preverjanja znanja za upravljanje čolna

Vse o navtičnih knjigah, priročnikih, revijah, navodilih...

Moderatorji: moderator2, moderator

nikond90

preverjanja znanja za upravljanje čolna

OdgovorNapisal/-a nikond90 » Ne Jul 24, 2011 11:56

lep pozdrav

sem nov na forumu, zato sprašujem če je kdo izmed vas, opravljal izpit oz. preverjanje znanja za upravljanje s čolnom? :)

l.p. mark
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jul 24, 2011 12:34

Pomojem nisi na pravem forumu. Od nas nima nihce ne plovila, ne opravljenega tečaja za voditelja čolna.

Ne vidim pa cisto pravega smisla tega vprašanja. Kot bi na avtomobilizem.com vprasal, ce je kdo delal izpit za avto...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 24, 2011 14:42

Večina tukaj plove z rečmi, za katere je to treba, in če nočejo bankrotirati zaradi kazni in tako naprej, s(m)o to večinoma morali narediti.

Razglej se po forumu (tudi funkcija išči), o tem je že kar nekaj napisanega, o tem kako se je kdo pripravljal, kako je bilo na izpitih, kaj so se in česa se nis(m)o naučili pri tem, pa kje je bil kdo na tečaju in kako je bilo; tudi gradivo za pripravo se najde.

Tu je tudi del foruma, ki mu rečejo Baza znanja, tam je med drugim seznam zanimivih povezav - tudi na zanimivo in uporabno literaturo, tudi za začetnike.

MamaMicka, bilo bi zanimivo (in ne prav pametno), če bi sodnik za prometne prekrške ne imel vozniškega dovoljenja, ker nikoli ne bi šel na tečaj in opravljati izpit za pridobitev vozniškega dovoljenja, ampak najbrž to ni prepovedano :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
nikond90

OdgovorNapisal/-a nikond90 » Ne Jul 24, 2011 14:43

a potem po tvojem ne spada na ta forum, bi moral na kakšen letalski forum to napisat? :roll:
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » Ne Jul 24, 2011 16:42

@nikond90
Ti bom jaz odgovoril na tvoj prvi post.
DA!
Vsi imamo narejen izpit za upravljanje z plovilom. Med nami je lahko tudi kdo, ki je tega nima in je na forumu samo zaradi svojega veselja do navtike oz. je na čolnu bolj "mornar". Vendar mislim, da je takih zanemarljivo malo.

Vsekakor pa to ni forum, kjer bi stresal svojo jezo že ob drugem postu.:evil:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: preverjanja znanja za upravljanje čolna

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 24, 2011 16:43

nikond90 napisal/-a:lep pozdrav

sem nov na forumu, zato sprašujem če je kdo izmed vas, opravljal izpit oz. preverjanje znanja za upravljanje s čolnom? :)

l.p. mark
Vprašanje o preverjanju znanja za upravljanje s čolnom spada na ta forum; odgovor je, da je večina članov foruma opravljala tak izpit.

Ta odgovor se je MamiMicki zdel tako samo po sebi umeven, da se mu vprašanje ni zdelo smiselno. Če bi ti to vprašanje postavil med šale na tem forumu, bi se pa MM najbrž smejal...

Kar zadeva postavljanje vprašanja o tem na letalski forum - tudi mogoče, tudi odgovor bi mogoče dobil. Kar nekaj letalcev tudi plove. V temle navtičnem forumu je oa recimo zgodba o jadralnem poletu http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=6780, pa še kakšno nadaljevanje pride.

Druga malček šaljiva reč pa je, da si vprašanje o tem, če je kdo delal ta izpit, postavil v področju foruma o navtični literaturi. Samo dve vrstici nižje v istem področju je že tema izpit - http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=7332 - kjer je nekdo vprašal, kje bi lahko delal(a) izpit pred septembrom in kjer je - kljub temo, da je v napačnem področju - odgovor in med drugim tudi naslednji link na ostalo s tega področja.

Ker je plovba, dovoljenje za upravljanje s čolnom in pogoji za pridobitev tega (izpit itn.) urejeno s predpisi, je o tem več v področju o predpisih na forumu. In v področju, ki ima ime baza znanja mislim, da so priročniki.

Če postavljaš vprašanja v napačno temo, potem je komu kasneje - kot sedaj tebi - veliko težje najti, kar iščeš, če je iskano "založeno" med kupi reči druge vrste. Knjige, od katerih eno iščeš, med in pod balami sena, bi bila najbrž dobra primerjava.

Poskusi, kolikor moreš, postavljati vprašanja v ustrezno področje.

In vprašaj, kar bi rad izvedel, ne pa, ali ima kdo od udeležencev na forumu dve nogi, dve roki, glavo in še nekaj vmes med tem. Večina od nas to namreč ima :wink:

Saj te ne bo nihče ugriznil, če vprašaš kaj smešnega - ampak potem se ne razburjaj, če se tvojemu vprašanju kdo smeji.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jul 24, 2011 21:25

nikond90 napisal/-a:a potem po tvojem ne spada na ta forum, bi moral na kakšen letalski forum to napisat? :roll:

Poglej...

Vprašal si neumno, ce je kdo delal tečaj, logično, da smo v veliki večini(kdo ni je MArjan napisal), saj smo morjeplovci.
Drugega pa nisi vprašal.
Predvidevam, da si zelel vprasati kako to zgleda, ali je tezko itd...

Na forumu je kar nekaj tem, ki govorijo o tem.
Kasneje, ce utegnem ti bom jaz kaksno nasel in pastal v to temo, potem pa bos lahko se tam kaj vprasal.

Pa brez zamere, nisem mislil prej nic slabega. :)
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 29, 2011 02:09

Še zmeraj radovedno čakam, kaj je pravzaprav vprašanje :wink:

To me spet spomni na "Štparski vodnik po galaksiji" Douglasa Adamsa.

"Na nekem majhnem modrozelenem planetku v skajnem zakotju galaksije živijo na ogljiku temelječe življenske oblike, ki so tako brezupno zaostale, da se jim zdijo digitalne zapestne ure prav bistra pogruntavščina.
..."

Tam nekaj poglavij naprej izvemo, da so se neka hiperinteligentna pandimenzionalna bitja odločila najdi dokončni odgovor o življenju, vesolju in sploh vsem. Zgradili so najboljši, nazmogljivejši, oh in sploh računalnik "Globoka misel" in ta si je za nekaj časa (precej časa - res precej precej časa) dal dela, nato pa dal odgovor, ki mislim da se je glasil "42".

Problem je bil, da so potem ugotovili, da nihče ne ve, kakšno naj bi bilo vprašanje, na katerega je to odgovor, tudi Globoka misel ne. Globoka misel je potem projektiral računalnik, ki naj bi ugotovil, kakšno je to vprašanje - in okrog tega se potem vrti precejšen del zgodbe, ki jo je definitivno vredno (spet) prebrati.

google: 42 galaxy -> res je odgovor dvainštirideset :wink:

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Pa smo najzaj na literaturi

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 29, 2011 16:52

Glede na to, da je tema navtična literatura, Štoparski vodnik po galaksiji pa obravnava tudi vesoljske ladje (recimo Vogonsko gradbeno ladjevje, ki pride podret Zemljo, da naredi prostor za hiperprostorsko obvoznico :wink: ), smo se pravzaprav vrnili na temo.

Na spodnji sliki je zastava z "Dokončnim odgovorom", ko je bila 25. maja lani, na dan brisače - The Towel Day - obešena pred Fakulteto za matematiko v Ljubljani.
Slika
Klikni na sliko za povečavo...

waterlu
Desetnik
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a waterlu » Če Avg 04, 2011 23:21

Sama sem ravno včerja bila v Kopru na kapitaniji, kjer sem opravila preizkus znanja. Sicer sem imela namen delati izpit, vendar je do septembra vse zasedeno je prišel v upoštev samo preizkus znanja, ubistvu je vseeno ker rabim za vozit skuter.

Najbolje, da vse razložim. Vse skupaj stane cca. 20 eur. Prideš notri v sejno sobo te prvi vpraša nekaj vprašanj iz teorije. Mene je vprašal, katere vrste pregledov čolna poznamo, na koliko let se opravljajo ti pregledi, kdaj se lahko voziš s skuterje, koliko metrov od obale mora pluti ladja, čoln..., zastave potapljačev in koliko metrov od boje moramo pluti, teritroialno morje, carisnko območje... mogoče še kaj, vendar se trenutno ne spomnim. nato greš k drugemu, ki ti pokaže 3 liste z lučmi, katere moraš obvezno znati, list na katerem imaš dnevne znake ter list na katerem imaš slike s plovili, in moraš obrazložiti kdo in zakaj ima v določenem primeru prednost.

če opraviš preizkus, ga dopbiš v roku enega tedna domol.

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta