dizelski ali bencinski motor?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Jan 12, 2008 20:47

Hmm, s temi novejšimi dizli je čedalje več problemov in ne manj! Res je, da mehanskih okvar ni več, so pa redne okvare elektronike in elektrike. Recimo konkretno D4 in D6 imata na Z pogonih EVC ročice. To je odlično za uporabljati, krasno se pretika, dejansko je to varianta "fly by wire" ali če hočete "drive by wire". Za dodajanje plina je to OK, saj na koncu tako ali tako vse naredi računalnik in tako nimamo nobene mehanske veze. Drugo pa je menjalnik, ki je na Z pogonih DP-H še vedno čisto mehanski, še vedno je tam pletenica, pri motorju pa je servomotor, ki premika pletenico. In ravno ta servomotor je velikokrat vzrok za probleme. Osebno sem zamenjal že 3 te motorje, barke pa so bile stare med enim in tremi leti!!!
Glede občutljivosti na slabo nafto in vodo v njej, pa je tako, da novi "common rail" motorji zahtevajo ekstremno čisto gorivo, brez nečistoč, vode in z malo žvepla. Da se izogneš problemov, vgradiš še dodatne filtre in separatorje! Vedeti je treba, da proizvajalec plovila ni računal, da boš ti točil gorivo po Hrvaških 40 let starih črpalkah...

LP
Nazadnje spremenil admin, dne Po Jan 14, 2008 10:24, skupaj popravljeno 1 krat.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

motorji

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Jan 14, 2008 06:50

Jaz osebno sem še zmeraj za stare dizle se mi zdi da so to zlooo trpežni in nezahtevni motorji praktično neuničljivi, če seveda ni v prvi vrsti hitrost. Sam osebno mam na jadrnici 30 let staro pento ki je glasna težka .... Samo lani mi je šlo tesnilo glave ko sem motor odpru sta bila prosta samo še dva kanala za cirkulacijovode na glavi od 6 (z morsko vodo hlajen motor) očitu kanale poravnau glavo(malo) novo tesnilo in motor veselo dela naprej tko da naj bo motor za na morje čim bolj enostaven se nima kej pokvart olje filtri impeler pa si gotov z vzdrževanjem :D
pa lep pozdrav
Marjan
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 10:26

Se strinjam z Marjanom. Če le ni problem prostor in seveda čim večja moč iz čim manjšega in lažjega stroja, potem so stari dizli boljši... Meni npr. zelo sede Yamaha s svojimi vgradnimi dizli. Čista klasika na bazi Toyote! Odlično, pa še na Z pogonu je, ki ima hidravlično sklopko...

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

D4

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Jan 14, 2008 10:41

Pozdravljeni
Zanimiva debata okrog motorjev , sam sem sicer začel z yamaho 115 4t , kasneje pa zaradi večjega čolna na D4 - 225 KM in moram reči da sem z temi motorji bil zelo zadovoljen in praktično nobene napake .Sem pa večjo pozornost namenil prav praznjenju vode iz filtrov , ker je to res katastrofalno na hrvaškem in če na to ne daš nič , imaš kaj lahko resna probleme.Je pa kar nekaj kolegov na morju z diesel motorji (antares 7,60 , benetau 6,60) ,kateri so zagrizeni ribiči in v sezoni naredijo kar precej ur(trolling ventil - panula itd.) in dejansko mehanika še niso klicali , vsi pa imajo Volvo motorje.Tako da bi rekel da so zaenkrat ,kar zanesljivi motorji .
Zanima me če ve kdo kaj povedat za Yannmar motorje , sam bom v novi sezoni 2008 imel Yannmar 260 KM in bi rad kakšen nasvet oz. informacijo kakšne so razlike med Volvo ter Yannmar .Trgovci mi sicer pravijo da je Yannmar bolj tih ,manj porabi ,lažji itd ....kar pa seveda vse jemljem z rezervo .
Pozdrav
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 11:05

Saj nisem rekel, da D4 in D6 crkujeta, sem pa videl in servisiral že nekaj trapstih okvar... Drugače pa oba motorja zelo dobra...
Glede vode v gorivu pa niso krivi samo Hrvaški pumparji. Kriva je tudi klima, ki v rezervoarju povzroča kondenziranje vodnih par na zgornjem delu, kapljica pa potem kapne, ker je težja od goriva pa potone na dno in ne more izhlapeti. Čaka samo na trenutek, ko jo potegne sesalna cev...

Okrog Yanmar-ov, pa smo že toliko napisali na forumu... Uporabi iskanje... Če gre za serijo BY-260, potem je to res tih (do 2500 vrt/min skoraj neslišen) in manj požrešn motor, saj gre za BMW-jev 3.0d.
Če pa govoriva o starem 260 konjskem iz serije LP, je pa to navadna Toyota, s klasičnim vbrizgom. Motor je popolnoma enak kot Yamaha diesel. Oba uporabljata Toyotin 4.2L vrstni šestvaljnik. Yamaha ima 4 različice, 245, 275, 285 in 315 konjev, Yanmar pa samo dve in sicer 260 in 315 konjev. Motor ni tih, je pa odličen!!! Okvar ni!

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

YANMAR

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Jan 14, 2008 17:34

Pozdravljen Admin
Se strinjam glede volvo motorjev , jaz nisem imel nobenih težav pa tudi ostali kolegi še ne.Je pa res da motorji iamjo tam do 600 ur šele tako da bo malo za počakat kako se bo dalje obneslo.
Glede vode v nafti pa imam vprašanje : Kakšna je praksa glede goriva v rezervarju preko zime ko se čoln ne uporablja skoraj nič , je pa le ta v vodi stalno .Ali je bolje imeti poln tank ali obratno ....sam ne vidim velike razlike ampak zanima me kako je to v praksi .
Na mojem čolnu so Yanmarji 6LP se pravi stari modeli , ker se mi je to pač dobro poznalo na ceni .... me prav zanima kako so glasni , sem pa zadovoljen da so zanesljivi , ker sem tako bolj miren na morju .

Pozdrav
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 17:45

Vrhunski motor! Ne se sekirat, pač malo bolj "kleple", kot kakšen Golf 2, vendar neuničljivo dela! Je pa to nabijanje in tresenje predvsem opazno pri 4 cilindrskih motorjih (npr. Yanmar LH), pri šestaku pa je vse bolj mirno. Je pa res, da je njihov hrup kljub temu precej večji kot pa recimo BY, avtomobilska industrija je kljub vsemu boljša. :wink: Zelo boš zadovoljen!
Glede goriva je pa tako. Če barka stoji, se predvsem nafta precej hitro skisa. Da to preprečimo obstajajo razni dodatki, stabilizatorji, ki pa so bolj "blažev žegenj". Če se le da, je na suhem najbolje pustiti prazen tank in spomladi naliti sveže gorivo.
Spet druga zgodba pa je s kondenzacijo. Po tej strani je najbolje, da je tank do roba poln. Tako je v njem zelo malo zraka (mogoče celo nič), kar pomeni, da tudi nima kaj kondenzirat. Če je barka v vodi, bi jaz vsekakor nalil do roba, saj boš barko občasno tudi rabil. Če pa stoji 10 mesecev, potem raje vso gorivo ven in naslednje leto sveže...

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

yanmar

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Jan 14, 2008 18:07

Hvala za odgovor
Sem prav dobre volje ko sem to prebral glede motorjev.Glede hrupa pa se ne sekiram kaj dosti ker so itak sedaj motorji skoraj v kokpitu in jih v kabini skoraj (pri prejšnjem modelu so bili pod kabino.Je pa Rodman definitivno zelo dobro izoliran za razliko od ostalih čolnov (katere sem uspel seveda isprobat -bavaria ,antares itd.)
Glede nafte pa sem do sedaj ravnal prav ....vedno sem preko zime napolnil do vrha in tako počakal tam do aprila/maja .Čoln je v mirovanju cca 5 mesecev in v tem času ga vsake 2-3 tedne vžgem in se malo zapeljem po zalivu da se segreje dobro na delovno temperaturo in da se osovine malo"zavrtijo" .Čolna nikoli nisem dajal na suho ,ker je to dodaten strošek v marini pa še konzervacije motorjev itd. in v primeru takšne zime kot je bila lani pa sploh ne pride u poštev ....ribolovnih vikendov je bilo kar precej ...

Pozdrav
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 18:14

Jaja, neuničljiva Toyota so tvoji bodoči motorji.
Zanimivo pa je, da ljudje na veliko hvalijo Yanmar, večina 99% pa jih nima pojma od kje izvirajo. Najbolj me preseneča to, da so nepoučeni tudi nekateri trgovci...
Zadeva je taka, da so mali Yanmari v bistvu Kubote, sedaj je v srednjem rangu BMW motor, še malo višje so Toyote, tisti največji pa so Scania. Torej dva Japonska in dva Evropska proizvajalca, na koncu pa vsi vedo samo za Yanmar. :D :D :D Res zanimivo!

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Kontakt:

Toyota

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Po Jan 14, 2008 18:29

To je točno kot si napisal , vsi trgovci - brokerji so mi rekli v stilu"raje Yanmar kot pa Volvo" , ko sem pa vprašal od kje so in kaj so ...pa nisem uspel dobiti več informacij .Me je pa zanimalo vedno zakaj je Faeton zmeraj ugrajeval Yanmar , Rodman pa večina Volvo ...oba sta španska proizvajalca čolnov in sta si precej podobna v modelih ... Faeton je to tudi ponosno pisal na boku čolnov "Powered by Yannmar" (enako kot pri meni ...HI HI ) v stilu " ni heca"....
Očitno je ,da se tudi na vodi dobro obnese Toyota kot na primer na cesti ... samo še da bi imeli sistem flapov QL kot Volvo pa bi bilo tudi dobro ...sedaj sem nareč brez tega in bo treba dodatno to dograditi.

Ni lepšega kot preživet poletje na čolnu brez problemov in serviserjev ...

Pozdrav
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jan 14, 2008 20:51

Ej tale QL pa ni ne vem kaj... Meni ne sede, precej rajši imam klasične flape. Sicer pa stvar okusa. Meni so premalo učinkoviti, če pa jih preveč zabiješ, pa hitrost hitro pade... Ne vem no, je odvisno tudi od barke, samo klasična krilca so še vedno zakon...

LP
lado
Naddesetnik
Kraj: Trbovlje

Re: dizelski ali bencinski motor?

OdgovorNapisal/-a lado » Sr Jan 23, 2008 12:46

A je kdo prebral te cvetke?
Adijo pamet to je verjetno pisal kak ki nima pojma
Še posebej opis kako ima dizelski motor večji navor zato ker ima tezje dele.....(vztrajnostni moment že zaradi teže večji)
Zanimivo je prebrati ker se lahko precejkrat dobro nasmejiš...

lp

lado
pa se link: http://www.tehnoservis.si/bencinski_dizelski.html

pa se nekaj o delovanju motorjev: http://www.tehnoservis.si/izgorevalni.html
Če ne gre-uporabi večje kladivo!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jan 23, 2008 18:53

Ja, pred časom sem res prebral tole od viličarjev, vendar mi je šlo na bruhanje. V enem samem odstavku je "tip" 5 za njega ključnih, vendar popolnoma mimo udarjenih trditev. Ravno to o navoru, težjih delih, kompresiji in porabi... In to s ponosom potem objavijo na internetni strani...

Nasvet vsem forumovcem pa je, da raje ne berite tistega. "Naučili" se boste namreč preveč neresnic. Če imate kakšno posebno vprašanje, pa ga raje napišite tukaj, kjer mislim, da nas je nekaj, ki vemo kako to gre pri motorjih...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov