ZDRAVILA IN NUJNA OPREMA NA PLOVILIH

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jun 21, 2010 11:50

Novinec, a ti imaš tudi probleme z osami, jaz imam kar adrenalinsko inekcijo zraven, ki se sama stisne, neka avstrijska. Drugače sem pa šel kot otrok na zdravljenje, od takrat me še ni pičila osa, tako da upam da sem sedaj imun, po testu krvi bi naj sedaj bil. Je pa eno veliko sranje ta alergija, še posebej na morju.
Imam pa tudi 4 tablete sicer ne vem katere,ampak vem da so za alergijo na ose.

Kar se pa zakonskih zahtev na HR tiče, pa lahko povem da za barke registrirane za osebno uporabo je dovolj avtomobilska prva pomoč, za gospodarske dajevnosti pa mora biti navtična, z vsem naštetim kar piše v zakonu.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 21, 2010 12:49

Za alergije je čisto OK navaden Flonidan S, ki ga dobiš brez recepta v vsaki lekarni, le vsebnost aktivne snovi je manjša... Večina teh tablet ima itak enako aktivno snov... Ob piku pogoltneš 5 kom in je. :D
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 21, 2010 13:18

vili napisal/-a:Tomi,mislim da si mislil ta link:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=3857

L.P.

To je to, hvala.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
bomax
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bomax » Po Jun 21, 2010 13:21

za opekline kože 100% aloe vera gel.dobrodejen učinek tudi pri raznih pikih, manjših urezninah, odrgninah ...
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Jun 21, 2010 13:48

Lani se mi je nekdo porezal na čolnu in sem sabo imel ta novi komplet prve pomoči za avto. Jaz ves pameten hitro vzamem škatlo, odprem in notri ni bilo obližev. :shock: :shock:
Kozlaš.
Guma je guma, zaenkrat.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Jun 21, 2010 17:30

Tukajle smo nekoč o tem že zelo natančno debatirali.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=776

Me veseli, če so na hrvaškem zdaj res odstopili od predpisa, da mora biti na vsakem čolnu vse to.

Tudi o alergijah smo nekaj zapisali. Če si alergičen na pike žuželk, je zelo pametno imeti s seboj anafilaktični komplet, kjer je tudi adrenalin. Samo ta lahko takrat reši življenje. Preberi o Nemovi izkušnji. Za nas, ki nimamo smole s tako hudimi alergijami, pa so tabletke, en cel kup sort jih je ;-)
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Po Jun 21, 2010 18:44

Jest si pa prve pomoči sestavljam kar sam, odvisno za kakšno dejavnost jo rabim. Za čoln za daljše bivanje, bi obvezno od osnov kot so kompresijske obveze, flajštri,.. še NaCL za izpiranje in razkuževanje večjih ran. Pa tablete za glavo, želodec, vnet mehur, krema za reumo ali vnetje sklepov, trikotne rute in krajše palice za zategovanje, pa mal domače žganice. Drugače se pa morje lahko uporabi za marsikaj kar ni odprta rana. Pa tudi na obali je veliko uporabnih rastlin.

Na tem linku je kar nekaj uporabnih stvari, ki jih lahko naberemo pred nosom in so zelo uporabne

http://www.planetarij.eu/zdravilnerastline.html
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jun 21, 2010 22:11

Gaso napisal/-a:Novinec, a ti imaš tudi probleme z osami, jaz imam kar adrenalinsko inekcijo zraven, ki se sama stisne, neka avstrijska. Drugače sem pa šel kot otrok na zdravljenje, od takrat me še ni pičila osa, tako da upam da sem sedaj imun, po testu krvi bi naj sedaj bil. Je pa eno veliko sranje ta alergija, še posebej na morju.
Imam pa tudi 4 tablete sicer ne vem katere,ampak vem da so za alergijo na ose.
.

Adrenalinska inekcija ima kratek rok uporabe. Poleg tega so tablete zakon. Ko sem bil v Avstraliji, me je nekaj pičilo (verjetno kakšen večji komar) in ker mi je okoli pika zateklo in postalo rdeče sem pogoltnil tablete 2x Claretin in 2x Medrol kateremu je že potekel datum uporabe. Čez dva dni ni bilo otekline, vse OK, pacient preživel pik in staro tableto :lol:

Pa še nekaj! naklofena sploh ne potrebujem več.
Kdor ima hudo reumo ali putiko - proti bolečinam samo tablete Arcoxia 120mg. 7 tablet še mrtvega ozdravi! Priporočam iz lastnih iskušenj!

LP
:wink:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Jun 22, 2010 00:33

Ja tole z osami ni kar tako. Baje lahko postaneš alergičen, pa tega sploh ne veš :!:
Na barki, posebno po kakšnih zalivih, pa je polno te golazni. Ker je daleč do prve bolnišnice, lahko škripneš zaradi kurče.. ose ! Zato tudi jaz razmišljam o nakupu adrenalinske injekcije, vendar jo pri nas ni. Ne morem razumeti. Bo treba k severnim sosedom na konec Celovške.
Gaso, kakšne pa so te tablete. A unčinkujejo proti alergiji ob piku, ali kar tako, da ublažijo posledice pika?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Jun 22, 2010 23:15

Anafilaktični komplet lahko predpiše alergolog in ga imajo tudi v naših lekarnah. Poleg avtoinjektoja z adrenalinom, so notri še tablete Medrol in Flonidan (Claritine ali podobne). Preden lahko dobite tak komplet, vas poskušajo naučiti, kako se uporablja (ene vrste izpit kot npr. GMDSS, samo plačati ga ni treba ;-)

V naših lekarnah je tudi samo adrenalin pripravljen za lastno rabo pod imenom Anapen. Rok trajanja dve leti, ne prenaša pa dobro temperatur skladiščenja preko 25°C. Komercialna cena 35 EUR, itak pa za alergične, ki lahko razvijejo najhujšo obliko alergije (anafilaksijo) na recept brez doplačila. Skratka, tisti ki ste alergični na pike žuželk, brez tega ne v divjino, (še prej pa na tečaj za uporabo ;-) Samo Medrol in Flonidan sta pri tazaresnih alergijah prepočasna. Takrat jih tudi zkozi usta ne boste več spravili, gre prehitro.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Sr Jun 23, 2010 00:28

zmerm me je zanimal kako se počutiš če si nabiješ tale adrenalin v žilo?
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Jun 23, 2010 08:13

Mike napisal/-a:zmerm me je zanimal kako se počutiš če si nabiješ tale adrenalin v žilo?

Aha, tale ni za v žilo. Samo pod kožo si ga špricneš ;-)
Oni za v žilo so preveč nevarni. Še večini dohtarjev se hlače tresejo, če ga morajo dat.

Drugače pa nobenega posebnega občutka po adrenalinski injekciji iz kompleta. Hitro bitje srca, široke zenice.... Poznam velikooo bolj prijetne načine, ki te spravijo v podobno stanje ;-)
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 23, 2010 11:18

kr en, to so bolj tablete za blaženje posledic, ne vem iz glave katere so, drugače ko pa imam jaz reakcijo pa to zgleda nekako takole, najprej me po celem telesu začne srbeti, podobno kot če te ožgejo koprive, nato začnem kihati, dobim mehurje po celem telesu, potegne mi kožo, ustnice, ušesa, tako da sem kot zombi, zob sploh ne moreš več pokriti z ustnicami, ker ti mehurji vse potegnejo, nato pa me začne dušiti v grlu, ko mi zavtekajo glasilke. Če ne dobim hitre pomoči - adrenalinsko inekcijo me lahko zaduši. vse skupaj pa traja cca 20min. Potem po inekciji vzamem še tablete za blaženje posledic, počivam uro dve in vsi mehurji gredo nazaj, čez dve uri se vzpostavi čisto normalno stanje. V bistvu je za mene pik ose enako nevaren, kot pik kače s smrtno-nevarnim strupom.
Na pik čebele pa nisem alergičen, le na ose, to so različne zadeve.

Če bi bila samo malo večja oteklina, to ni alergija, jaz otekline sploh nimam, razen glasilke mi odtekajo. Kot otrok sem se zdravil, tako da bi sedaj moral biti imun proti pikom os, vendar me osa od zdravljena dalje ni več pičila, tako da imunost še ni preverjena.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Jun 26, 2010 21:30

Kar se zdravil tiče, imam vedno pol lekarne s seboj. Poleg osebnih zdravil, za pritisk, razne inhalatorje in medrol za pljuča, imam še razna mazila za opekline (lahko te ožge že vrv, ki ti spolzi iz rok), kortiksteroidna mazila za alergije, pomagajo tudi proti pikom žuželk in meduz (preverjeno).
Vedno imam s seboj tudi antibiotično mazilo za rane, slednje je težko dobiti, na hrvaške pa jih imajo v prosti prodaji. Dobro je imeti razna razkužila, tampone za rane in obveze.
Tableta proti driski, zaprtju, slabosti bolečinam itd. Dobro je imeti tudi kapljice za oči, ušesa ter nekaj proti prehladu in bolečini v grlu (angini). Tudi oprema za imobilizacijo na barki ni odveč.

Dobro bi bilo, da vsak morjeplovec opravi tudi kakšen tečaj za reševanje odnosno prvo pomoč. Jaz sem jih opravil kar nekaj, (kot tabornik, telovadec, potapljač in še nekaj drugih), poleg tega pa sem bil v vojski bolničar in so nas marsikaj naučili.

Vsekakor pa je zelo važno, da vsakdo ve, za kaj se kakšno zdravilo uporablja in v kakšne namene. Nikakor ni dobro, da se zdravila jemljejo kar vsevprek. Menim, da bi bilo dobro dobiti kakšen priročnik, (in spisek opreme in zdravil za plovila - ne klasična za avto) za katerega sem siguren da že obstaja in ga posredovati vsem morjeplovcem.

Domnevam, da je med nami morjeplovci tudi kakšen zdravnik in bi nam lahko posredoval ustrezne podatke.

Želim vsem, da zgoraj navedenega ne boste nikoli rabil. Lp
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » So Jun 26, 2010 21:30

Kar se zdravil tiče, imam vedno pol lekarne s seboj. Poleg osebnih zdravil, za pritisk, razne inhalatorje in medrol za pljuča, imam še razna mazila za opekline (lahko te ožge že vrv, ki ti spolzi iz rok), kortiksteroidna mazila za alergije, pomagajo tudi proti pikom žuželk in meduz (preverjeno).
Vedno imam s seboj tudi antibiotično mazilo za rane, slednje je težko dobiti, na hrvaške pa jih imajo v prosti prodaji. Dobro je imeti razna razkužila, tampone za rane in obveze.
Tableta proti driski, zaprtju, slabosti bolečinam itd. Dobro je imeti tudi kapljice za oči, ušesa ter nekaj proti prehladu in bolečini v grlu (angini). Tudi oprema za imobilizacijo na barki ni odveč.

Dobro bi bilo, da vsak morjeplovec opravi tudi kakšen tečaj za reševanje odnosno prvo pomoč. Jaz sem jih opravil kar nekaj, (kot tabornik, telovadec, potapljač in še nekaj drugih), poleg tega pa sem bil v vojski bolničar in so nas marsikaj naučili.

Vsekakor pa je zelo važno, da vsakdo ve, za kaj se kakšno zdravilo uporablja in v kakšne namene. Nikakor ni dobro, da se zdravila jemljejo kar vsevprek. Menim, da bi bilo dobro dobiti kakšen priročnik, (in spisek opreme in zdravil za plovila - ne klasična za avto) za katerega sem siguren da že obstaja in ga posredovati vsem morjeplovcem.

Domnevam, da je med nami morjeplovci tudi kakšen zdravnik in bi nam lahko posredoval ustrezne podatke.

Želim vsem, da zgoraj navedenega ne boste nikoli rabil. Lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov