registracija čolna v Slo

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

mehanik
Naddesetnik

registracija čolna v Slo

OdgovorNapisal/-a mehanik » To Maj 15, 2007 22:43

Zdravo. Mogoče kdo ve, do koliko metrov ni treba čolna registrirati v Sloveniji? Do 5 m? Ali je omejeno tudi glede moči motorja? Nekako se mi zdi, da ga ni treba do 3 metrov pa do 5 HP? To drži?

Je na Hrvaškem drugače? So druga pravila?

Hvala :roll:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Maj 16, 2007 11:48

Mislim, da je tako v SLO kot v HR dolžinska meja 3 metre in motor do 4,5 KM. Če je motor močnejši je potrebno registrirati tudi krajše plovilo.
Za verodostojne informacije pokliči kakšno luško kapitanijo pa ti bodo točno povedali.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Sr Maj 16, 2007 13:24

V SLO: vsi, razen: čolna krajšega od 3 m, razen če ima motorni pogon z močjo nad 3,7 KW.
http://www.up.gov.si/si/vodnik_po_storitvah/vpis_colnov/

V HR: U očevidnik brodica mora se upisati brodica duljine veće od 2,5 metra ili brodica s ukupnom snagom porivnih strojeva većom od 5 kW
Link

Se pravi, da je na HR še bolj omejeno (2,5 m)...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 16, 2007 19:59

superpuntar:
Sedi 5 !!!
Prima linki...

Kar pa se tiče hrvaške zakonodaje o 2,5m dolžine je pa res. Novi zakon so sprejeli pred nekaj leti. V praksi pa to pomeni, da se po morju ne smeš vozit brez registracije niti z gumijastim napihljivčkom, ki jih prodajajo na vseh plažah. Ko to rečem, se vedno spomnim na čehe z oranžno-črnim čolničkom Explorer 280 :D :D :D ! Njegova cena je med 30 in 40 EUR!
Sedaj pa morajo po novi hrvaški zakonodaji pred prvo plovbo na kapitanijo po dokumente! :D

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Sr Maj 16, 2007 21:23

admin napisal/-a:superpuntar:
Sedi 5 !!!
Prima linki...

Kar pa se tiče hrvaške zakonodaje o 2,5m dolžine je pa res. Novi zakon so sprejeli pred nekaj leti. V praksi pa to pomeni, da se po morju ne smeš vozit brez registracije niti z gumijastim napihljivčkom, ki jih prodajajo na vseh plažah. Ko to rečem, se vedno spomnim na čehe z oranžno-črnim čolničkom Explorer 280 :D :D :D ! Njegova cena je med 30 in 40 EUR!
Sedaj pa morajo po novi hrvaški zakonodaji pred prvo plovbo na kapitanijo po dokumente! :D

LP

O, mater! Saj niso normalni. Še dobro, da tega nisem vedel pred leti, ko sem se pri podjetju Gumenjak.com sposodil gumico (3m, Tohatsu2,5) Seveda ni treba posebej poudarjati, da ni bil registriran in tudi jaz nisem imel izpita. Brez skrbi sem se vozil, še celo mimo policajev enkrat :lol:
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 17, 2007 12:59

Odvisno je pred koliko leti. :D
Novi hrvaški zakon je relativno mlad. Mislim, da 2 ali 3 leta...

LP
mehanik
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mehanik » So Maj 19, 2007 11:35

Hvala vsem za informacije. :P
A da majo Hrvatje tko to zrihtan..., potemtakem pa se res ne smeš vozit skoraj z ničemer :( , če nimaš registracije.
Lp
mornar
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar » So Jun 02, 2007 23:17

Linki Superpuntarja so zastareli. RH je v 2006 sprejela spremembo uredbe in sicer so tudi dolžino za vinjeto dvignili z 2,5 na 3 metre:
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/nn-4 ... e-more.htm

Kar se pa tiče samega vpisa v ''Očevidnik brodica...'' pa v členu jasno piše, da se MORA vpisati plovilo večje od 2,5 m, ki je v celoti v lasti hrvaškega državljana...
V točki 2) istega 20. člena pa tudi jasno piše, da če je lastnik tujec, se pa ''MOŽE'' vpisati in ne MORA:
Link

Poleg tega pa za čolne v lasti tujcev piše tole:
(3) Strana brodica i jahta može ploviti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, ako udovoljava uvjetima propisanim posebnim propisom i ako je sukladno propisima države čiju zastavu brodica ili jahta vije sposobna za plovidbu, te ako njome upravlja ili zapovijeda osoba koja je sukladno propisima države čiju zastavu vije osposobljena za uprav­ljanje odnosno zapovijedanje.

Ti ''uvjeti propisani posebnim propisom'' pa so po moji logiki zbrani ravno v tejle uredbi, o ''UVJETIMA ZA DOLAZAK I BORAVAK STRANIH JAHTI I BRODICA:

http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/nn-4 ... e-more.htm

ki pa govori, kot smo že ugotovili, o meji 3-h metrov in ne 2.5 metra. Po moji logiki se torej z gumico do 3h metrov in moči do 5 kW, lahko vozi brez registracije.
Seveda pa je potrebno potrdilo o znanju oziroma izpit po domače (in seveda vsa potrebna oprema od karte naprej).
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Ne Jun 03, 2007 18:14

Tole za tujce bi blo malo cudno, kak bi pol clovek registriral coln doli ce ga pa pri nas ne rabis in grem stavit da vecina sploh nima dokumentov zanj.
Kak pa je glede tega pa zanima tudi mene konkretno ker si mislim 3m gumico z 5ko nabavit.
lp
mina
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a mina » To Jun 26, 2007 19:04

lahko se voziš še vedno s kar nekaj zadevami - samo da je na vesla!
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Avg 26, 2008 09:23

Kako je potem možno, da 5,25m dolge jadrnice (glej spodnji link) ni potrebno registrirati? Ali tu prodajalec zavaja?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=56793
Mirno morje in široko obzorje.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » To Avg 26, 2008 13:09

Načeloma gre za športni rekvizit, zato ga naj nebi bilo potrebno registrirati.. Po eni verziji.. (enako, kot surf dilo).

Je pa HR carinik v zelo podobnem primeru (jadrnica 470) rekel, "Da, to je res, ampak ob pogoju, da gre za regato oz. organiziran klubski dogodek."

Mislim, da bodo s tako jadrnico vedno možni zapleti na meji, se pa skoraj vedno končajo tako, da carinik na koncu zamahne z roko in te spusti skozi.

LP
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Avg 26, 2008 14:56

Zanimivo. Ko sem našo pomorsko upravo vprašal glede možnosti NEregistracije svojega niti 4 metre dolgega (športnega) katamarana, so to možnost odločno zavrnili. Glede carinika ti verjamem, saj mojega ob prehodu hrvaške meje niti pogledali niso (kaj šele da bi zahtevali kak dokument), problem pa lahko nastane ob morebitnem srečanju s pomorsko policijo na morju. Se motim?
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost