto iz Umaga, do Unij priplul le do Rovinja
- V katerem zalivu bom spal je odvisno od smeri vetra (če pa bom spal pa od jakosti)
Planirano je bilo, da v dveh tednih pridem do konca Kornatov in nazaj do Umaga. Uspelo mi je do Lošinja in nazaj
Od takrat naprej si ne delam planov za naprej, ampak si delam plane po aktualni vremenski napovedi...
Enako sem si naredil plan po dnevih od kje, do kam bom plul, v katerem zalivu bom sidral, v kateri marini se bom vezal, koliko NM dnevno bom naredil, koliko časa potrebujem za premike
Potem sem pa hitro ugotovil:
- Prepluta razdalja in čas za preplutje te razdalje sta odvisna od stanja morja. Prvi dan sem zaradi močnega juga namesto iz Umaga, do Unij priplul le do Rovinja
- V katerem zalivu bom spal je odvisno od smeri vetra (če pa bom spal pa od jakosti)
Planirano je bilo, da v dveh tednih pridem do konca Kornatov in nazaj do Umaga. Uspelo mi je do Lošinja in nazaj
Od takrat naprej si ne delam planov za naprej, ampak si delam plane po aktualni vremenski napovedi...
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Kristijan napisal/-a:Moja začetniška izkušnja iz prvega dopusta z jadrnico (8m)...
...Planirano je bilo, da v dveh tednih pridem do konca Kornatov in nazaj do Umaga. Uspelo mi je do Lošinja in nazaj
Točno tako, kot si opisal!
Rajši kaj spusti vmes pa pejt do paklenih in na vis. Kornati se zapelješ skozi brez da karkoli plačuješ in si videl vse kar je za videt in pičiš dalje. Če so ti kornati highlight boš razočaran ker razn parking za neke superluksuzne jahte ni kaj prida videt. Če maš dron je super sicer pa men so pakleni recimo bistveno bolj všeč za čolničkat z motornjakom kot kornati.
Pa na tej ruti bi jaz šel raje kot na lošinj na susak in tam prespal. Če še nisi bil na susku definitivno.
Pa na tej ruti bi jaz šel raje kot na lošinj na susak in tam prespal. Če še nisi bil na susku definitivno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
-
Bertitauhec
- Kapitan fregate
Ja saj vas razumem. Vsak po svoje pač. Letos bo tretjič zapovrstjo. Kot ste že vsi omenili se je dogajalo tudi meni vse povedano. Prvo leto sem prišel v 7 dneh samo do Cresa kjer sem zaradi burje ostal 3 dni. Nič narobe. Sva ostala pač na cresu. Lani 6 dni na izi samo do Pomerja in nazaj. Imam pač takšno izhodišče ( MARINA PORTOROŽ). Istro preplul celo več ali manj zato me pač vleče bolj na jug. V marine pa pač zaradi druge polovice posadke ( in miru ) Je pa jasno da so plani eno realnost pa nekaj povsem drugega. Ampak moraš pa nekaj planirati in se tega veseliti. Mogoče pa uspe. Pa tudi plutje na dan do 5 ur ni neki bav, bav. Zjutraj vedno štartam okrog 6.00 in sem tam do 11.00 že na naslednji lokaciji. Pač kot pravijo ( VSAKO TELE MA SVOJE VESELJE). Pa vsem želim čim več preplutih varnih milj, če se pa kje srečamo pa ostanemo pač tam pa ne zaradi vremena ampak zaradi... SREČNO in mirno morje.
Moja letosnja ruta bo pa zacela to nedeljo in bo Barcelona-Menorka-Sardinija-Malta-Krf-Split 
spyder napisal/-a:Moja letosnja ruta bo pa zacela to nedeljo in bo Barcelona-Menorka-Sardinija-Malta-Krf-Split
Jah….. ce bos cez noc plu, bos ze naslednji dan na cilju
Ha ha .Bom sel pocasi ,da sem na cilju v 30dneh.
In kako da se vracas v “naso” luzo? A bos sam krmaril?
Grem jo prodat na Hrvasko(Šibenik)
Samo dva greva,en ma neke preglede pri zdravniku in upam da se pridruzi.
Ce ima kdo zeljo jit en kos z nami naj se javi
Samo dva greva,en ma neke preglede pri zdravniku in upam da se pridruzi.
Ce ima kdo zeljo jit en kos z nami naj se javi
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta